Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Detox-kuurit: Millainen puhdistuskuuri on tehokas?

Haluatko voida paremmin ja viettää terveempää elämää? Kotona tehtävä detox-kuuri voi olla juuri sitä, mitä tarvitset. Detox-kuurit ovat erinomainen tapa parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa ja päästä eroon elimistöön ajan mittaan kertyneistä myrkyistä. Kun puhdistat kehoa ja vapautat sen haitallisista epäpuhtauksista, alkaa se taas imemään itseensä mineraaleja, ravintoaineita ja vitamiineja.

Detox-kuurit

Keho säilöö itseensä lähes kaiken mitä sinne laitamme. Kuona kertyy elimistöömme etenkin ravinnosta, mutta myös ulkoisten syiden, kuten ilmaston tai saasteiden takia. Hyvinvoiva keho ja tasapainoinen olo vaativat sen, että kropasta pidetään jatkuvasti huolta. Hyvinvointia sekä mielelle että keholle voivat tarjota detox-kuurit, eli erilaiset elimistön puhdistuskuurit. Vaihtoehtoja on monia aina intensiivisemmästä mehu- tai nestepaastosta kevyempiin ruokavaliomuutoksiin. Vähintään parin kolmen viikon puhdistuskuurit ovat suositeltavia ja tänä aikana ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kerromme alla tarkemmin, mitä kaikkia tehokkaat puhdistuskuurit pitävät sisällään, mitä ne vaativat, ja kuinka juuri sinä voit toteuttaa detox-kuurin kotona ja näin saada apua painonhallintaan, laihdutukseen ja terveellisempään elämään.

Mikä on detox-puhdistuskuuri?

Elämäntavoilla on suuri merkitys kehomme hyvinvointiin. Kehoa kannattaa hoitaa ja puhdistaa säännöllisesti, sillä sisäelimemme ja elimistömme ylikuormittuvat ajan myötä niin ympäristön vaikutuksista, kuin ravinnon tuomista kemikaaleistakin. Olemme usein tietoisia ravinnon mukanaan tuomista kuona-aineista: runsaasta rasvasta, sokerista sekä hiilihydraateista, joista kärsii koko keho. Niiden kertyminen elimistöön johtaakin usein painonnousuun, turvotukseen sekä yleiseen väsymykseen. Usein sivuutamme ympäristömme tuomat haittavaikutukset, kuten saasteet tai mielen luomat paineet, jotka ilmenevät stressinä ja kiireenä. Myös tupakointi, alkoholi sekä unirytmi vaikuttavat kaikki suoraan kehomme elinvoimaisuuteen sekä hyvinvointiin. Haittavaikutuksena huonot elämäntavat vaikuttavat paitsi painonhallintaan, myös sisäelimiin, immuunijärjestelmään sekä ihon, hiusten ja kynsien terveyteen.

Detox-kuurin tarkoituksena on puhdistaa keho siihen kertyneistä ylimääräisistä kuona-aineista, jotta sekä ulkoinen elinvoimaisuus että raikkaus saataisiin palautettua. Puhdistuksen tarkoituksena on kokonaisvaltainen elimistön siivouskuuri joka parantaa sekä kehon fyysistä, että henkistä hyvinvointia. Detox-kuuri voi auttaa sinua hallitsemaan painoa, puhdistamaan ihoa sekä elintoimintoja niihin kertyneistä kuona-aineista sekä parantamaan kehosi toimintakykyä, energiatasoa sekä henkistä hyvinvointia. Paastoaminen puhdistaa kehoa myös siihen kertyneistä metalleista, kuten merkuriumista, aluminiumista tai muista keholle haitallisista metalleista, joita elimistöön kulkeutuu mm. hampaidenhoidon yhteydessä sekä erilaisten lääkkeiden mukana. Puhdistuskuuri nopeuttaa aineenvaihduntaa, minkä myötä usein myös ulkoinen olemus paranee. Hiuksistasi tulevat elinvoimaisemmat, kyntesi ovat vahvemmat ja iho nuorekkaampi ja raikkaampi. Detox-kuuri ei kuitenkaan ole ihmelääke, vaan sen tarkoituksena on toimia lähtölaukaisuna terveellisempään elämään auttamalla pääsemään alkuun elämänhallinnassa ja pysyvien elämäntapamuutosten tavoittelussa. Puhdistuskuureja on monia ja tärkeätä onkin kuulostella omaa kehoa, jotta löytäisit parhaan mahdollisen detox-kuurin juuri sinun tarpeisiisi.

Kehomme kuljettaa veressä paljon elintärkeitä aineita, mutta myös paljon sille täysin turhia kuona-aineita. Riittävissä määrin keho tarvitsee kaikkia ravintoaineita, mutta ylimääräisyys voi helposti kertyä haitaksi. Myös ulkoiset haitat, kuten stressi ja liian vähäinen uni heikentävät aineenvaihduntaa, joka voi hitaudessaan myös estää kuona-aineiden poistumisen kehosta luonnollisin keinoin. Tällöin kehon omat puhdistusmekanismit tarvitsevat apua. Paasto helpottaa ummetusta, närästystä, painonhallintaa sekä virkistää fyysistä ja henkistä oloasi. Jokaiselle löytyy varmasti paras paastomenetelmä ja kuuntelemalla kehoasi voit valita juuri sinulle sopivimman detox-kuurin.

Detox tee-kupillinen
Punajuuri keittolautanen
Detox hedelmä smoothie
Inkivääri hunaja tee
Porkkana mehu - detox kuuri

Millaisia vaihtoehtoja detox-kuureista löytyy?

Elämäntapamuutokset ovat hankalia ja vaativat aikansa. Detox-puhdistuskuuri onnistuu parhaiten, jos uskot sen olevan juuri sitä, mitä sinä tarvitset terveellisemmän elämän aloittamiseksi. Tupakoitsijoiden suositellaan lopettavan tupakointi kuurin ajaksi, alkoholia ei suositella käytettävän ja elämäntilanteen tulisi sallia mahdollisimman rauhallinen ympäristö puhdistuskuurille. Jos olet jatkuvasti liikkeessä ja stressaava työ- tai opiskeluympäristösi ei salli sinun nukkua tarpeeksi, syödä terveellisesti ja säännöllisesti eikä ajastasi liikene liikunnalle tai rauhoittumiselle, suosittelemme detox-kuuria elämänvaiheeseen, jossa sille on aikaa. Lomat ovat erinomaisia puhdistuskuurille ja kuuri suositellaankin tehtäväksi vähintään kerran vuodessa, jotta hyvän olon tunne säilyy. Muuttamalla elämäntyyliä vaikutuksista saadaan pitkäaikaisempia sekä tehokkaampia.

Suosituin detox-kuuri on täysi paastoaminen. Ihminen on paastonnut luonnollisesti vuosisatojen ajan joko uskonnollisista tai terveydellisistä syistä. Paastoaminen ei ole uusi konsepti, mutta sen terveysvaikutuksista on tiedetty ennen hyvin vähän. Nestepaasto tai mehupaasto ovat erinomaisia menetelmiä kehon hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Aidon mehupaaston aikana päivittäinen ruokailu korvataan kasvis-, marja- ja hedelmämehuilla sekä itse tehdyillä kasvisliemillä. Mehupaaston on myös todettu olevan tehokkain tapa pitää kropan energiatasot korkealla, vaikka elimistö ei nautikaan kiinteää ruokaa. Täysin luonnollinen menetelmä perustuu marja- ja vihannesmehujen kuiduttomuuteen, ja onnistuu parhaiten kotikonstein mehulingolla sekä suoliston huuhtelemisella. Mehupaastoa voi kuitenkin soveltaa itselleen sopivammaksi. Tuoreisiin mehuihin voit toki yhdistää myös esimerkiksi pellavansiemeniä, hamppurouhetta, kookosta, seesaminsiemen- tai kurpitsansiemenöljyä sekä tarvittaessa korvata mehut yrttiteellä tai muilla teevalmisteilla. Mehu- tai nestepaastoon on useita ohjeita ja onnistuminen riippuu sekä tahdonvoimasta että yleisestä motivaatiosta. Kevyempää paastoa sekä elämänmuutosta tavoittelevalle sopii myös kevytpaasto. Tällöin paastoaminen lähtee ruokavaliomuutoksista. Yksilöstä riippuen muutokset voivat olla joko pieniä tai suuria. Voit aloittaa paastoamalla esimerkiksi hiilihydraateista tai sokereista. Tällöin puhutaan yhden ruoka-aineen paastosta. Kuitu- ja proteiinipitoisen ruoan syöminen, kasvisten, marjojen, hedelmien, pähkinöiden yms. lisääminen ruokavalioon on tärkeä osa pitkäaikaista muutosta.

Erilaiset paastot vaikuttavat eri tavoin kehon hyvinvointiin ja elintoimintojen paranemiseen. Maksanpuhdistus nimensäkin perusteella keskittyy maksan hyvinvointiin ja maksan pudistamiseen siihen kertyneistä kuona-aineista. Maksaystävällisiä ruoka-aineita ovat porkkanat, selleri, lime, sitruuna sekä juurekset. Myös mausteiden on tutkitusti todettu auttavan maksan toiminnassa. Rosmariini, cayenne-pippuri, kumina sekä curry ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Maksaa puhdistettaessa on suositeltava välttää hiilihapollisia juomia, kahvia, maitoa ja keskittyä esimerkiksi itse tehtyyn omenamehuun tai puhdistettuun veteen.

Keskittymällä tiettyjen ravintoaineiden poistamiseen elimistöstä voidaan saavuttaa hyviä tuloksia. Hapatettujen ruoka-aineiden sekä hiivan on todettu olevan liiallisissa määrissä haitallisia keholle. Paastoamalla näistä ravintoaineista suosittelemme sinua välttämään kaikkea sokeria, hedelmät ja hedelmämehun mukaan lukien. Myös kaikenlaisten jauhojen sekä viljojen käyttöä kannattaa rajoittaa. Paasto tehostuu, jos vältät myös alkoholia, kuivattuja hedelmiä, sieniä, juustoa, hapatettuja vihanneksia sekä soijakastiketta.

Paleoruokavaliokin on eräänlainen paasto. Silloin kehoon ei laiteta mitään paistettua tai keitettyä ruokaa vaan ravinto perustuu puhtauteen ja raakuuteen. Pähkinät, marjat, siemenet sekä idut ja versot ovat olennainen osa tätä paastoa. Paasto puhdistaa maksaa sekä suolistoa ja on erinomainen tapa puhdistaa elintoimintoja niihin kerääntyneistä kuona-aineista. Paleoruokavalioon on helppo yhdistää myös mausteet, joiden on todettu tehostavan aineenvaihduntaa. Tällaisia ovat muun muassa kaneli, oregano, kurkuma, kumina, korianteri, inkivääri, fenkoli, cayenne-pippuri, mustapippuri, neilikka sekä rosmariini. Mausteinen ruoka laittaa kuona-aineet liikkeelle.

Miten hyödyn paastosta parhaiten?

Paaston aikana vettä tulisi juoda säännöllisesti vähintään kaksi litraa päivässä. Vaihtelun vuoksi sitä voi raikastaa hedelmillä ja luoda näin aineenvaihduntaa boostaavan detox-veden. Esimerkiksi sitruunavesi tehostaa aineenvaihduntaa ja puhdistaa suolistoa ja on piristys etenkin arkiaamuihin. Väsymys ja uupumus ovat osa paaston ja detox-puhdistuskuurien alkua, mutta oireet loppuvat usein muutaman päivän kuluessa ja elimistösi tuntee olonsa taas virkistyneeksi. Huono olo on osoitus siitä, että kuuri toimii, sillä oireet kertovat, että keho puhdistuu. Myös iho voi huonontua alussa, kun kuona-aineet puskevat ihohuokosten läpi.

Kaikkien paastojen tärkein onnistumisen tekijä on huolellinen ja tehokas paaston alustus ja sen lopetus. Jos paastoat esimerkiksi viisi kokonaista päivää, on suositeltava aloittaa kehon totuttelu viisi päivää aikaisemmin ja totuttaa se takaisin arkeen viisi päivää paaston jälkeen. Alkupaastossa pyritään luopumaan eläinperäisistä tuotteista, alkoholista, tupakasta, rasvaisesta ruoasta, sokerista ja hiilihydraateista. Jos täysin näistä luopuminen tuntuu hankalalta jo pelkkä raskaiden ravintoaineiden vähentäminen auttaa paaston toteutumisessa. Detox-kuurin päätavoite on kehon vireys sekä raikkaus. Pahaan oloonkin kannattaa varautua, etenkin jos maksassa, veressä tai kudoksissa on paljon kuona-aineita tai alkoholin, lääkkeiden ja tupakan tuomia rasitteita. Kun kuona-aineet lähtevät liikkeelle voi keho reagoida esimerkiksi liman lähtemisellä keuhkoista tai runsaalla aineenvaihdunnalla. Tästä ei kannata sen suuremmin huolestua, sillä keho puhdistaa itseään luonnollisin keinoin. Paaston aikana tehdäänkin usein suolihuuhteluita, jotta kuona-aineet saadaan varmasti kehosta pois. Luonnollinen detox on suositeltavin vaihtoehto, sillä se tukee maksan toimintaa, avittaa immuniteettiä, helpottaa painonhallintaa sekä parantaa tehokkaasti suoliston toimintaa.

Detox-kuurin vaikutus elimistöösi

Kuona-aineiden kertyminen kehoomme on suurin syy paastota. Suurin ja tärkein kuona-aineiden prosessoija elimistössämme on maksa. Kehon puhdistuksen ja ruoansulatuksen lisäksi maksa säätelee verensokeriamme, kehomme aminohappopitoisuutta sekä varastoi vitamiineja ja rautaa. Se työskentelee myös muiden elimistömme sisäelinten kanssa, jotta keho pysyisi puhtaana myös sisältä päin. Maksan tukeminen ruokavaliomuutoksilla on siis erittäin tärkeää. Tehokas kuona-aineiden ja muiden haitallisten toksiinien eliminointi kehosta lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia, energisyyttä, auttaa painonhallinnassa sekä tehostaa aivojen ja muiden elintoimintojen toimintaa. Myös runsas veden juonti ja alkoholin välttäminen tehostavat maksan toimintaa. Mustaherukka ja mustikka ovat yhtä lailla erinomaisia maksalle. Toinen tärkeä osa kehon puhdistusta on suoliston hyvinvointi. Suolistossa kuidut varastoivat vettä, kuona-aineita sekä haitallisia bakteereja.

Kuitupitoinen ruoka, etenkin täysvilja, pavut, omena, luumu sekä erilaiset leseet auttavat vähentämään mm. ummetusta. Myös yrttien on todettu tehostavan suoliston toimintaa. Puhdistavia yrttejä ovat mm. pellavansiemenet, kamomilla sekä siankärsämö. Kolmas kehon puhdistukseen ja siten hyvinvointiin tärkeästi liittyvä sisäelin on munuainen. Munuaisten tehtävänä on pitää yllä elimistön nestetasapainoa sekä huolehtia hapoista sekä suoloista muiden kivennäisaineiden ohessa. Munuaiset suodattavat verestä kiinteitä vesiliukoisia kuona-aineita ja siitä on tärkeä pitää huolta. Munuaisia puhdistavia rohtokasveja ja yrttejä ovat muun muassa nokkonen, persilja sekä voikukan lehdet. Nokkosta on hyvä lisätä ruokiin läpi vuoden. Siankärsämö auttaa suoliston lisäksi myös munuaisten toimintaan ja myös esimerkiksi katajan marjojen ja kultapiiskun on todettu olevan munuaisten kannalta tärkeitä yrttejä. Näitä voit lisätä esimerkiksi pienissä määrin haudutettuna teehen, lisukkeena salaatteihin tai sellaisenaan esimerkiksi pirtelöihin tai smoothieihin.

Detox-kuurien tarkoituksena ei ole lisätä vain sisäistä hyvinvointiasi vaan parantaa myös ulkoista olemustasi. Paastojen on todettu vaikuttavan myös ihosi, hiustesi ja kynsiesi hyvinvointiin. Paaston aikana monia yritti- ja maustekasveja voi käyttää myös ulkoisesti. Aineenvaihdunnan parantuessa iho ja hiukset kuntoutuvat itsessään ja esimerkiksi nokkosen on todettu kiihdyttävän pintaverenkiertoa. Nokkosuutteen yhdistäminen shampooseen on todettu kiihdyttävän myös päänahan verenkiertoa ja siten edistävän hiustenkasvua ulkoisesti. Voit tehdä detox-kuurista omanlaisesi yhdistelemällä luonnonmukaisia ainesosia myös päivittäisiin rutiineihin.

Detox-teekuurit

Kupillinen detox teetä

Teet ja niiden hyötyvaikutukset kehon puhdistuksessa ovat olleet suosittuja jo tuhansien vuosien ajan. Teen on tiedetty auttavan painonhallinnassa ja auttavan kehoa poistamaan kuona-aineita tehokkaasti. Erityiset detox-teet sisältävät runsaasti antioksidantteja ja niiden ravintoarvot ovat suuret. Detox-teiden tarkoituksena on pitää elimistösi puhtaana ja hyvinvoivana sekä nopeuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa sinua pääsemään alkuun painonhallinnassa. Detox-teet ovat askeleen normaaleja teitä edellä, sillä ne sisältävät runsaasti yrttejä ja ravintorikkaita haudutettuja kasveja ja ovat siitä syystä suosittuja keinoja hallita kehon hyvinvointia. Luonnollinen yrttitee koostuu usein teenlehdistä, jotka on haudutettu monien luonnollisten lääkekasvien seassa. Markkinoiden suosituimmat detox-teet ovat mate, voikukkatee (sisältää runsaasti A-, C- ja D- vitamiineja, sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja kaliumia) sekä sennat eli hernekasvit (luonnollinen laksatiivi). Detox-teet parantavat munuaisten toimintaa, maksan tehokkuutta sekä poistavat haitallisia kuona-aineita suolistostasi tehokkaammin.

Detox-teet auttavat etenkin aineenvaihduntaan sekä energiatasapainoon. Ne edesauttavat painonhallinnassa muun muassa poistamalla näläntunnetta, sekä makeanhimoa. Detox-teessä on suolistoa puhdistavia antioksidantteja ja sillä on todettu olevan säännöllisessä käytössä pitkäaikaisia vaikutuksia myös kehon ulkoiseen hyvinvointiin. Tee raikastaa sisältä, mutta auttaa myös mielen tasapainoon. Varaamalla teekupin verran aikaa itsellesi, voi hetki auttaa sinua rauhoittamaan mielesi ja laukaisemaan kenties myös stressin tuomaa jännitystä kehossa ja mielessä. Painonhallinnassa etenkin vihreä tee on täynnä hyviä antioksidantteja, kuten katekiinia. Vihreästä teestä saaduilla katekiineilla on tutkimuksissa havaittu useita myönteisiä terveysvaikutuksia. Se on n. 20 kertaa vahvempi kuin C-vitamiini ja antaa sinulle siten lisäenergiaa ja auttaa sinua jaksamaan etenkin pitkät päivät sekä runsaan liikunnan. Katekiini ja detox-teet ovat paljon puhuttuja tieteellisten tutkimusten keskiössä. Niiden hoikistavista efekteistä on keskusteltu runsaasti viime vuosina. On tutkitusti totta, että tietyt yrtit ja kasvit sisältävät runsaasti ainesosia, jotka auttavat painonhallinnasta ja tehostavat painonpudotusta ja etenkin katekiinin toimivuudesta on tieteellisiä tuloksia.

Detox-teet luokitellaan usein kolmeen kategoriaan: terveellisiin teihin, joiden tarkoitus on tukea terveellistä elämäntapaa, vaikuttaa positiivisesti hiusten ja ihon hyvinvointiin sekä parantaa aineenvaihduntaa, painonpudotus-teihin, joiden säännöllisen käytön jälkeen voit huomata hoikistumista sekä kiinteytymistä sekä kehoa puhdistaviin teihin. Puhdistustee toimii kehoa sisältä puhdistavana kuurina ja sen tarkoitus on auttaa etenkin sisäelinten toiminnassa, kuten munuaisten ja maksan hyvinvoinnissa. Tärkeintä on valita juuri sinulle sopiva detox -tee! Millaisia tuloksia toivoisit saavuttavasi ja mikä parhaiten tukee juuri sinun elämäntapojasi? Osa detox-teistä polttaa myös kaloreita ja voi siten auttaa sinua pääsemään painonhallinnassa alkuun. Tehokas aineenvaihdunta auttaa taistelemaan uupumusta vastaan ja pitää mielenkin virkeänä. Teiden tehokkuus perustuu niiden säännölliseen käyttöön, joten voit esimerkiksi kaataa vihreää teetä termoskahvin sijaan esimerkiksi aamun koulu- tai työmatkalle.

Detox-kuuriin soveltuvat ruoka-aineet

Detox-kuuri on usein yksilöllinen kokemus ja siksi onkin tärkeää, että kuuntelet kehoasi ja tarkastelet, mikä vaihtoehto detox-paastokuureista sopii parhaiten juuri sinulle. Kaikkien kehot ovat erilaisia ja jokaisen aineenvaihdunta on yksilöllinen. Kokeilematta et voi tietää, mikä paastovaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Keho ja mieli toimivat usein myös yhdessä, joten tarkastele onko detox-kuuri juuri sinulle sopiva, vai ovatko kehosi muutokset kenties stressin ja elämänhallinnan takia olleet epätasapainossa. Painonhallinnassa oleellista on maksan toiminnan tukeminen ja siihen voidaan vaikuttaa etenkin ruokavaliolla ja detoxille ihanteellisilla raaka-aineilla.

Detox Vihersmoothie
Vihreät kasvikset

Elintärkeää detox-kuurin onnistumisessa on keskittyä kaikkeen vihreään. Vihreät kasvit, yrtit ja vihreä tee kuuluvat kaikki oleellisesti puhdistuskuureihin. Lehtivihreä tehostaa esimerkiksi solujen uusiutumista, toimii immuniteettiä vahvistavana voimana ja auttaa maksaa sen työssä kuona-aineita vastaan. Versot, idut ja yrtit on helppo yhdistää päivittäiseen arkiravintoon, kuten smoothieihin ja salaatteihin sekä esimerkiksi leivän päälle. Tuorepuristetut vihreät mehut kuten omena-sellerimehu tai vaikka pinaatti-päärynä-basilikamehu ovat erinomaisia tapoja nopeuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa puhdistumaan toksineista.

Punajuuri juures mehu
Juurekset

Toinen tehokas kasvisryhmä ovat kaalit sekä erinäiset juurekset. Lisäämällä punajuurta ja kaalia päivittäiseen ruokavalioon, voit helpottaa detox kuurin alkua ja loppua. Lisäksi juurekset sopivat kevytpaastoon ja raskaat hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten pastan ja leivän voi helposti korvata esimerkiksi uunijuureksilla. Mehupaaston kulmakivi on vihannesmehut, esimerkiksi porkkana-punajuuri mehu, mutta myös ruokavaliomuutoksiin kannattaa yhdistää juuresmehuja aina kun sille löytyy aikaa. Mehulinko on paastoajan paras ystävä ja sinne on helppo heittää tuoreita vihanneksia, yrttejä ja hedelmiä mielen mukaan. Villiyrttejä ja kasveja voi ja kannattaa poimia puhtailta paikoilta ja niitä voi käyttää myös mehujen seassa tai hauduttaa teehen.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa