Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Auttaako detox-tee oikeasti pudottamaan painoa?

Detox tee painonpudotus

Detox dieeteistä puhuttaessa nopea painonpudotus on useasti esiin nouseva ja myöskin se tavoiteltu hyöty. Jopa 10 kilon painonpudotuksia on raportoitu, joten on selvää, että noudattamalla detox-dieetin ruokavaliota pystyy auttamaan ja nopeuttamaan painonpudotusta, ja saamaan nopeita tuloksia aikaiseksi. Silti kysymys kuuluu, että juontaako painonpudotus juurensa rasvan määrän pienenemiseen kehossa, vai onko painon putoaminen tyypiltään negatiivisempaa, eli esimerkiksi lihasmassan pienentymistä.

Jotkut tahot sanovat, että nopea painonpudotus saattaa aiheuttaa kehoon tilan, jossa se pyrkii säilyttämään kehossa jo olevan rasvan ja hidastaa painon putoamisen tahtia, puhutaan niin sanotusta säästöliekistä. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että niin kauan kuin tiettyjen ravintoaineiden, kuten proteiinien ja vitamiinien, saanti pidetään riittävällä tasolla, painonpudotuksen nopeudella on vähemmän merkitystä. On myös yleistä kritiikkiä sellaisia ruokavalioita kohtaan, joita noudattamalla paino putoaa nopeasti, koska niiden ajatellaan aiheuttavan ongelmia aineenvaihdunnan kanssa. Ongelmat aineenvaihdunnassa nopeaan painonpudotukseen tähtäävän detox dieetin aikana saattavat johtaa tilaan, jossa normaaliin ruokavalioon palattaessa keho varastoi rasvaa entistä enemmän. Osa viimeaikaisista tutkimuksista ovat haastaneet tämän näkemyksen näyttämällä että, kun pudotettu paino on kerääntynyt takaisin (mikäli se kerääntyy), ei ole minkäänlaisia pysyviä haitallisia vaikutuksia painonpudotuksesta, nopeasta tai hitaasta.

On siis selvää, että useat vallalla olevat detox kuurit voivat auttaa nopeassa painonpudotuksessa. Varmistaakseen sen, että kuurin aikana tippuvat kilot ovat niin sanottua hyvää painonpudotusta, eli kehossa olevista rasvoista lähtevää, täytyy olla tarkkana sen suhteen, että myös detox kuurin aikana keho saa tarvittavan määrän tiettyjä ravintoaineita. Näitä ravinteita ovat esimerkiksi proteiini, jota tulisi päivittäin saada riittävästi, eli noin 1,6 grammaa jokaista kehon painokiloa kohden. Vitamiinien, mineraalien ja terveellisten rasvojen riittävän saannin tarkkailu on myös tärkeää, jotta keho pysyy hyvin ravittuna koko detox teekuurin ajan.

Miten detox teet voivat auttaa sinua pudottamaan painoa?

Nyt kun tiedämme, että detox teet voivat olla hyödyllisiä apuja painonpudotuksessa, voimme siirtyä seuraavaan kysymykseen: Miten painonpudotus tapahtuu ja missä vaiheessa pitäisi lisätä detox teet ruokavalioon?

1. Detox teet kiihdyttävät aineenvaihduntasi nopeutta

Tietyissä detox teen ainesosissa on stimuloiva vaikutus, joka nostaa aineenvaihduntasi nopeuden tasoa. Tämän tuloksena keho polttaa enemmän kaloreita myös levossa. Aineenvaihduntaa kiihdyttävät esimerkiksi sellaiset teelehdet jotka sisältävät kofeiinia kuten lehdet teepensas camellia sinesis –kasvista. Eräässä tutkimuksessa tulokset osoittivat, että kofeiini kiihdytti hoikan henkilön aineenvaihduntaa jopa 29 prosenttia.

Kofeiini stimuloi keskushermostoa, joka puolestaan on se osa, joka taas viestittään rasvasoluille rasvan pilkkomisesta. Tämä taas johtaa kehon rasvan määrän pienenemiseen. Toinen tapa, miten kofeiini avittaa rasvan pilkkomisessa on, että se nostaa veren adrenaliinitasoa. Adrenaliinipitoisen veren virratessa rasvakudokseen se samalla viestittää rasvasoluille rasvan pilkkomisesta ja vapauttamisesta verenkiertoon, taas pienenee rasvakudos.

2. Detox teissä on hyvin vähän kaloreita

detox ainesosat laihdutus

Samoin kuin kaikissa painonpudotukseen tähtäävissä dieeteissä, saavuttaakseen todellista rasvan määrän pienenemistä, täytyy detox dieetin luoda vaje päivittäiseen kaloreiden saannin määrään. Kalorivaje tarkoittaa sitä, että nautittujen kaloreiden määrän, eli sen, kuinka paljon energiaa kukin nautittu ruoka-aine sisältää, täytyy yhteensä olla vähemmän, kuin päivittäisen kulutetun energian määrä. Kalorivajeen voi saada aikaiseksi vähentämällä ruoasta saatujen kaloreiden määrä. Toinen vaihtoehto on se, että lisää urheilua ja liikuntaa ja siten päivittäin kulutettujen kaloreiden määrää. Kaloreita kuluu päivittäin joka tapauksessa kehon normaaleihin toimintoihin, kuten hengittämiseen ja nukkumiseen sekä kehon tavallisiin jokapäiväisiin toimintoihin.

Kalorivaje saa kehon käyttämään sen omia rasvavarastoja syödyn ruoan sijaan, mikä onkin painon pudotuksessa keskeinen asia. Keho tarvitsee tietyn verran energiaa päivässä ja jostakin se energia täytyy ottaa. Jos energiaa ei tule ruoasta, löytää keho tarvittavan energian itsestään. Polttamalla kehon omia rasvavarastoja se saa polttoainetta päivään ja edistää samalla painonpudotusta. Tästä voidaan päätellä, että mitä suurempi on päivittäinen kalorivaje sitä nopeammin paino putoaa.

Ottaen huomioon, että keskikokoinen mies tarvitsee noin 2500 kaloria päivässä ja keskikokoinen nainen tarvitsee hieman vähemmän, noin 2000 kaloria päivässä, on detox dieettien vaikutus selvä. Detox dieeteissä kaloreiden päivittäinen määrä pidetään kolminumeroisissa luvuissa, eli alle 1000 kalorissa. Näin energian saanti jää naisilla jopa alle puolen päivittäisestä kaloreiden kulutusmäärästä tuottaen todella vaikuttavan kalorivajeen. Suuri päivittäinen kalorivaje selittää detox dieettien nopeat tulokset.

3. Ravintoaineet, ajoitus ja jaksoittaisen paastoamisen metodi

Sen lisäksi, että detox dieeteissä syödään vähemmän kaloreita, myös syötyjen ravintoaineiden nauttimisajankohdalla voi olla merkitystä painon putoamiseen. Jaksoittaisen paastoamisen metodilla pyritään vaikuttamaan juuri ravintoaineiden nauttimisen ajankohtaan. Ajoituksella voi vaikuttaa painonpudotuksen lisäksi myös kehon rakenteeseen. Ravintoaineiden nauttimisen ajoituksella tarkoitetaan sitä, että tiettyjä ravintoaineryhmiä kuten esimerkiksi hiilihydraatteja ja proteiineja, nautitaan tiettyyn aikaan päivästä. Ajoitukseen vaikuttaa myös esimerkiksi se, mihin aikaan päivästä harrastaa liikuntaa. Jaksoittainen paastoaminen taas tarkoittaa sitä, että syöminen ja juominen on kiellettyä tietyn ajanjakson ajan joka päivä. Esimerkiksi hyvin suosittu leangains on tehnyt jaksoittaiselle paastoamiselle ohjeiston. Ohjeistossa päivittäinen syöminen tapahtuu 8 tunnin jakson sisällä ja vuorokauden loput 16 tuntia on jaksoittaisen paastoamisen aikaa, jolloin ei syödä mitään.

Monet detox dieetit sisältävät myös edellä mainitun ohjeiston. Monissa ohjeistuksissa detox dieetti myös alkaa 24 tunnin paastolla. Tällä alkupaastolla voi olla merkittäväkin vaikutus painon pudotuksessa nimenomaan rasvakudoksesta, ja alkupaasto on yllättävän armelias myös lihasmassan säästämisen suhteen. Dieetin aloittaminen paastolla saattaa myös edesauttaa muutamia hyvin uniikkeja terveysvaikutuksia, kuten taistelua vanhenemisen merkkejä vastaan. Alkupaasto saattaa myös helpottaa mahdollista turvotusta.

Yhteenvetona: Kun kalorivajeen aikaansaaminen on detox dieeteissä ylipäätänsä tärkeää, on ajoituksella taas merkitystä kokonaisuuden vaikutuksen intensiteetin kannalta. Eri ravintoryhmien nauttimisen ajoittamisella pystyy vaikuttamaan nimenomaan painon pudottamisen rasvakudoksesta sekä edesauttamaan mahdollisia muita raportoituja terveysvaikutuksia. Kuitenkin jälleen kerran tulisi huolehtia siitä, että riittävä määrä keholle tarpeellisia rakennusaineita ja ravintoaineita nautitaan sinä aikana, kun on päivittäinen ruokailuaika. Tällä varmistetaan se, että säilytään detox kuurin aikana terveenä ja kehon kunto ei huonone, vaikka noudatetaan niukkaa ruokavaliota kuurin ajan.

4. Kehon vesipitoisuuteen vaikuttaminen

laihdutusta edistävä detox tee

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on vielä yksi tapa, jolla voi vaikuttaa painon pudotukseen Detox dieetissä. Rasvojen ja lihasmassan lisäksi nopea vaa’assa näkyvä painon pudotus voi johtua nestemäärän pienenemisestä kehossa. Monet detox dieetit korostavat nesteiden nauttimista, kuten teen juomista sekä vesipitoisten ruokien, kuten hedelmien ja vihannesten, syömistä. Tällaisissa dieeteissä keho saa usein paljon enemmän vettä kuin monissa muissa dieeteissä. Suurempi nautittu veden määrä voi nostaa hormonitasapainoa esimerkiksi aldosteronin suhteen, mikä taas lisää virtsan ja hien erityksen määrää kehossa. Kun tämä dieetin aikana lisätyn veden määrä vähennetään takaisin normaaliksi, voi sillä olla pieni vaikutus kehon fysiikan parantamiseen. Tämä on jopa yksi suosittu tapa, jota urheilijat ja kehonrakentajat käyttävät. Se on hyödyllinen metodi sellaisten lajien harrastajille ja ammattilaisille, joilla on tarve pudottaa painoa nopeasti ennen ottelua.

Ennuste

Laskiessa yhteen edellä kuvatun nesteistä johtuvan painonpudotuksen sekä kalorivajeesta että ruokailun ajoittamisesta johtuvan painonpudotuksen kehon rasvamassasta käy selväksi, että detox tee voi olla erittäin tehokas tapa pudottaa painoa nopeasti. Kun pitää huolen siitä, että keho saa dieetin aikana myös tarvitsemansa ravintoaineet, edellä kuvailtu detox-dieetti voi myös parantaa terveyttä ja hyvinvointia.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa