Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Matcha-tee: Avain painonpudotukseen & lukuisiin terveyshyötyihin

Matcha-hulluus on vallannut maailman! Täyteläisestä maustaan ja terveyshyödyistään ylistettu matcha on tehokas vihreä tee, josta kaikki nyt puhuvat. Saatat yllättyä siitä, että vihreä matcha-tee on luokiteltu “superruoaksi”. Lue lisää tästä uskomattomasta teestä ja sen ominaisuuksista!

Matcha on Japanin hienoin vihreä teejauhe. Sen nimi tulee japanin kielestä, jossa “ma” tarkoittaa jauhetta, ja “cha” tarkoittaa teetä. Matcha on valmistettu perinteisellä japanilaisella tyylillä, jossa kokonaiset vihreät teelehdet kivijauhetaan hienoksi jauheeksi. Näin saadaan teen eläväisen vihreä väri sekä sille ominainen maku.

Green Tea Leaves

Tätä kivijauhettua vihreää teetä on käytetty osana japanilaista teeseremoniaa jo vuosisatojen ajan, ja se on tärkeä osa japanilaisten elämää.

Siinä missä tavallista vihreä tee -jauhetta tuotetaan maailman joka kolkassa, matcha on japanilaisten yksinoikeus, ja sen tiedetään olevan yksi tehokkaimmista antioksidanttien lähteistä. Eivätkä teestä löydy ainoastaan runsaat antioksidantit, vaan lisäksi kuitua, ravinteita, aminohappoja sekä klorofylliä. Yksi kupillinen matcha-teetä vastaa antioksidanttisisältönsä sekä ravintoarvonsa puolesta 10 kupillista tavallista vihreää teetä.

Matcha-jauheen Ominaisuudet

Representation of Antioxidants of one cup of matcha tea equals 10 cups of brewed green tea

Camellia Sinensis on teepensas, joka imee tehokkaasti kaikkia ympäristöstä löytyviä aineita. Ja koska käyttämällä matcha-teetä nautit itse asiassa kokonaisia lehtiä, on äärimmäisen tärkeää varmistaa teen korkea laatu. Kuinka voit siis olla varma siitä, että kyseessä on orgaaninen matcha? Olemme koonneet alle muutamia keinoja, joiden avulla voit varmistua teen laadusta.

 1. Väri

  Matcha tunnetaan eläväisestä ja kirkkaan vihreästä väristään. Tämä onkin ensimmäinen tapa varmistua sen laadusta. Huonolaatuinen matcha on väriltään haalistunutta ja ruskehtavaa. Joten muista: paras matcha on kirkkaan vihreää.

 2. Alkuperä

  Toinen tärkeä tekijä matcha-jauheen laatua varmistettaessa on sen alkuperä. Missä teelehdet on kasvatettu, kerätty ja prosessoitu. Vaikka matchaa on saatavilla useista maista, uskotaan parhaan teelaadun tulevan Japanista. Japanin alueet Uji sekä Nishio ovat matchan tärkeimmät kasvatusalueet.

 3. Ainesosat

  Kuten minkä tahansa elintarvikkeen kohdalla, myös matcha-teen ainesosat kannattaa tarkistaa etukäteen, jotteivät allergiat tai muut vaivat pääse yllättämään. Monet yritykset myyvät matchaa täyteaineilla höystettynä. Tarkista siis ainesosalista ja varmista, että se sisältää vain ja ainoastaan 100% puhdasta matcha-jauhetta, eikä keinotekoisia sokereita tai maku- ja lisäaineita.

 4. Koostumus

  Korkealaatuinen matcha-tee on erittäin hienojakoista ja silkkistä. Huonolaatuiset matcha-jauheet puolestaan ovat karkeampia, minkä voi varmistaa hieromalla teetä sormien välissä. Hienoksi jauhettu matcha sekoittuu nesteen sekaan vaivattomasti. Jos löydät kuppisi pohjalta teen jäänteitä, kyseessä ei luultavasti ole laadukas matcha.

Kuinka matcha-tee auttaa painonpudotuksessa?

Tuntuuko painonpudotus hankalalta? Siinä tapauksessa matchan juominen voi tuoda avun. Pienen tutkimuksen mukaan vihreän teen nauttiminen on yhteydessä kapeampaan vyötärönympärykseen sekä painoindeksiin (BMI).[1]

Matcha on uusi terveyttä edistävä ja laihdutusta tukeva juoma, joka kannattaa ottaa osaksi dieettiä. Jos et vieläkään usko tätä, löydät alta muutamia tietoja, jotka auttavat ymmärtämään sen, miksi matcha-tee painonpudotukseen on hyvä idea:

 1. Runsaasti antioksidantteja

  Matcha-teetä saadaan Camellia Sinensis -kasvista, ja sen sisältämä Epigallokatekiinigallaatti (EGCG) on yksi tehokkaimmista ja runsaimmista antioksidanteista. Coloradon Yliopiston tutkijoiden teettämän tutkimuksen mukaan matchan sisältämä EGGG:n määrä on 137-kertainen tavalliseen vihreään teehen verrattuna.[2]

  Nämä antioksidantit auttavat vähentämään tulehdusta, parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa sekä poistamaan elimistön epäpuhtauksia, kiihdyttäen samalla painonpudotusta. Ja koska matcha-tee sisältää paljon EGCG:tä auttaa se myös alentamaan huonoa kolesterolia.

 2. Vähäkalorinen

  Hyviä uutisia! Matcha-teen sisältämä kalorimäärä on erittäin alhainen. Tutkimukset osoittavat, että 1 g matchaa sisältää ainoastaan 3 kaloria. [3] Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että mitä vähemmän kaloreita nautit teetä juodessasi, sitä pienempi on elimistön riski joutua varastoimaan ylimääräisiä kaloreita rasvaksi.

 3. Rasvanpolttaja

  Jos haluat laihtua, kannattaa sinun kiinnittää huomiota aineenvaihduntaasi. Matcha-teen sisältämät runsaat katekiinit auttavat tehostamaan kehon termogeneesiä sekä aineenvaihduntaa. Lisäksi matcha-teen nauttiminen parantaa kestävyyttäsi liikkuessa, joten poltat rasvaa tehokkaammin.

 4. Lievittää stressiä

  Onko olosi stressaantunut? Tämä voi toisinaan olla lihomisen taustalla vaikuttava syy. Stressi vapauttaa elimistön tulehdustilaa lisäävää kortisolia, joka voi aiheuttaa väsymyksen ja uupumuksen tunnetta, ja johtaa lihomiseen. Matcha-teestä runsain määrin löytyvä aminohappo L-teaniini vaikuttaa aivojen toimintaan, ja edesauttaa rentoutunutta oloa.

 5. Tarjoaa energiaa

  Tutkijat ovat osoittaneet matcha-teen juomisen auttavan lisäämään valppaustilaa ja parantamaan energiatasoa, minkä ansiosta olet aktiivisempi. Lisäenergian avulla painonhallinnan tavoitteet ovat helpommin ulottuvillasi.

 6. Tasapainottaa veren glukoosia

  Jatkuva verensokerin nousu voi johtaa diabetesriskiin. Matcha-teestä löytyvä runsas ravintokuitu säilyttää kylläisyyden tunteen pidemmän aikaa, eivätkä veren glukoositasot pääse nousemaan. Lisäksi matcha voi ehkäistä 2-tyypin diabetestä. [4]

 7. Auttaa puhdistamaan kehoa

  Tiesitkö, että kehon puhdistus voi johtaa laihtumiseen? Näin on asianlaita, sillä huonojen ruokailutottumusten ja elämäntapojen yhdistelmä kerää elimistöön haitallisia epäpuhtauksia, jotka ovat viime kädessä lihomisen syynä. Matcha-teen runsaat antioksidantit auttavat puhdistamaan näitä epäpuhtauksia kehosta, ja auttavat pudottamaan painoa. Samalla ruoansulatus paranee, ummetus vähenee ja kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy.

Muita matcha-teen tärkeitä terveyshyötyjä

 • Suojelee maksaa
 • Tukee aivojen toimintaa
 • Auttaa ehkäisemään syöpää
 • Suojelee sydämen terveyttä
 • Auttaa pudottamaan painoa
 • Alentaa kolesterolia & verenpainetta
 • Tukee suun terveyttä
 • Vähentää tulehdusta

Kuten siis yläpuolelta näet, matcha-tee ei ainoastaan auta laihdutuksessa, vaan tarjoaa lisäksi monenlaisia terveyshyötyjä. Eikä sinun tarvitse kuin valmistaa se oikeaoppisesti.

Matcha-teen valmistus askel askeleelta

Image of Matcha Tea powder with bamboo whisk and bamboo scoop

Ihastuttavatko matcha-teen terveelliset ominaisuudet? Siinä tapauksessa tämä matcha-teen resepti on juuri sinulle.

Mitä tarvitset:

 • Chawan, perinteinen japanilainen matcha-tee -kulho
 • Chasen, bambuvispilä
 • Chashaku, bambukauha
 • Siivilä

Ainesosat:

 • Matcha-jauhetta – ½ teelusikallista
 • Vettä – 0,6 - 0,9 dl lämmitettynä 85° C

Matcha-teen valmistus

 1. Käytä Chashaku-kauhaa, ja mittaa ½ teelusikallista matcha-jauhetta. Aseta jauhe chawan-teekulhoon.
 2. Lisää 0,6-0,9 dl lähes kiehuvaa vettä (85° C) chawaniin.
 3. Sekoita matcha ja kuuma vesi chasen-vispilän avulla. Pidä chasen pystyasennossa, ja vältä sen joutumista kosketuksiin kulhon pohjan kanssa. Sekoita matchaa hitaasti, kunnes jauhe on täysin liuennut.
 4. Kun näet kevyen vaahdon muodostuvan, nosta chasen hitaasti kulhon keskiosasta.
 5. Tadaa! Matcha-tee on valmista nautittavaksi!

Kuinka paljon matchaa voi turvallisesti nauttia päivittäin? Suositeltu annos

3-5 kupillista matcha-teetä päivässä on turvallinen määrä. Mutta jo 1-2 kupillista riittävät kaikkien matcha-teen hyödyllisten ominaisuuksien saamiseksi.

Miksi?

Tulet yllättymään siitä, että 1-2 annosta vihreää matcha-teetä vastaavat 10-20 kupillista tavallista vihreää teetä! Tämän vuoksi annosmäärää ei kannata ylittää, sillä se saattaa aiheuttaa epämiellyttävän olon energiatason noustessa liikaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä matcha-teestä

 1. Miksi laadukkain matcha on peräisin Japanista?

  Japanilaiset käyttävät perinteisiä, vuosisatoja vanhoja matcha-teen kasvatus- ja keräysmetodeja. Heidän perinteiset ja käsityönä tehtävät menetelmänsä päihittää koneiden avulla valmistetun matcha-teen.

 2. Kuinka japanilainen matcha-tee valmistetaan?

  Japanilainen matcha valmistetaan erittäin nuorista, varjossa kasvatetuista teenlehdistä. Käsinpoimituista lehdistä poistetaan lehtiruodot, ja ne höyrystetään, ilmakuivataan, ja jauhetaan sitten hienojakoiseksi jauheeksi.

 3. Milloin on paras aika matcha-teen nauttimiseen?

  Matcha-teetä kannattaa juoda joko heti aamulla, tai myöhään iltapäivällä. Monet urheilijat juovat teetä ennen treeniä, sen aikana sekä sen jälkeen.

 4. Pitääkö matcha-tee säilyttää jääkaapissa?

  Kyllä pitää. Tee tulee säilyttää ilmatiiviissä astiassa kuivassa ja viileässä paikassa.

Päätössanat

Matcha valmistetaan samasta kasvista kuin vihreä tee. Mutta toisin kuin tavallinen vihreä tee, matchan valmistukseen käytetään teepensaan kokonainen lehti, minkä ansiosta matcha sisältää sisältää runsaasti antioksidantteja ja muita keholle hyödyllisiä yhdisteitä.

Image of Matcha Latte

Matcha tukee kehoa painonpudotuksesta aina sydämen terveyteen asti, ja useat tutkimukset ovat osoittaneet matcha-teen sekä sen sisältämien ravinteiden terveyshyödyt. Ja mikä parasta matcha-teetä on helppo valmistaa, ja sen maku on herkullinen! Jos maukas Matcha Latte on vielä kokeilematta, kannattaa tämä asia korjata välittömästi!

Jos et pidä teestä, ovat orgaaniset matcha-teekapselit kokeilemisen arvoisia! Näin voit helposti ja vaivattomasti lisätä matchan osaksi ruokavaliotasi ja nauttia kaikista sen hyödyllisistä ominaisuuksista. Älä siis odota enempää, vaan valitse vihreä tie ja koe vihreän matcha-teen terveyshyödyt itse!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMID: 15640470), Jan 2005
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 14518774), Sep 2003
 3. Self Nutrition Data
 4. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC5481694), Mar 2014
 5. National Center for Biotechnology Information (PMID: 16930802), Aug 2006

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa