Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

5 syytä jatkuvasti nälkäiseen oloon

On tunnettu tosiasia, että näläntunne on kehon tapa viestiä ruoan ja energia tarpeesta. Syömisen jälkeen näläntunne katoaa väliaikaisesti, mikä on hyvä merkki. Joissain tapauksissa saattaa kuitenkin tuntua siltä, että vatsalaukku tuntuu tyhjältä jopa syömisen jälkeen, ja ruokahalu säilyy jatkuvana koko päivän ajan.

Vaikka tämä ongelma voidaan ratkaista muokkaamalla ruokavaliota sekä elämäntyyliä, voi syynä toisinaan olla vakavampi terveydellinen ongelma, johon tarvitaan lääkärin apua. Jos olet jo puhunut lääkärin kanssa eikä kysymyksessä ole sairaus, voit etsiä ratkaisua muutaman eri keinon avulla.

Miksi olen aina nälkäinen?

Liian runsas sokerin käyttö
1. Liian runsas sokerin käyttö

Runsas sokerin käyttö voi aiheuttaa verensokerin nopeaa kohoamista, ja vaikka näläntunne hetkellisesti katoaa, se saattaa palata hyvinkin pian. Lisäksi liian sokerikas ruoka voi lisätä ruokahalua ja johtaa jatkuvaan näläntunteeseen. Tutkimusten mukaan sokerin sisältämä fruktoosi voi runsaina määrinä saada elimistön tuottamaan nälkähormoniksikin kutsuttua greliiniä. Greliini saattaa vaikuttaa aivotoimintaan niin, että kylläisyyden tunnetta tule syömisestä huolimatta. Lukuisat ruoat sekä juomat sisältävät lisättyä sokeria, ja johtavat ruokahalun lisääntymiseen. Kannattaa siis tarkkailla syömisiään huolellisesti.

Liian vähäinen proteiini
2. Liian vähäinen proteiini

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet proteiinirikkaan ruoan nauttimisen vähentävän ruokahalun tunnetta, minkä ansiosta syömisvälit pitenevät. Tämä johtuu siitä, että proteiini on sokeripitoisia ruokia täyttävämpää. Eri tutkimuksissa on huomattu runsaasti proteiinia sisältävien ruokien vähentävän ruoankulutusta, sekä tukevan aktiivisuutta ja painonpudotusta. Tämän vuoksi aikuisen naisen tulisi keskimäärin nauttia 46 grammaa proteiinia päivittäin. Keskimääräinen suositus aikuiselle miehelle on 56 grammaa. Kannattaa siis aloittaa aamu terveellisellä proteiiniannoksella! Ruokavalioon voi myös lisätä laadukkaita proteiinijauheita pitämään näläntunnetta loitommalla.

Nestevajaus
3. Nestevajaus

Veden juominen on tunnetusti terveellistä ja kehon kannalta olennaista. Nesteytyksestä kannattaakin pitää huolta. Lisäksi veden juominen poistaa näläntunnetta hetkellisesti ja saa vatsalaukun tuntumaan täydemmältä. Asiantuntijat kehoittavatkin painonsa kanssa kamppailevia juomaan runsaasti vettä, jotta ruokahalu olisi helpommin saatavissa aisoihin. Vaikka nestevajaus jää helposti huomioimatta, on se yksi yleisimmistä vastauksista kysymykseen “miksi minulla on aina nälkä?”.

Unen puute
4. Unen puute

Liian vähäinen uni on usein syypäänä jatkuvaan näläntunteeseen. Nukkumisen aikana keho tasapainottuu, joten huonolaatuinen tai liian vähäinen uni voi aiheuttaa muutoksia luonnolliseen hormonitasapainoon, mikä puolestaan johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen. Lisäksi unenpuutteen tiedetään aiheuttavan tai pahentavan joitakin ylipainoon liittyviä terveysongelmia, kuten diabetestä tai liikalihavuutta. Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan unihäiriöistä kärsivillä miehillä on korkeampi greliinitaso, ja he syövät enemmän kuin tarpeeksi unta saavat miehet. Jatkuvasti väsyneellä ololla sekä jatkuvalla näläntunteella on siis läheinen yhteys!

Pitkästyminen
5. Pitkästyminen

Yksi tärkeä syy ylensyömiseen on pitkästymisen tunne. Vaikka pitkästymisestä johtuva syöminen on täysin tarpeetonta, voi sitä olla hankala lopettaa. Tutkijat uskovat pitkästymisestä aiheutuvan syömisen johtuvan välittäjäaineena toimivan hormonin, dopamiinin, erityksestä. Dopamiini lisää ruokahalua.

Jatkuvaan näläntunteeseen on siis olemassa lukuisia syitä, ja syyn löytymisen jälkeen seuraava askel onkin toimia nälän vähentämiseksi. Kuten jo aikaisemmin todettiinkin, ovat elintapojen sekä ruokavalion muokkaaminen avainasemassa. Hyödyllisiä ja terveellisiä muutoksia voivat olla:

  • Sokerin sekä prosessoitujen ruokien vähentäminen ruokavaliosta
  • Proteiinin lisääminen ruokavalioon
  • Runsas veden juominen
  • Tarpeellisen yöunen varmistaminen
  • Pitkästymisestä johtuvan syömisen lopettaminen

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa