Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Hampaiden valkaisu: Öljypurskuttelu vai oil pulling?

Hampaiden valkaisuun on monia tapoja, mutta monet näistä voivat olla haitallisia hampaiden ja suun terveydelle. WeightWorld tarjoaa luonnollisia ratkaisuja hampaiden valkaisuun sekä suuhygienian parantamiseen.

Miltä kuulostaisi hampaiden kotivalkaisu luonnollisesti ilman epämääräisiä kemikaaleja, joiden haittavaikutuksia ei tarkalleen tunneta? Mikäli vastasit “hyvältä”, kannattaa sinun ehdottomasti jatkaa tämän artikkelin lukemista, sillä luvassa on rutkasti tietoa turvallisesta ja luonnonmukaisesta hampaiden kotivalkaisusta.

Miten saan valkoiset hampaat luonnollisesti kotikonstein?

Miten saan valkoiset hampaat luonnollisesti kotikonstein?

Valkoisesta hymystä on nykymaailmassa tullut terveyden merkki ja tärkeä osa ulkonäköä. Kuitenkaan jokainen meistä ei halua sijoittaa valtavia summia rahaa hymyn valkaisemiseksi kemiallisesti. Tämän vuoksi hampaita on valkaistu kotona jo vuosikymmeniä erilaisilla menetelmillä, joista osa on turvallisempia kuin toiset, hieman kyseenalaisemmat metodit. Moni lienee kuullut esimerkiksi ainakin hampaiden soodapesusta, joka todellisuudessa hankaa ja kuluttaa hammaskiillettä. Entä miltä kuulostaisi saada valkoiset hampaat turvallisesti, valkaisemalla ne esimerkiksi kookosöljyllä tai aktiivihiilellä?

Valkoiset hampaat kookosöljyllä

Tai toisin sanoen oil pulling, öljypurskuttelu… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Hampaiden purskuttelu kookosöljyllä on ehdottomasti yksi parhaista tavoista poistaa bakteereita hampaiden ja suun alueelta samalla edistäen hampaiden hyvinvointia ja ikenien terveyttä. Tämä metodi on itse asiassa osoitettu jopa tehokkaammaksi tavaksi ylläpitää suun terveyttä kuin hammaslangan käyttö. Valkoisen hymyn ja terveen suun ylläpitämiseksi suositeltavaa on kuitenkin käyttää näistä metodeista molempia.

Kookosöljyn positiiviset vaikutukset hampaisiin

Öljypurskuttelu vaikuttaa suun yleisterveyteen monella eri tavalla. Kookosöljypohjaiset valmisteet hoitavat hampaita hyvin perusteellisesti, ja ensinnäkin ehkäisevät ja hoitavat hammasmätää, eli kariesta. Intian Tamil Nadun pediatrisen hammaslääketieteen osaston tekemän tutkimuksen mukaan hampaiden öljypurskuttelu vähentää kariesta aiheuttavan Streptococcus mutans bacterian määrää suussa tehokkaasti ylläpitäen hampaiden terveyttä ja vahvistaen kestävyyttä kariesta vastaan. Näin ollen riski hampaan reikiintymiseen vähenee.

Luultavasti pääsyy siihen, että päädyit lukemaan tätä artikkelia on kuitenkin öljypurskuttelun hampaita valkaisevat ominaisuudet. Kookosöljyn teho hampaita valkaistaessa perustuu niin ikään sen antimikrobisiin ominaisuuksiin: antimikrobiset aineet toimivat erilaisia haitallisia mikro-organismeja hampaista eliminoiden tai niiden kasvua pysäyttäen. Kookosöljy toimii ikään kuin hampaiden “tiskiaineena” puhdistaen hampaan pinnan ajan kanssa kertyneestä liasta, joka koostuu erilaisista bakteereista ja mikro-organismeista. Kookosöljyn potentiaali hampaiden valkaisijana on huikea, sillä vaaleamman värin lisäksi hampaat puhdistuvat oikeasti, toisin kuin useilla kemiallisilla menetelmillä.

Kookosöljyn vaikutus suun terveyteen

Kookosöljyn vaikutus suun terveyteen

Kookosöljyllä purskuttelu on hyväksi koko suun terveydelle. Mikäli kärsit aroista ja jopa verta vuotavista ikenistä, kookosöljy voi olla etsimäsi apu ongelmaan, sillä se vahvistaa ikeniä ja niiden limakalvoja. Mikäli ikenet tai suu kokonaisuudessaan ovat alttiita tulehduksille, kookosöljy auttaa.

Puhtaiden ja terveiden hampaiden lisäksi olemuksen freesiyteen vaikuttaa suuresti hengitys: kookosöljyllä purskuttelu auttaa myös pahanhajuiseen hengitykseen. Pahanhajuinen hengitys on usein erilaisten tulehdusten tai on erilaisen kertyneen kuonan ja bakteeriston aiheuttamaa. Oli tapaus kumpi tahansa, kookosöljy puhdistaa ja raikastaa hengityksen, sillä sen on todistettu olevan tähän tarkoitukseen yhtä tehokas apu, kuin markettien kalliiit suuvedet.

Suun terveyden lisäksi kookosöljy vaikuttaa positiivisesti myös nielun terveyteen: öljypurskuttelu helpottaa ainakin karhean ja kuivan kurkun ja nielun oireita. Lisäksi kookosöljy on erinomainen apu, mikäli kärsit kuivista huulista. Oletkin varmaan törmännyt elämäsi aikana ainakin muutamaan kookoshuulirasvaan. Kookosöljy toimii tähän tarkoitukseen kuitenkin vähintään yhtä hyvin, ellei paremmin.

Öljypurskuttelun muut terveysvaikutukset

Yllättävää kyllä, suun terveydellä on todella kauaskantoisia vaikutuksia. Tiesitkö, että esimerkiksi pelkästään kieli ja sen eri osat ovat suoraan tai epäsuorasti yhteydessä elimiin, kuten munuaiset, keuhkot, maksa, sydän, ohutsuoli, paksusuoli sekä esimerkiksi selkäranka ja vatsa? Jo tästä syystä suun terveyden ylläpitäminen luonnollisesti on ensisijaisen tärkeää!

Kuinka puhdistaa hampaat kookosöljyllä?

Kuinka puhdistaa hampaat kookosöljyllä?

Kookosöljypurskuttelu on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista: tarvitset ainoastaan 1-2 ruokalusikallista kookosöljyä, jonka laitat suuhusi, mutta et nielaise. Öljy pehmentyy ja sulaa hieman itsestään, jonka jälkeen pyörittele sitä suussasi noin 20 minuutin ajan. Aika saattaa kuulostaa pitkältä, mutta mikäli haluat valkaista hampaasi, vaati hampaiden pinnan puhdistuminen aikansa.

Kun 20 minuuttia on kulunut, sylje öljy ulos. Muistathan, että jähmettynyt öljy saattaa tukkia viemärisi, joten öljyn sylkeminen esimerkiksi biojäteastiaan on suositeltavaa! Mukavuutesi vuoksi suosittelemme suun perusteellista huuhtelua lämpimällä vedellä. Voit myös harjata hampaasi öljyn poistamiseksi.

Vaihtoehtoja öljypurskuttelulle ovat muun muassa kookosöljyn sekoittaminen hammastahnan sekaan, valmiin hammastahnaseoksen ostaminen tai kookosöljyllä öljytyllä kankaalla hampaiden puhdistaminen. Paras ajoitus öljypurskuttelulle on heti aamulla herättyäsi ennen kuin juot mitään tai harjaat hampaitasi. Vaikka 20 minuutin purskutteluaika saattaa kuulostaa pitkältä, muiden aamutoimien ohessa aika kuluu kuin siivillä! Purskutteluaika on osaltaan pitkä myös siksi, että kookosöljyn sulaminen suussa purskuteltavaan muotoon vie aikansa. Mikäli et kuitenkaan ehdi huolehtia öljypurskuttelusta aamuisin, käy siihen myös mikä tahansa muu aika päivästä, kunhan öljypurskuttelu hoidetaan ennen syömistä.

Kuinka usein?

Kookosöljy ei aiheuta haittaa hampaiden kiilteelle, joten suositeltu öljypurskuttelun määrä on noin 4 - 5 kertaa viikossa. Öljypurskuttelun ohella voit hoitaa hampaitasi myös muilla tavoilla, esimerkiksi lisäämällä muita elimistölle ja suun terveydelle edullisia öljyjä kookosöljyn sekaan sekä huuhtelemalla hampaasi vedellä aina ruokailun jälkeen.

Mihin kookosöljyn valkaiseva vaikutus perustuu?

Kookosöljy ei hio tai kuluta hampaan pintaa, kuten useat valkaisukeinot. Kookosöljy ei värjää hampaitasi saman tien häikäisevän valkoiseksi, vaan yksinkertaisesti puhdistaa hampaan pinnan sen pinttymistä ja siihen kertyneestä liasta. Hienointa tässä valkaisumetodissa lienee se, ettei siihen liity lainkaan sivuvaikutuksia! Voit siis testata tätä luonnollista valkaisua kotonasi rauhallisin mielin. Lisäksi öljypurskuttelulle ei ole asetettu ikärajaa!

Öljypurskuttelun historia

Lienee lähes absurdia kuvitella, että hampaita ei ole pesty vielä vuosisataakaan, puhumattakaan hammaslangan käytöstä. Hammasharjat yleistyivätkin Amerikassa vasta 1930-luvun lopulla. Tästä syystä olisi helppo kuvitella, että tätä ennen ihmisten hampaiden täytyi olla hirvittävän huonossa kunnossa. Arkeologisissa kaivauksissa arkipäivää kuitenkin ovat sellaiset säilyneet jäännökset, joissa myös suurin osa hampaista on jäljellä. Miten tämä on mahdollista?

Prosessoidut sokerit ja viljat ovat suhteellisen uusia keksintöjä, jotka sisältävät valtavasti fytiinihappoa, joka on hampaiden suurimpia vihollisia. Kuitenkin, joissakin maailman kolkissa hampaidenhoitoa on esiintynyt jo 3000 eKr, jolloin esimerkiksi aikakauden egyptiläiset puhdistivat hampaitaan eräänlaisella tikulla, jota he hankasivat hampaitaan vasten. Muutamissa kulttuureissa esiintyi myös öljypurskuttelua! Etenkin Intiassa ja Aasiassa öljypurskuttelua on esiintynyt jo tuhansien vuosien ajan. Kyseessä ei siis ole mikään uusi keksintö. Yhdysvaltoihin käytäntö rantautui kuitenkin vasta 1990-luvulla.

Tutkimuksia aiheesta

Kookosöljyllä purskuttelu on kiinnittänyt tutkijoiden kiinnostuksen maailmanlaajuisesti, ja tähän päivään mennessä metodin terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, joihin voit tutustua esimerkiksi The National Center for Biotechnology Information -verkkosivulla.

Vaikka öljypurskuttelun kaltaiset ikivanhat ja luonnolliset menetelmät ovat alkaneet kiinnostaa tutkijoita vasta viime vuosikymmeninä, kasvaa tutkimustieto ja kirjallisuus aiheesta jatkuvasti. Kun tutkimusmateriaaliin tutustuu syvemmin, voi huomata hyvin pian, että kyseessä on tosiaankin yksi toimivimmista luonnollisista menetelmistä valkaista hampaita ja huolehtia suun terveydestä ja hygieniasta.

Öljypurskuttelun toimivuus

Öljypurskuttelun toimivuus

Edellä mainittujen käyttökohteiden lisäksi tavaksi tullut öljypurskuttelu voi parhaimmillaan ehkäistä lukemattomia sairauksia sekä suun alueella, että muualla elimistössä. Kyseessä on siinä suhteessa poikkeuksellinen luonnollinen valmiste, että sen tehokkuudesta ja toimivuudesta on viime vuosikymmenten saatossa kertynyt melko laaja määrä tietoa ja tutkimustuloksia.

Luonnollisia menetelmiä hampaiden valkaisuun käytettäessä maltti on valttia. Muutos ei tapahdu tunnissa samoin kuin kemiallisilla valkaisuilla, sillä luonnolliset aineet eivät ole yhtä aggressiivisia, ja valmisteen käytöstä tulee tehdä rutiini. Koska öljypurskuttelu perustuu hampaiden asteittaiseen puhdistumiseen, älä luovuta heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen, mikäli hymysi ei vielä häikäise vastaantulijoita.

Kyseessä on kuitenkin epävirallisesti kaikista tehokkaimmaksi luonnolliseksi kotivalkaisuksi kutsuttu hammasvalkaisumenetelmä, jonka nimeen useat hampaiden valkaisijat vannovat kalliiden pikavalkaisujen sijaan. Mikset siis sinäkin kokeilisi? Öljypurskuttelun helpottamiseksi ja maun parantamiseksi on kehitelty joitakin luonnonmukaisia tuotteita, joihin suosittelemme sinua tutustumaan!

Hampaiden valkaisu aktiivihiilellä

Toinen luonnollinen hampaiden valkaisumenetelmä jota suosittelemme, on aktiivihiilen käyttö. Aktiivihiili, eli lääkehiili on viime aikoina yleistynyt ravintolisä sekä kosmetiikkavalmiste, jonka toiminta perustuu myrkkyjen adsorptioon: käytännössä hiiliaines imee itseensä likaa ja pinttymiä, joita on kertynyt hampaiden pinnalle ajan saatossa. Samalla tavalla kuin aktiivihiili puhdistaa elimistön kuona-aineita tai ihon epäpuhtauksia, aktiivihiili poistaa likaa ja pinttymiä myös hampaiden pinnalta. Valmistetta käyttäessäsi ovat muun muassa kahvin- ja teen aiheuttamat tummentumat vaalennettavissa, ja lisäksi hampaiden pinnalle kertynyt plakki imeytyy aktiivihiileen. Kyseessä on siis ennemminkin perusteellinen ja turvallinen puhdistus, jonka seurauksena hymykin kirkastuu.

Aktiivihiili on otettu osaksi hampaidenhoitotuotteita, mikä helpottaa hiilivalkaisun tekemistä suuresti: jauheena ostetulla aktiivihiilellä hampaiden harjaaminen saattaa olla nimittäin sottaista puuhaa. Valkoisemman hymyn lisäksi aktiivihiili auttaa niin ikään ehkäisemään reikiintymistä, helpottaa pahanhajuisesta hengityksestä kärsivää sekä edesauttaa ikenien terveyttä. Kyseessä on siis varsinainen luonnon oma superhammastahna. Varo kuitenkin vaatteidesi ja kylpyhuoneesi likaantumista hampaita valmisteella harjatessasi.

Valmisteena aktiivihiili on täysin luonnollinen, eikä siihen liity lainkaan sivuvaikutuksia. Mikäli haluat tietää lisää tästä puhdistavasta ihmeaineesta, lue artikkelimme aktiivihiilestä ja sen muista terveysvaikutuksista!

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa