Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

3+1 tapaa hyödyntää glukomannaania

Mitä on glukomannaani?

Konjac-kasvi

Glukomannaani on vesiliukoinen ravintokuitu, joka on valmistettu pääasiassa Itä-Aasian ja Afrikan alueelta kotoisin olevan trooppisen Konjac-mukulakasvin varresta. Konjacia on jo pitkään käytetty erityisesti Japanissa ja muualla Aasiassa elintarvikkeiden raaka-aineena, mutta viime aikoina se on kerännyt osakseen laajaa huomiota ympäri maailmaa lähinnä painonhallintavalmisteena ja ravintokuitulisänä.

Glukomannaani sisältää runsaasti kuitua, mutta ei lähes ollenkaan kaloreita. Sen toiminta perustuu runsaasti vettä imevään ominaisuuteen. Ollessaan kosketuksessa veden kanssa glukomannaani voi imeä jopa 50 kertaisen määrän vettä painoonsa nähden.

Glukomannaani voi auttaa viivästyttämään mahalaukun tyhjenemisaikaa, hillitä ruokahalua ja aterioiden välistä napostelua sekä hidastaa ruoansulatuskanavan toimintaa niin, että tunnet itsesi kylläiseksi pidempään. Glukomannaani tunnetaan myös sen positiivisesta vaikutuksesta kolesteroliin, ja se voikin auttaa nostamaan hyviä kolesteroliarvoja ja alentamaan triglyseridiarvoja. Nautittuna glukomannaani turpoaa mahassa moninkertaiseksi ja sen erinomaisesti vettä imevän ominaisuutensa ansiosta se on tunnettu myös hyödyllisenä laksatiivina.

Missä muodoissa voin hyödyntää glukomannaania?

Pohjoismaissa glukomannaani kiinnitti ensimmäisenä fitness-urheilijoiden ja terveysalan ammattilaisten huomion kalorittomuutensa, gluteenittomuutensa ja hiilihydraatittomuutensa vuoksi. Glukomannaania voidaan nauttia kolmessa muodossa, lisäksi sitä voidaan hyödyntää ulkoisesti kauneudenhoidossa. Ellet vielä tunne glukomannan-kuidun käyttötapoja, niin jatka artikkelin lukemista napataksesi parhaat vinkit tämän monikäyttöisen ravintokuidun hyödyntämiseen.

 1. Glukomannaanijauhe

  Glukomannaanijauhe on miellyttävä, helppokäyttöinen ja käytännössä mauton jauhe. Jauheen voi sekoittaa muihin elintarvikkeisiin tai esimerkiksi smoothien joukkoon. Tavallisesti glukomannaanijauhe lisää sakeutta ja rakennetta ruokaan, kun käytettynä yhdessä veden kanssa. Glukomannaanijauhetta voidaan käyttää kertaluontoisesti esimerkiksi ummetuksen hoitoon tai painonpudotuksen tueksi säännöllisesti käytettynä. Jotta painonpudotusta voidaan saada aikaan, glukomannaanin käyttö tulee yhdistää vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja päivittäisen annostuksen oltava vähintään 1 gramma jauhetta kolmesti päivässä ennen ateriaa.

 2. Glukomannaani kapselit

  Kätevä ja yleisesti suosittu muoto, jossa glukomannaania voidaan käyttää on glukomannaani-kapselit, joita hyödynnetään usein painonpudotuksen tukena. Glukomannaani kapselit nautitaan yhdessä runsaan veden kanssa, noin puoli tuntia ennen ateriaa. Mahalaukussa kapselin sisältämä jauhe imee itseensä vettä ja laajenee muodostaen suuren kuitumassan. Koska tämä lisäravinne valtaa suuren tilan vatsasta, tarjoaa se kylläisyyden tunnetta jo ennen ruokailua. Tällä tavoin kapselit vähentävät ruokahalua ja voivat edistää painonpudotusta.

 3. Jalostetut elintarvikkeet

  Shirataki nuudelit ja sushi

  Olet varmasti kuullut “kalorittomista ihme nuudeleista”, glukomannan-kuidusta valmistetuista Shirataki nuudeleista. Nämä ihmenuudelit ovat gluteeniton ja lähes kaloriton vaihtoehto tavallisille nuudeleille. Shirataki tuotteita löytyy nuudelien lisäksi myös muun muassa riisi, spaghetti ja fettuccine-muodossa. Näitä itsessään mauttomia nuudeleita ja pastan korvikkeita on käytetty osana Japanilaista ruokakulttuuria jo vuosien ajan, mutta vastikään tämä vatsaa huomattavasti täyttävä ihmeruoka on rantautunut myös pohjoismaiseen keittiöön.

  Shiratakituotteet imevät itseensä veden lisäksi erinomaisesti mausteita ja makua muista ruoka-aineista, joten ne sopivat monipuolisuutensa ansiosta mainiosti osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa. Korkean kuitupitoisuutensa vuoksi glukomannaani-nuudelit hidastavat ruokailun jälkeistä verensokerin nousua, jolloin voit välttää äkillisen glukoosipiikin ja ruoan sisältämä glukoosi vapautuu elimistöön hitaammin.

  Shirataki-tuotteiden lisäksi voit löytää kaupoista glukomannaania sisältäviä makeisia ja purukumia.

 4. Käyttö ihonhoidossa

  Konjac sieni käytössä

  Sen lisäksi, että glukomannaania voidaan nauttia sisäisesti, voidaan tätä kuitua hyödyntää myös ulkoisesti kauneuden- ja ihonhoidossa. Konjac-kasvista valmistettua puhdistussientä voidaan käyttää kuorimaan ihoa, puhdistamaan kuollutta ihosolukkoa ja palauttamaan ihon luonnollista pH-arvoa sekä kasvojen että vartalon iholla. Perinteinen Konjac-sieni on vegaaninen sekä kaikille ihotyypeille sopiva ja niin hellävarainen, että se soveltuu myös lapsille ja herkkäihoisille.

  Konjac-sieni tulee kastella hyvin ennen käyttöä ja puristaa sitten ylimääräinen vesi pois. Ihonpuhdistussientä ei saa vääntää kuten pesurättiä, sillä tämä voi vahingoittaa sientä. Voit käyttää sientä puhdistusaineen kanssa tai ilman, saippuan lisääminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä konjac-sieni itsessään tarjoaa runsaasti vitamiineja ja hivenaineita iholle. Käytön jälkeen konjac-sieni tulee asettaa kuivumaan ilmavaan paikkaan, jotta se pääsee tuulettumaan ja on siten valmis seuraavaa käyttökertaa varten. Pesusienen huolellinen kuivaaminen pidentää konjac-sienen käyttöikää.

Suositellut Tuotteet

Jaa