Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

5 suosittua detox-teen ainesosaa

5 Suosittua detox teen ainesosaa

Detox tee

Useimmat ravitsemustieteilijät ovat tulleet tuloksiin, että säännöllinen teenjuonti saattaa auttaa sinua pitämään hyvää huolta etenkin maksastasi (sisäelimestä, joka auttaa kehoasi pääsemään eroon sille haitallisista ja myrkyllisistä aineista) sekä tukemaan muuta ruoansulatuselimistöäsi sen päivittäisessä puhdistautumisessa. Viime aikoina myös julkisuuden henkilöt ovat puhuneet teen juonnin puolesta, joka on auttanut sekä painon pudotuksessa, mutta myös esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa ja muiden addiktioiden vähentämisessä. Sinua saattaa kuitenkin edelleen mietityttää ovatko detox teet maineensa väärtejä, toimivatko ne todella niin kuin lupaavat, tai ovatko ne pitkässä käytössä myös turvallisia.

Detox teen ainesosista sekä niiden vaikutuksesta elimistöön on tehty vain vähän tieteellistä tutkimusta. Tutkimustieto puuttuu myös suurimmasta osasta kasvipohjaisten yhdistelmien käytöstä, etenkin siitä, miten kasvipohjaiset uutteet ja niiden yhdistelmät todellisuudessa toimivat, kuinka niitä tulisi käyttää sekä kuinka usein.

Joissakin detox tee laaduissa on tärkeä tarkistaa myös pakkausseloste, sillä osa teeyhdistelmistä sisältää ainesosia, jotka ovat tunnettuja diureetteja ja laksatiiveja. Diureetit toimivat elimistön nesteenpoiston nopeuttamisessa ja laksatiivit taas vaikuttavat kuona-aineiden poistoon ja aineenvaihdunnan nopeuttamiseen. Näistä voi olla paljonkin apua painonpudotuksessa, mutta pikemminkin nesteiden poistossa kuin oikean rasvakerroksen poltossa, johon terveellinen laihduttaja usein kuitenkin tähtää.

Lisätietoa viidestä yleisimmästä detox teen luonnollisesta ainesosasta:

Maarianohdake
Maarianohdake – Milk Thistle: Maarianohdaketta on käytetty vuosisatojen ajan maksanpuhdistajana ja se on edelleen yksi maailman käytetyimmistä rohdoskasveista maksan eri sairauksien hoidossa, kertoo Yhdysvalloissa vuonna 2012 tehty National Health Interview Survey. Maarianohdakkeen siemenet ovat erittäin antioksidanttipitoisia ja niiden päävaikuttajana toimii antioksidantti nimeltä silibiniini. Laboratoriotutkimuksissa on todettu, että maarianohdake suojelee maksaa verenkierrossa liikkuvilta toksineilta (etenkin alkoholilta sekä parasetamolilta), mutta kliinisten tutkimusten tulokset eivät ole todenneet mitään konkreettista siitä, soveltuuko maarianohdake kehon puhdistukseen tai edistääkö se elimistön terveyttä kokonaisvaltaisesti.
Takiainen
Takiainen: Takiainen on varsikasvi jota käytetään myös silloin tällöin ruoka-aineena. Takiainen voi auttaa suojelemaan maksasoluja etenkin alkoholilta sekä lääkeaineilta ja sen on myös uskottu puhdistavan verenkiertoa. Takiainen sisältää runsaasti inuliinia sekä kemiallista laktoonin yhdistelmää. Jotkin tutkimustulokset todistavat että takiaisen korkea antioksidanttipitoisuus sekä sen anti-inflammatoriset taipumukset voivat auttaa suojelemaan maksaa sekä edistää sen toimintaa.
Voikukka
Voikukka: Jotkut tieteelliset tutkimukset toteavat että voikukka vaikuttaa etenkin maksasta erittyvään sappinesteeseen, joka taas on tärkeässä roolissa maksan luonnollisessa puhdistumisessa. Etenkin ympäristön saasteet sekä muut myrkylliset aineet, jotka kantautuvat elimistöömme kehomme ulkopuolelta, puhdistuvat usein sappinesteen kautta. Voikukka toimii myös nesteenpoistajana eli diureettina ja sitä syödään usein salaateissa, tai sen vartta voidaan käyttää kahvin korvaajana korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi.
Artisokka
Artisokka: Laboratoriotutkimukset puhuvat artisokan puolesta etenkin, koska se sisältää paljon sinariinia, lunolia sekä klorogeenihappoa. Kaikki nämä ainesosat vaikuttavat maksan toimintaan ja tehostavat sappinesteen eriytymistä. Artisokan sanotaan myös laskevan kolesterolia, taistelevan veren toksineita vastaan sekä laskevan elimistön triglyseriditasoja.
Senna lehti
Senna: Senna kuuluu hernekasvien heimoon ja on tunnettu laksatiivi. Monesti sennapohjaisia tuotteita käytetään painonhallinnassa sekä detox tarkoituksessa. Sennan lehtiä on perinteisesti käytetty voimakkaasti vaikuttavana laksatiivina tilapäiseen ummetukseen. Senna lisää suolen supistelua, joka ajaa muun muassa ruokamassaa eteenpäin. Liiallinen sennan sisällyttäminen ruokavalioon voi kuitenkin nostaa riskiä kärsiä ripulista tai muusta suolen epänormaalista käytöksestä. Joskus suoliston poikkeuksellinen toiminta on yhdistetty myös sydämen hyvinvointiin ja erinäisiin maksasairauksiin.

Mahdollisia detox teen aiheuttamia sivuoireita

Sana “tee” saa meidät usein ajattelemaan, että juoma on täysin harmiton, mutta jokaisella detox teen ainesosalla on kuitenkin aina mahdollisia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi vihreä tee, yerba mate sekä guarana sisältävät kofeiinia, joka saattaa häiritä untasi ja unirytmiäsi sekä aiheuttaa sydämentykytyksiä, tärinää, pahoinvointia, levottomuutta ja ahdistusta. Kofeiini on myös addiktoivaa, joten sen käyttöä tulee tarkkailla kriittisesti.

Lisäksi jotkin detox teen ainesosat voivat aiheuttaa turvotusta, kerätä ilmaa suolistoon, vaikuttaa aineenvaihduntasi tehokkuuteen ja pahimmassa tapauksessa jopa aiheuttaa ripulia. Joidenkin ainesosien on myös todettu vaikuttavan esimerkiksi ihon hyvinvointiin ja ovat siten saattaneet aiheuttaa aknea tai tukkia pintaverisuonia. Verenkiertojärjestelmän haittavaikutuksia on myös havaittu etenkin niillä, joilla on verenvuototautia tai jotka käyttävät säännöllisesti aspiriinia, tulehduskipulääkkeitä, ibuprofeiinia tai warfairinia. Jonkin verran haittavaikutuksia on havaittu myös lisäravinteiden, kuten E-vitamiinin, valkosipulin tai neidonhiuspuun eli gingkon käytön yhteydessä.

Jotkut ainesosat saattavat vaikuttaa myös verensokeriin, eikä niitä tulisi nauttia diabeteslääkkeiden kanssa. Raparperin lehti ja varsi, musta tee, sikuri, voikukan varsi sekä yerba mate sisältävät paljon oxalaatteja. Henkilöiden, jotka kärsivät munuaiskivistä tai kuuluvat riskiryhmään, tai sairastavat kroonisia munuaisiin liittyviä sairauksia tulisi välttää oxalaattipohjaisia ainesosia.

Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että detox tarkoituksessa markkinoidut teet ovat harvoin testattuja eikä niiden turvallisuutta valvota. Etenkin raskaana olevien naisten, imettäjien, lasten tai erinäisistä diagnosoiduista sairauksista kärsivien tulisi aina konsultoida lääkäriä ennen detox tee kuurin aloittamista. Saat lisää vinkkejä ravintolisistä tästä.

Yhteenveto

Mayo Clinicin mukaan, meillä on vain vähän todistusaineistoa siitä, että detox teet todella puhdistavat elimistöä sinne kulkeutuneista toksineista tai muista myrkyllisistä ainesosista. Vaikka tieteellinen tieto puuttuukin, jotkut ihmiset saattavat saada olonsa paremmaksi syömällä monipuolisesti, juomalla enemmän nesteitä tai liikkumalla. Jos edelleen harkitset detox teen käytön aloittamista, käänny ensin lääkärisi puoleen. Yhdessä voitte tarkastella detox teen hyviä ja huonoja puolia ja pohtia soveltuuko tee juuri sinulle vai ei.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa