Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Aktiivihiili - Kaikki mitä sinun tulee tietää tästä mustasta magiasta

Usko tai älä, mutta aktiivihiili on nyt kaikkialla. Olet ehkä huomannut hiilitabletit ja muut hiilipohjaiset tuotteet paikallisen marketin kosmetiikkahyllyllä tai netissä seikkaillessasi. Aktiivihiili on todellakin vallannut kauneus- ja terveysmarkkinat!

Et ehkä tietänyt ennestään, että aktiivihiili on jo kauan ollut kaikenkattavana vastalääkkeenä pidetty ainesosa, [1] ja tänäkin päivänä sitä pidetään tehokkaana luonnonhoitona. Aktiivihiilijauheesta, -kuutioista ja -rakeista aina hiilitabletteihin ja -kasvonaamioihin, tätä maagista hiiltä löytyy lähes kaikissa mahdollisissa olomuodoissa.

Vaikka tämä taianomainen ainesosa elää nousukauttaan juuri nyt, on sitä käytetty lääkeaineena jo vuosisatojen ajan. Muinaiset egyptiläiset, kreikkalaiset ja kiinalaiset ovat käyttäneet hiiltä monenlaisiin vaivoihin. Ennen kuin liityt tämän hittituotteen kannattajaksi kannattaa kuitenkin tutustua sen ominaisuuksiin tarkemmin.

Mitä on aktiivihiili?

Aktivoitu hiili eli aktiivihiili, on hienoa ja hajutonta mustaa jauhetta, jota saadaan luonnollisten hiililähteiden (kuten sahanpurujen, kookospähkinän kuoren, luuhiilen, öljykoksin, kivihiilen tai turpeen) kuumennusprosessin tuloksena. Erittäin kuumassa lämpötilassa tapahtuva prosessi muuttaa hiilen sisäistä rakennetta, lisäten sen pinta-alaa ja pienentäen huokosten kokoa. Prosessin tuloksena hiili “aktivoituu”.

Kannattaa siis muistaa, että aktiivihiili ei ole sitä samaa hiiltä jota tarvitaan grillin lämmitykseen. Vaikka molemmat ovat samasta lähteestä, hiilibriketit sisältävät myrkyllisiä aineita, eikä niitä ole “aktivoitu” korkeissa lämpötiloissa. Lisäksi aktiivihiili on tavallista hiiltä huokoisempaa.

Kuinka aktiivihiili toimii?

Kuten jo todettua, aktiivihiilijauhetta saadaan kuumentamalla hiilen luonnollisia lähteitä erittäin korkeissa lämpötiloissa. Tämän maagisen ainesosan haitallisia aineita itseensä imevät ominaisuudet tekevät siitä suositun sekä kosmetiikan että lääketuotteiden parissa, vaikka sen lääkeominaisuuksia ei ole tieteellisesti todistettu.

Jos tarkoituksena on päästä eroon elimistössä lymyävistä kemikaaleista, myrkyistä tai öljyistä, on aktiivihiili hyödyllinen, sillä se imee haitalliset aineet ja kemikaalit tehokkaasti sisäänsä jo vatsalaukussa, eikä päästä niitä imeytymään elimistöön.[2]Aktiivihiilen huokoisella rakenteella on lisäksi negatiivinen varaus, joka vetää puoleensa positiivisella varauksella varustettuja molekyylejä, kuten kaasuja sekä myrkkyjä.

Koska aktiivihiili ei imeydy kehoon, sen itseensä sitomat haitalliset aineet poistuvat kehosta ulosteen mukana. Aktivoitu hiili tunnetaan leikkisästi myös “Mustan magian” nimellä, sillä se on väriltään mustaa, ja eliminoi tehokkaasti kaikenlaisia vaivoja, aina bakteereista loisiin.

Aktiivihiili – Kuinka tämä luonnonmagneetti auttaa puhdistamaan kehoa

Activated Charcoal Detox Drink

Lukuisat ympäristötekijät, veden sisältämistä kemikaaleista aina ruoan sisältämiin torjunta-aineisiin, luovat haitallista kemikaalikuormaa elimistöömme. Lisäksi monet kärsivät kroonisista sairauksista, jotka tekevät meidät entistä herkemmiksi näille myrkyille. Juuri näissä tapauksissa aktiivihiili saapuu apuun, sillä se vähentää kehoa kuormittavaa myrkkytaakkaa.

Ruoansulatuskanavan puhdistaminen on kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeää. Aktiivihiili poistaa haitalliset aineet, ja tukee näin tervettä ruoansulatuskanavaa. Haitallisten aineiden poistaminen auttaa nivelkipuihin, tarjoaa lisäenergiaa, tukee sekä kehon että mielen terveyttä, ja paljon muuta.

Lisäksi lukuisat aktivoidut hiilitabletit estävät turvotusta, ja helpottavat epämukavaa oloa estäen suolistokaasujen muodostumista. Ne sitovat ruoan sisältämät kaasun aiheuttajat itseensä, eikä epämukavuudesta tarvitse kärsiä.

Kuinka sitä käytetään?

Aktiivihiili on tehokas kehon puhdistaja, ja sitä voi käyttää tähän tarkoitukseen monin eri tavoin. Tarkastellaanpa siis erilaisia vaihtoehtoja:

 • Aktivoidut hiilitabletit – Markkinoilta löytyy lukuisia helposti nieltäviä lisäravinteita. Hiilitabletit ennen ateriaa auttavat puhdistamaan ruoansulatusjärjestelmää, ja tehostavat samalla aineenvaihduntaa.
 • Aktiivihiilijuomat – Oletko koskaan harkinnut nauttivasi hiililimpparia? Aktiivihiilijauhe vesilasiin tai mehun sekaan lisättynä on herkullinen puhdistusjuoma.
 • Aktiivihiilikylpy – Lisää aktiivihiili kylpyveteen, ja pääset nauttimaan hiilen puhdistavasta vaikutuksesta.

Aktiivihiilen muita hyötyjä ja käyttötapoja

 1. Hampaiden valkaisu

  Whiten teeth with charcoal toothpaste

  Ovatko hampaasi tahriintuneet? Ei hätää, sillä aktiivihiili voi auttaa myös hampaiden valkaisussa, ja lisäksi se muuttaa suun pH-tasapainoa ja tukee suun terveyttä estäen reikiintymistä, iensairauksia sekä pahanhajuista hengitystä.

  Koska aktivoitu hiili imee tehokkaasti itseensä mikroskooppisen pieniä palasia, sekä hampaita värjäävää plakkia, se auttaa valkaisemaan hampaita. Edullinen ja luonnollinen keino kohti kauniin valkoista hymyä.

  Kuinka sitä käytetään?

  Markkinoilta löytyy useita aktiivihiilihammastahnoja. Kokeile itse! Voit myös kastella hammasharjan ja dipata sen aktiivihiilijauheeseen. Harjaa hampaat tavalliseen tapaan, ja kiinnitä huomiota erityisesti tahriintuneisiin alueisiin. Huuhtele suu huolellisesti.

 2. Veden suodattaminen

  Vesi on yksi hyvinvoinnin peruspilareista. Valitettavasti tavallinen hanavesi sisältää useita haitallisia aineita, kemikaaleja sekä fluoria. Mutta aktiivihiilen avulla voit puhdistaa vettä, poistaen siitä epäpuhtaudet ja tehden siitä juomakelpoista. Aktiivihiili ei kuitenkaan poista kovan veden sisältämiä mineraaleja, bakteereita tai viruksia.

  Kuinka sitä käytetään?

  Voit yksinkertaisesti hankkia yhden lukuisista tarjolla olevista aktiivihiilisuodattamista, ja asentaa sen vesihanaan nauttiaksesi puhtaasta juomavedestä.

 3. Ihon- & vartalonhoito

  Activated Charcoal Face Mask

  Aktivoidun hiilen tehokkuus ei lopu tähän, sillä lisäksi se tekee ihmeitä ihollesi. Aktiivihiili imee itseensä mikropartikkeleita kuten pölyjä, myrkkyjä, kemikaaleja sekä likaa, jolloin ihosi näyttää puhtaammalta ja sileämmältä. Lisäksi sitä löytyy useista deodoranteista, sillä aktiivihiili imee epämiellyttäviä hajuja sekä kaasuja, minkä vuoksi se sopii täydellisesti kenkien, kainaloiden sekä jääkaappien hajunpoistoon. Lisäksi sitä käytetään ihotulehdusten hoidossa.

  Koska aktiivihiilellä voi olla antibakteerisia vaikutuksia, se auttaa poistamaan vaarallisia bakteereita vamman sattuessa. Ja koska se estää myrkkyjen imeytymistä kehoon, se helpottaa oloa hyönteistenpuremien, käärmeenpuremien tai myrkkymuratin aiheuttaman ihottuman sattuessa.

  Kuinka sitä käytetään?

  • Aknen hoitoon: Sekoita yksi aktiivihiilikapseli kahteen teelusikalliseen aloe vera -geeliä. Hiero tuote hellävaraisesti kasvoille. Kun se on kuivunut, pese seos huolellisesti pois.
  • Mehiläisenpiston tai itikanpureman hoitoon: Sekoita aktiivihiilikapseli puoleen teelusikalliseen kookosöljyä. Levitä pureman tai pistoksen alueelle. Lisää tuotetta 30 minuutin välein, kunnes kutina ja epämiellyttävä olo häipyvät.
 4. Anti-age

  Vaikka ikääntyminen on täysin luonnollinen prosessi, voivat hektiset elämäntapamme ja monenlaiset haitalliset aineet johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen. Tässäkin tapauksessa aktiivihiili tulee avuksemme, sillä se auttaa poistamaan suurimman osan elimistön myrkyistä ja kemikaaleista, ja tukemaan tärkeitä elimiä. Se ei ainoastaan ehkäise maksan ja munuaisten soluvaurioita, vaan tukee myös terveitä lisämunuaisia.

  Kuinka sitä käytetään?

  Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa aktiivihiilitabletti silloin kun olet joutunut kosketuksiin raskasmetallien, kemikaaleja sisältävien ruoka-aineiden tai muiden haitallisten aineiden kanssa. Tarvittava annos on henkilökohtainen, ja voi vaihdella yksilöstä toiseen.

Onko aktiivihiili turvallista?

Useimmissa tapauksissa aktiivihiilen käyttämistä pidetään täysin turvallisena. On olemassa joitakin, harvinaisia sivuvaikutuksia, jotka ovat yleensä lieviä.

Aktiivihiilen yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat:

 • Pahoinvointi ja oksentaminen
 • Musta uloste
 • Ummetus

Tilanne voi olla erilainen silloin, kun aktiivihiiltä käytetään hätätapauksessa myrkyn vastalääkkeenä. Tässä tapauksessa aktiivihiiltä saattaa joutua keuhkoihin vatsalaukun sijaan, etenkin jos hoidettava oksentaa, on puoliksi tajuton tai sekava. Tämän riskin välttämiseksi on suositeltavaa antaa aktiivihiiltä ainoastaan täysin tajuissaan olevalle henkilölle.

Lisäksi kannattaa muistaa, että aktiivihiili saattaa estää joidenkin lääkkeiden imeytymistä kehoon. Tämän vuoksi kannattaa tarkistaa tuotteen sopivuus lääkärin kanssa jos olet raskaana, imetät tai käytät lääkitystä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aktiivihiilestä

 1. Mikä ero on “aktivoidulla puuhiilellä” ja “aktivoidulla hiilellä”?

  Jotkut luulevat, että aktivoitu puuhiili ja aktivoitu hiili ovat kaksi eri asiaa, mutta asianlaita ei ole niin. Molemmat termit tarkoittavat samaa asiaa, vaikka yleensä puhutaankin aktivoidusta hiilestä tai aktiivihiilestä.

 2. Mihin tarkoitukseen voin käyttää aktiivoitua hiiltä?

  Tämä erittäin monipuolinen tuote sopii vedensuodatukseen, kehon puhdistukseen sekä lukuisten vaivojen hoitoon. Lisäksi sitä käytetään liiallisten suolistokaasujen sekä turvotuksen estämisessä. Koska aktiivihiili vetää puoleensa erittäin pienikokoisia partikkeleita se sopii puhdistukseen, kuten veden suodattamiseen, hajunpoistoon, puhdistusaineisiin ja moneen muuhun. Sitä voi myös lisätä ruoan ja juoman sekaan.

 3. Kuinka kauan aktiivihiili säilyy? Meneekö se vanhaksi?

  Ilmatiiviissä astiassa ja oikein säilytettynä aktiivihiili voi kestää eliniän. Ympäristön vaikutuksesta se saattaa kuitenkin imeä lukuisia vahingollisia aineita itseensä. Se ei varsinaisesti mene vanhaksi, mutta jotkut säännökset saattavat vaatia parasta ennen -päiväyksen merkitsemistä.

 4. Onko se elintarvikekelpoista?

  Kyllä, aktiivihiili on turvalliseksi tunnustettu ainesosa. Useat valmistajat tahtovat silti varmistaa tuotteidensa elintarvikekelpoisuuden erilaisten järjestöjen myöntämien todistusten avulla.

 5. Voinko syödä sitä?

  Kyllä todellakin voit! Monien ihmisten käyttämät hiilitabletit auttavat parantamaan ruoansulatusta ja puhdistamaan kehoa haitallisista aineista. Sitä käytetäänkin usein osana kehon puhdistusta. Kannattaa silti tarkistaa aktiivihiilen sopivuus sinulle lääkärin kanssa.

  Aktivoitu hiili saattaa häiritä lääkeaineiden imeytymistä, joten älä ota sitä samaan aikaan lääkkeiden kanssa.

Päätesanat

Aktiivihiili on superruoka, jota on käytetty monenlaisiin tarkoituksiin jo vuosisatojen ajan. Tämä yllättävä ainesosa auttaa suolistokaasuihin sekä myrkytystapauksiin, alentaa kolesterolia, parantaa munuaisten toimintaa ja vähentää kaasunmuodotusta. Tosin näitä hyödyllisiä ominaisuuksia todistavat tutkimukset ovat heikolla pohjalla, eikä tiede ole tähän asti myöntäkään muitakaan aktiivihiilen hyötyjä. Kannattaa siis kokeilla ja päättää itse!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC4767212), Mar 2016
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 25455049), Jan 2015
 3. MedlinePlus - Health Information from the National Library of Medicine

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa