Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

6 syytä, miksi elimistöön kertyy nestettä

Nesteen kertyminen elimistöön tarkoittaa käytännössä veden kertymistä verenkiertoelimistöön, kudoksiin tai onteloihin. Se ilmenee turvotuksena käsissä, jaloissa ja nilkoissa, ja naiset kärsivät siitä usein ennen kuukautisia tai raskauden aikana. Myös pitkäaikainen liikkumattomuus, kuten vuodepotilaana olo tai pitkä lentomatka sekä pitkäaikainen lääkitys voivat aiheuttaa turvotusta. Vaikka turvotus on useimmiten vaaratonta, voi se silti olla oire vakavasta sairaudesta, kuten munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta. Jos turvotus ei kuitenkaan johdu mistään sairaudesta, sen syntyyn voidaan vaikuttaa tai se voidaan estää kokonaan.

Tässä muutamia yleisiä syitä turvotukseen. Kun tiedetään, mistä turvotus kulloinkin johtuu, sitä voidaan vähentää tai siitä voidaan päästä kokonaan eroon.

Liiallinen natrium kerryttää nestettä kehoon
1. Liiallinen natriumin saanti
Tavallinen ruokasuola sisältää paljon natriumia. Runsassuolainen ruoka ja liian vähäinen vedenjuonti saavat elimistön käynnistämään ”varotoimenpiteen”, jolloin se varastoi itseensä kaiken juodun tai ruoan mukana tulleen veden. Solut voivat turvota vedestä jopa 20-kertaisiksi voidakseen laimentaa liian suolapitoiseksi muuttuneen ympäristön ja näin auttaakseen elimistöä pääsemään taas tasapainoon. Ruokasuolan lisäksi myös prosessoidut elintarvikkeet, kuten lihajalosteet, jotkin mausteet ja jopa säilykevihannekset sisältävät suuria määriä natriumia. On kuitenkin syytä muistaa, että toisin kuin ruokasuola, luonnonsuola ei edistä nesteen kertymistä vaan voi jopa auttaa vähentämään sitä. Luonnonsuoloista esimerkiksi Celtic Sea Salt tai himalajansuola yhdessä runsaan vedenjuonnin kanssa auttavat ehkäisemään turvotusta.
Paljon magnesiumia sisältävät ruoka-aineet
2. Magnesiumin puutos
Turvotus on yksi magnesiumin puutoksen oireista. Magnesiumia tarvitaan melkeinpä jokaiseen toimintoon kehossamme, joten jos sitä saadaan liian vähän, ei elimistömme pysty toimimaan riittävän tehokkaasti, mikä taas edistää nesteen kertymistä. Yhden tutkimuksen mukaan 200 milligrammaa magnesiumia päivässä auttaa vähentämään turvotusta ennen kuukautisia. Magnesiumin puutosta voi hoitaa joko magnesium-valmisteilla tai syömällä paljon magnesiumia sisältäviä ruokia. Magnesiumia on paljon esimerkiksi avokadossa, vihreissä vihanneksissa, pähkinöissä ja kuivatuissa hedelmissä, täysjyvätuotteissa, pinaatissa, herneissä, jogurtissa sekä tummassa suklaassa.
Runsaasti B6-vitamiinia sisältäviä ruokia
3. B6-vitamiinin puutos
B6-vitamiini säätelee kehon nestetasapainoa, joten sen puutoksella on suora vaikutus turvotuksen syntymiseen. Journal of Caring Sciences -aikakauslehden tutkimuksen mukaan myös B6-vitamiini-lisä auttaa lievittämään ennen kuukautisia esiintyvää turvotusta. Kliiniseen tutkimukseen osallistuneet naiset kertoivat, että B6-vitamiini-lisä auttoi ehkäisemään turvotusta paremmin kuin mikään muu ravintolisä, joita he olivat saaneet. Vesiliukoinen B6-vitamiini vaatii toimiakseen muitakin ravintoaineita, joten sitä suositellaan saatavaksi päivittäisestä ruoasta ravintolisien sijaan. B6-vitamiinia voi saada vaikkapa auringonkukan siemenistä, pistaasipähkinöistä, kuivatuista hedelmistä, banaanista, kuorimattomista perunoista, tonnikalasta, kanasta, kalkkunasta ja vähärasvaisesta naudanlihasta.
Melonit sisältää runsaasti kaliumia
4. Liian vähäinen kaliumin saanti
Kalium on mineraali, joka tukee solujen, kudosten ja elinten toimintaa. Se on elektrolyytti, joka auttaa pitämään yllä kehon normaalia nestetasapainoa. Suuri ruokasuolan kulutus, runsas hikoilu liikunnan yhteydessä ja liian vähäinen kaliumin saanti päivittäisestä ruokavaliosta voivat aiheuttaa kehon kalium-varastojen ehtymistä, mikä puolestaan aiheuttaa turvotusta. Kaliumin puutos voi myös aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten lihaskouristuksia, kramppeja ja painonnousua. Kalium auttaa vähentämään turvotusta kehossa, sillä se vähentää kehon natrium-pitoisuutta ja edistää virtsan muodostumista. Useimmat hedelmät, erityisesti vesimeloni, cantaloupe-meloni ja hunajameloni, sisältävät paljon kaliumia. Hedelmien lisääminen ruokavalioon on paras keino lisätä kaliumin saantia, sillä kalium-valmisteilla voi olla sivuvaikutuksia.
Nestehukka aiheuttaa turvotusta
5. Nestehukka
Jos vettä ei juoda tarpeeksi, voi keho kärsiä nestehukasta. Nestehukan yhteydessä keho käynnistää selviytymistilan ja säilyttää kaiken saamansa veden ”kuivumisen pelossa”. Säännöllinen ja runsas veden sekä kaliumpitoisten mehujen juonti lievittävät ja estävät nestehukkaa, sillä siten keho ymmärtää kuivumisvaaran olevan ohi, eikä se enää varastoi vettä talteen. Nestehukasta johtuvan turvotuksen yhteydessä kannattaa siis ottaa selvää, kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin ja juoda sitä hiukan enemmän siihen asti, kunnes turvotus häviää. Kahvia ja virvoitusjuomia ei lasketa mukaan tähän kiintiöön, sillä ne vain edistävät solujen kuivumista.
Einesruoat, kuten pizza kerää nestettä kehoon
6. Jalostetut elintarvikkeet
Jalostetut elintarvikkeet sisältävät paljon natriumia ja sokeria, mutta myös keinotekoisia, haitallisia lisäaineita, jotka rasittavat maksaa ja munuaisia. Sokeripitoiset elintarvikkeet sekä keinotekoiset makeutusaineet nostavat verensokeri- ja insuliinitasoa nopeasti, mistä johtuen solut säilövät itseensä entistä enemmän natriumia, jolloin munuaiset kuormittuvat. Kannattaa siis suosiolla vähentää jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta. Esimerkiksi luonnollinen detox-teepaasto on hyvä tapa puhdistaa kehoa kuona-aineista ja ylläpitää hyvää yleiskuntoa.

Mitkä lisäravinteet ovat hyviä nesteturvotukseen?

Nesteturvotusta eli ödeemaa esiintyy, kun nesteitä kerääntyy kehosi kudoksiin. Tyypillisesti käsivarret, kädet, sääret ja jalat turpoavat tästä ylimääräisestä nesteestä. Tietyt lisäravinteet voivat toimia diureetteina ja auttaa poistamaan ylimääräisiä nesteitä virtsan kautta. Ennen kuin otat mitään lisäravinteita ödeeman hoitoon, keskustele lääkärisi kanssa nesteturvotuksesi syystä sekä hoitomuotojen potentiaalisista vaaroista ja vaihtoehdoista.

Kuka kärsii nesteturvotuksesta ja minkä ikäisenä?

Nesteturvotusta ilmenee normaalisti raskaana olevilla naisilla ja vanhemmilla aikuisilla. Nesteturvotus on yleensä oire piilevästä ongelmasta, kuten munuaissairaudesta, sydämen vajaatoiminnasta, diabeteksestä tai korkeasta verenpaineesta. Vaikka nesteturvotus on tyypillistä vanhempien aikuisten joukossa, voi sitä ilmetä kenellä tahansa. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa aikaisemmat terveysongelmat, allergiat, lääkitykset ja raskaus.

Mitä ovat nesteturvotuksen haitalliset vaikutukset?

Nesteturvotus aiheuttaa pöhötystä koko kehossa. Se voi johtaa jalkojen, käsien, säärien, kasvojen ja nilkkojen turpoamiseen. Yleisessä ödeemassa turvotus voi olla kauttaaltaan koko vartalossa. Iho saattaa näyttää venyneeltä ja epätavallisen kiiltävältä samalla, kun nivelet saattavat jäykistyä. Jos turvotusta painaa yli kymmenen sekunnin ajan saatat huomata, että painamisesta jää pieni kuoppa iholle painamisen lopettamisen jälkeenkin. Monet ihmiset, jotka kärsivät nesteturvotuksesta saattavat myös huomata painonsa nousevan ja tuntea tylppää kipua. Nesteturvotuksen huonoin puoli on se, että se yleensä kielii jostakin muusta sairaudesta tai tilasta. Jos kärsit nesteturvotuksesta, tulee sinun keskustella lääkärisi kanssa siitä, mitkä asiat turvotusta saattavat aiheuttaa. Lue lisää turvotuksen merkeistä.

Nesteturvotuksen tunnistaminen

Nesteturvotusta voi ilmetä monesta eri syystä. Saatat kärsiä nesteturvotuksesta, jos ruokavaliossasi on liikaa suolaa, jos istut pitkiä aikoja, käytät tiettyä lääkitystä tai sairastat tiettyjä sairauksia. Verenpaineongelmat, lymfedeema, pään vammat, aivokasvaimet, ruoka-aineallergiat, suonikohjut ja hormonaaliset ailahtelut kuukautiskierron tai raskauden aikana saattavat aiheuttaa nesteturvotusta University of Maryland Medical Centerin mukaan. Ödeema voi myös syntyä sydämen, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toimintahäiriöiden takia tai äärimmäisten kuumassa ilmassa tai korkeuksissa suoritetun fyysisen suorituksen seurauksena. Tietyt lääkitykset, kuten estrogeeni, diabeteslääkkeet, vasodilaattorit, kalsium-kanavan salpaajat ja NSAID:t voivat myös aiheuttaa ödeemaa.

Nainen venyttelee jalkoja ennen liikuntaa

Liikunta auttaa jalkojen verisuonia palauttamaan verta sydämeen. Jos veri ei kierrä tarpeeksi usein, se pakkautuu jalkoihin tuottaen korkeampaa painetta kapillaareihin. Tämä korkea paine tarkoittaa sitä, että neste liikkuu kapillaareista nopeampaan tahtiin. Lisätty paine tekee myös nesteiden palautumisesta myöhemmin hankalampaa.

Liikunta on tarpeellista stimuloimaan imusuonistoa suorittamaan sen tehtävää ylivirtaamista kontrolloivana kokonaisuutena, palauttaen nesteet takaisin verenkiertoon sellaisella tahdilla, mikä säilyttää veressä sopivan vesipitoisuuden.

Pitkäaikainen fyysinen passiivisuus, kuten pitkän matkan lennot, lisäävät nesteturvotuksen riskiä. Pitkä lennon aikana tehdyt pienet liikkeet, kuten seisomaan nouseminen, varpaille nouseminen muutamia kertoja, nilkkojen pyörittely ja varpaiden heiluttelu auttavat ehkäisemään nesteturvotusta.

Ravintolisät, jotka auttavat nesteturvotukseen

Tietyt ravintolisät voivat auttaa hoitamaan nesteturvotusta. Ödeemaan auttaa tuotteet, jotka sisältävät omega-3 rasvahappoja, kuten kalanmaksaöljy, magnesium, lipoiinihappo tai C-vitamiini. C-vitamiini ja lipoiinihappo tukevat antioksidanttista toimintaa, kun taas kalanmaksaöljy voi vähentää turvotusta ja magnesium tarjota ravinnollista tukea. Jos käytät diureettisia lääkkeitä, kannattaa sinun pohtia potassiumin lisäämistä lisäravinteen muodossa. Flavonoidit, kuten kversetiini, saattaisivat myös auttaa nesteturvotukseen. Jos nesteturvotuksesi johtuu imusuoniston ongelmasta, kuten lymfedeemasta, voi seleenin lisäämisestä olla apua. Ennen kuin alat hoitaa nesteturvotustasi ravintolisillä, keskustele lääkärin tai farmaseutin kanssa sopivasta annostuksesta ja mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

Yrttilisäravinteet

Nainen ja ravintolisä vesilasin kera

Osa yrteistä toimii diureettina ja saattaa auttaa “huuhtomaan pois” ylimääräiset nesteet kehosi kudoksista. Näitä kasviperäisiä ravintolisiä ovat muun muassa voikukan lehdet, aescin, hevoskastanja, apila ja korte. Pikkuruskuksen uute voi myös auttaa ödeeman hoitamisessa, mikäli se johtuu imusuoniston toimintahäiriöstä. Vaikka seuraavilla kasveilla ei ole diureettista vaikutusta, voivat rypälesiemenuute ja mustikka auttaa ödeeman hoidossa. Ne molemmat sisältävät antioksidantteja ja rypälesiemenuute etenkin voi olla hyödyllinen ödeeman hoidossa, mikäli se liittyy suonien vajaatoimintaan.

Mikään laaja-alaisesti tunnustettu lääketieteellinen tutkimus ei tue yrttejä ödeeman hoitomuotona.

Huomioon otettavaa: Miten voin välttää ödeeman?

On useita tapoja vähentää nesteen kerääntymistä kehoon, kuten kylpylähoidot ja eri kotikonstit. Lisäksi on olemassa ruokia, joita kannattaa syödä ja toisaalta ruokia, joita tulisi välttää. Usein nesteturvotusta laskeva hoito auttaa yksilöitä tuntemaan olonsa hoikemmaksi, kun nesteet lähtevät liikkeelle ja poistuvat kehosta.

Tärkeintä on kuitenkin löytää piilevät syyt nesteturvotukseesi ja hoitaa niitä syylle sopivalla keinolla. On hyvin yleistä, ettei idiopaattiselle ödeemalle ei ole tarkkaa aiheuttajaa. Paras hoitomuoto onkin kävellä säännöllisesti, välttää ylipainoa ja nostaa jalat rahin päälle levätessään.

Vaikka nesteturvotus on usein hoidettavissa diureettisillä lääkkeillä, saattaa lääkäri joutua hoitamaan myös jotakin piilevää tilaa, joka aiheuttaa nesteturvotuksen. Riippuen ödeemasi syystä saattaa olla, että sinun tulee vähentää suolan määrä ruoassasi, liikkua enemmän tai vaihtaa nestettä kehoon kerryttävä lääkitys. Jos sinulla on ödeema kroonisen suoniston vajaatoiminnan tai raskauden takia, diureettien syöminen saattaa olla vaarallista.

Muista: ruokia, joita tulisi syödä ja ruokia, joita tulisi vältellä

Ruoat, joihin on lisätty suolaa lisäävät kehon taipumusta varastoida nestettä itseensä, koska kehon suurempi sodium-määrä avittaa nesteen varastoimista. Potassium-rikkaan ruoan, kuten banaaneiden syöminen auttaa vähentämään nesteturvotusta, koska potassium toimii sodiumin vastavoimana kehossa. Veden juomisen lisääminen voi vähentää nesteturvotusta: jos keho tuntee kuivumisen uhkaa alkaa se säilöä nestettä ja minimoida nesteen siirtymistä pois kehosta maksimoidakseen nesteen riittävyyden – joten jos pidät itsesi nesteytettynä säännöllisesti, ei kehosi tunne tarvetta hamstrata nestettä. Vitamiinit, kuten B5-vitamiini, D-vitamiini ja kalsium auttavat kehoasi myös poistamaan nesteitä.

Banaani leikkuupöydällä, valmis syötäväksi kulhossa

Varoitus

Älä lisää ruokavalioosi mitään yrttipohjaisia lisiä ja ravintolisiä konsultoimatta ensin terveysalan ammattilaista. Perinteiset lääkkeet, yrttilisät ja lisäravinteet voivat joskus reagoida muiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi potassiumin syöminen saattaa auttaa ehkäistä puutostilaa, kun sitä syö tiettyjen diureettien kanssa, mutta saattaa aiheuttaa myrkytystilan toisenlaisten diureettien kanssa nautittuna.

Mustikka ja voikukka voivat reagoida epäsuotuisasti verenohennuslääkkeiden kanssa ja voikukka saattaa olla vaarallinen silloin, jos sairastat sappeen liittyvää sairautta tai olet allerginen tietyille kasveille.

Entä spa-hoidot?

Monet kauneushoitolat tarjoavat lymfaattisia hierontahoitoja, jotka auttavat verenkierrossa ja nesteturvotuksen vähentämisessä sekä taistelussa selluliittia ja ylipainoa vastaan. Anti-selluliittihoidot tähtäävät kehon luonnollisen toiminnan stimuloimiseen ja alkavat usein kuivaharjauksella tai raajojen kuorinnalla antaen piristysruiskeen pintaverenkierrolle. Kuivaharjauksen jälkeen sääret, vatsa ja käsivarret hierotaan tekniikalla, joka edistää lymfaattista järjestelmää.

Lue myös nämä