Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Mistä vatsan turvotus voi kertoa?

Vaarallisen turvoksissa: Ethän ohita näitä varoitusmerkkejä

Nainen toimistosssa pitelee turvonnutta vatsaa

Turvotuksesta on viime viikkoina sukeutunut varsinainen epidemia. Syyt sen taustalla vaihtelevat laktoosi-intoleranssin kaltaisista vaarattomista vaikkakin kiusallisista häiriöistä vakaviin diagnooseihin kuten esimerkiksi syöpä. Miten sitten voi tietää milloin vatsan turvotus on harmitonta ja milloin siitä pitäisi huolestua? Turvotus voi olla vakavaa, jos sen taustalla piilee jokin välitöntä hoitoa vaativas sairaus. Varoitusmerkit ja pahaenteiset oireet on tärkeä tunnistaa. On hyvä tuntea myös yhdeksän vakavaan turvotukseen liittyvää diagnoosia ja tietää, miten näissäkin tapauksissa tulisi toimia.

Varoitusmerkkejä ja hälyttäviä oireita

Löysät farkut laihtumisen jälkeen, nainen pitelee housuja
Laihtuminen

on yksi vakavasti otettavista turvotukseen liittyvistä varoitusmerkeistä. Jos huomaat laihtuneesi enemmän kuin muutaman kilon ilman että ruokavaliossa tai liikuntarutiineissasi on tapahtunut muutosta, voi olla aihetta huolestua. Tämä ohje pätee varsinkin, jos painosi on pudonnut vähintään 10 prosenttia lähtöpainostasi. Laihtuminen voi johtua sisäelimiä vasten painavasta kasvaimesta, joka saa aikaan valheellisen kylläisyyden tunteen pienenkin aterian jälkeeni. Se voi johtua myös kasvaimien erittämistä aineista, jotka vähentävät ruokahalua.

Vesivatsa eli nesteestä turvonnut vatsaontelo eli askiitti
Askites

tarkoittaa epänormaalia nestekertymää vatsan tai lantion alueella. Se voi aiheuttaa turvotusta, painonnousua ja vyötärönmitan nopeaa suurenemista. Askitesin aiheuttaa yleensä maksasairaus, mutta noin 10 prosentissa tapauksista syypää on syöpä. Suuri nestekertymä voi antaa vaikutelman ja tunteen pitkälle edenneestä raskaudesta. Kun turvotusta esiintyy yhdessä silmät ja ihon keltaiseksi värjäävän keltataudin kanssa, siinä voi olla kyse maksaan levinneestä syövästä. Sitä voi toki esiintyä myös vähemmän vaarallisissa muodoissa kuten maksasairauksissa ja hepatiitissa.

Todella kipeä vatsa, nainen pitelee vatsaa sängyssä
Voimakas vatsakipu

ja nopeasti ilmaantuva turvotus, etenkin pahoinvoinnin ja oksentelun yhteydessä voi olla merkki arpikudoksesta johtuvasta suolitukoksesta tai suolta vasten painavasta kasvaimesta. Tällaisten oireiden kohdalla on välttämätöntä hakeutua välittömästi lääkäriin, jotta mahdollisesti kuolemaan johtavan suolen puhkeamisen kaltaisilta komplikaatioilta vältyttäisiin. Suoliston tukokset ovat kivuliaita, koska tukkiutuneen alueen yläpuolinen suoli venyy täyttyessään ruoasta ja ruoansulatusnesteestä. Kipu on intensiivistä ja mahdollisesti aaltomaista suolen yrittäessä painaa sisältöään tukkeutuneen kohdan läpi.

Mies vetää vessapaperirullasta palasta
Verinen uloste

emätinvuoto kuukautisten välissä ja vaihdevuosien jälkeinen vuoto voivat kaikki liittyä vakvastiotettavaan turvotukseen. Onneksi näiden oireiden yleisimmät aiheuttajat (peräpukamat, epäsäännöllinen kuukautiskierto, fibroidit, endometriumin atrofia) eivät ole kaikkein vakavimpia, mutta verenvuoto pitäisi aina arvioida. Se voi nimittäin olla myös merkki syövästä, etenkin paksusuoli- tai kohtusyövästä.

Kuumeinen nainen sängyssä katsoo kuumemittaria
Kuume

turvotuksen yhteydessä johtuu yleensä tulehduksesta. Jos siihen liittyy myös kohonneet veren valkosoluarvot, tulehdus on poissuljettava välittömästi - varsinkin jos epäillään sen olevan lähtöisin lantion, virtsateiden ja mahan alueelta.

Tunnetko jo nämä 9 vakavasti otettavaa turvotuksen aiheuttajaa - ja tiedätkö miten niiden tapauksessa toimitaan?

1. Munasarjasyöpä ei ole todennäköisin, mutta sitäkin vaarallisempi turvotuksen aiheuttaja. Vaikka munasarjasyöpä on naisille vasta viidenneksi yleisin syöpä, se aiheuttaa enemmän kuolemia kuin mikään muu lisääntymiselinten syöpä - enimmäkseen yli 50-vuotiailla naisilla. Riskitekijöitä ovat lapsettomuus tai lastensaanti myöhemmällä iällä, ylipaino, suvun tai perhepiirin munasarjasyöpätapaukset, eräät geneettiset poikkeavuudet sekä pitkäaikainen hormonikorvaushoito. Sitkeä turvotus, nopeasti ilmaantuva täyteisyyden tunne sekä lantiokipu ovat tyypillisiä oireita.

Munasarjasyöpä huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Huolellinen lantion tutkimus yhdessä emättimen ultraäänitutkimuksen kanssa on paras tapa diagnosoida munasarjasyöpä.

2. Kohtusyöpä Kohtusyöpä voi turvotuksen lisäksi aiheuttaa epänormaalia verenvuotoa emättimestä, vetistä tai verensekaista vuotoa, lantiokipua tai kipua yhdynnän tai virtsaamisen aikana. On silti tärkeä tiedostaa, että joskus ainoita kohtusyövän ensimerkkejä voivat olla turvotus tai muutos suolen liikkeissä (ummetus). Merkittäviin riskitekijöihin kuuluvat tamoksifeenin käyttö, progesteronia sisältämättömien estrogeenilisien käyttö, sädehoito, kohtusyöpätapaukset suvussa, tai Lynchin syndroomana tunnetun paksusuolisyövän muodon tapaukset suvussa.

Kohtysyöpä huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Ultraäänitutkimus lääkäri katsoo laitetta

Yllä mainittujen oireiden yhdistelmä, etenkin jos suvussa on esiintynyt kohtusyöpää tai jos muut riskitekijät täsmäävät, voivat viitata kohtusyövän kaltaiseen vakavampaan syöpään. Välitön lantiotutkimus ja ultraääni- tai kerroskuvaus ovat silloin tarpeen. Kaikeksi onneksi myös agressiiviset syövät ajoissa löydettyinä voidaan hoitaa ja usein parantaa.

3. Paksusuolisyöpä voi tukkia paksusuolen sisäpuolen, mistä aiheutuu pahenevaa turvotusta. Jos syöpä sijaitsee paksusuolen loppupäässä sigma- tai peräsuolessa, esiintyy yleensä verenvuotoa ja taustalla on usein pahenevaa ummetusta. Ylhäällä paksusuolessa sijaitsevissa syövissä turvotus voi olla ainoakin alkuvaiheen oire. Paksusuolen syöpä on toiseksi yleisin syöpään liittyvä kuolinsyy yhdysvaltalaisten ei-tupakoitsijoiden keskuudessa.

Paksusuolen syöpä huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Paksusuolen syöpä on useimmiten ehkäistävissä elämäntapojen muutoksella ja säännöllisillä suolitähystysseulonnoilla. Joidenkin tutkimusten mukaan kasvisperustaiseen, ravinteikkaaseen ruokavalioon siirtymisellä voi sairastumisriskin pudottaa jopa puoleen. Jos uskot kuuluvasi riskiryhmään tai sinulla esiintyy oireita, kolonoskopiaan kannattaa ilman muuta mennä.

4. Haimasyöpä on usein hyvin aggressiivinen ja sen selviämisprosentti on matala. Turvotuksen ja keltataudin (silmien ja ihon kellertävä sävy) yhdistelmä, laihtuminen, ruokahalun menetys sekä selkään säteilevä ylävatsakipu on huolestuttava oireyhdistelmä, joka voi viitata haimasyöpään. Toinen varoitusmerkki voi olla hiljattain puhjennut diabetes yhdessä turvotuksen, laihtumisen ja vatsakivun kanssa.

Haimasyöpä huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Kaikeksi onneksi haimasyöpä ei ole yleinen turvotuksen syy. Jos kuitenkin sairastat sitä, varhainen diagnoosi on lopputuloksen kannalta ensisijaisen tärkeä. Hakeudu lääkärin tutkittavaksi heti jos sinulla esiintyy yllä mainittujen oireiden yhdistelmää.

5. Vatsasyöpä on usein aluksi oireeton, tai aiheuttaa vain epämääräisiä oireita kuten turvotusta, ruoansulatusvaivoja sekä täyteyden tunnetta ylävatsalla. Haimasyövän lailla se on voinut edetä pitkällekin ennen diagnoosin löytymistä. Silloin siihen liittyy todennäköisesti myös laihtumisen, pahoinvoinnin sekä vatsakivun kaltaisia lisäoireita.

Vatsasyöpä huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Helikobakteerin aiheuttama tulehdus on varmaankin vatsasyövän riskitekijöistä merkittävin. Jos epäilet altistuneesi helikobakteerille, testi voi olla paikallaan. Prosessoiduissa ja savustetuissa lihatuotteissa esiintyvät nitraatit ja nitriitit ovat myös vatsasyövän riskitekijöitä. Pienellä määrällä potilaista vatsasyöpä on geneettistä lajia.

6. Maksasairaus on usein hyvänlaatuinen. Syöpä voi kuitenkin levitä maksaan myös kaukaisemmista elimistä. Kun syöpäsoluja pääsee verenkiertoon, ne suodattuvat maksan läpi. Askitesiin ja keltatautiin yhdistyvä turvotus voi olla oire maksaan levinneestä syövästä tai primäärisestä maksasyövästä. Primääri maksasyöpä voi kehittyä ihmisillä, jotka ovat sairastaneet hepatiitin tai joilla on esiintynyt alkoholin liikakäyttöä.

Maksasairaus huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Maksa vektorikuva

Jos epäilet sairastavasi maksasairautta, hakeudu lääkärin vastaanotolle perusteellista tutkimusta varten. Tutkimus voi sisältää maksan ja vatsan ultraäänitutkimuksen sekä maksan toimintaa kartoittavan verianalyysin diagnoosin vahvistamiseksi. Joitain maksasairauksia on mahdollista hoitaa ruokavaliota muuttamalla: lisää vihreitä lehtivihanneksia, palkokasveja ja muita kasviksia - vähemmän eläinproteiinia sekä tärkkelys- ja sokeripitoisia ruokia. Joissain tapauksissa reseptilääkitys on tarpeen.

7. Divertikuliitti viittaa pienten diverticulae-nimisten kuoppamaisten haavaumien tulehdukseenpaksusuolessa. Divertikuliittia esiintyy yleensä yli 50-vuotiailla. Siihen liittyy usein vatsakipua ja vatsanseudun arkuutta, ruokahalun laskua, kuumetta sekä ummetusta tai ripulia.

Divertikuliitti huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Divertikuliittijaksoja voidaan hoitaa useilla tavoilla. Hoitokeinoja voivat olla suolen lepuuttaminen (ei syötävää tai juotavaa), nestemäinen ruokavalio, antibiootit (jos esiintyy voimakasta kipua, kuumetta tai kohonnut valkosolutaso) sekä kivunhallinta. Voimakas aristus voi vaatia kerroskuvauksen mahdollisen paiseen poissulkemiseksi. Pahimmassa tapauksessa tarvitaan paiseen tyhjennys tai pahasti vaurioituneen kohdan poistaminen leikkauksella. Kun akuutti divertikuliitti on ohi, runsaskuituinen ruokavalio voi pitää suolen toiminnan säännöllisenä ja välttää tulevat komplikaatiot.

8. Lantion tulehdussairautta esiintyy silloin kun kohdun limakalvo, munajohtimet tai munasarjat tulehtuvat usein sukupuolitautien kuten klamydian tai tippurin takia. Se voi myös alkaa synnytyksen, abortin tai keskenmenon yhteydessä tai kohdunsisäisen laitteen käytön takia. Turvotus yhdistettynä kuumeseen, kipuun ja lantionseurun arkuuteen ja emätinvuotoon viittaa vahvasti lantion tulehdussairauteen.

Lantion tulehdussairaus huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Huolellinen lantiotutkimus ja antibioottikuuri ovat tärkeitä lantion tulehdussairauden kohdalla. Hoitamattomana se voi johtaa hedelmättömyyteen tai kohdun ulkoiseen raskauteen (raskaus, joka kiinnittyy ja kasvaa munajohtimessa kohdun sijaan ja voi johtaa hengenvaaralliseen munajohtimen puhkeamiseen). Jos sinulla on turvotusta, vuotoa ja alaselkä- tai lantiokipua ja jos ajattelet että voit olla raskaana, sinun pitäisi etsiytyä heti lääkärin vastaanotolle lantion tulehdussairauden poissulkemiseksi.

9. Crohnin tauti on ruoansulatuskanavaan vaikuttava autoimmuunisairaus, jota esiintyy yleensä ohut- tai paksusuolessa. Ensimmäisten oireiden ja diagnoosin välillä voi kulua vuosia. Turvotus on yksi Crohnin taudin varhaisimmista oireista. Sairaus voi aiheuttaa suolten kapenemista ja lopulta johtaa suolituokseen, mistä aiheutuu voimakasta turvotusta, laihtumista sekä pahoinvointia ja oksentelua aterian jälkeen. Verinen ripuli on yleistä Crohnin esiintyessä paksusuolessa. Ruoansulatuskanavan ulkopuolella voi esiintyä muuta oireistoa kuten suun haavaumia, nivelkipua, ihohaavaumia ja silmätulehdusta.

Crohnin tauti huolestuttaa - mikä neuvoksi?

Lääkärin vastaanotto jonotus sairaalassa

Diagnoosi on usein haastavin osa Crohnin taudin hoitoa. Tulehdus ei välttämättä paljastu röntgenkuvien tai edes suolen tähystyksen avulla. Se kun sijaitsee usein ohutsuolen päässä, minne tähystyslaitteen on vaikea päästä. Edistyneemmät kuvanvamistekniikat kuten kerroskuvaus, magneettikuvaus tai videokapseliendoskopia (pikkuruinen nieltävä kamera pillerin sisällä) voivat olla tarpeen. Kuten sisartautinsa haavaisen kotiilin tapauksessa, myös Chrohnin taudin aiheuttaman turvotuksen ja tulehduksen hallintaan saamisessa ruokavaliomuutoksilla, lisäravinteilla ja vahvemmilla reseptilääkkeillä on kaikilla tärkeä rooli.

Usein vatsa turvotus on vaaratonta

Hyvä uutinen on se, että useimmilla vatsan turvotuksesta kärsivillä ihmisillä kyse ei ole syövästä tai tulehduksesta. Jos et ole varma onko kokemasi turvotus syy huolestua, on aina parempi pelata varman päälle ja etsiytyä lääkärin vastaanotolle sen sijaan että sivuuttaisi oireet ja toivoisi parasta.

Lue myös nämä