Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Mitä on Ayurveda?

Mitä on Ayurveda?

Mitä on Ayurveda

Intiasta kotoisin oleva Ayurveda -lääketiede (tai yksinkertaisesti vain Ayurveda) on perinteinen kasvipohjainen parannusjärjestelmä. Nimi Ayurveda on peräisin sanskriitin elämää tarkoittavasta sanasta Ayur, sekä tietoa tarkoittavasta sanasta veda, joten suora käännös olisikin elämäntieto. Yli 3000 vuotta vanha lääketiede on yksi maailman vanhimmista, ja Ayurvedaa harjoitetaan tänä päivänä edelleen, tosin pikemminkin täydentävänä tai vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Ayurveda perustuu ajatukseen siitä, että kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ylläpitämistä varten tulee kiinnittää erityistä huomiota mielen, kehon sekä hengen herkkään tasapainoon. Näin ollen Ayurveda tukee kaikkia kolmea osa-aluetta, jotta tasapaino säilyisi ja hyvä terveys olisi taattu. Oireisiin tai sairauteen keskittymisen ja niiden hoitamisen sijasta huomiota kiinnitetään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tästä syystä Ayurveda sisältää erilaisia kehoituksia ja ohjeita koko elämäntyyliä silmällä pitäen, jottei epätasapainoon joutuminen aiheuttaisi sairauksia.

Kuinka Ayurveda toimii?

Ayurveda toimii tasapainottamalla mieltä, kehoa sekä henkeä kokonaisvaltaisen terveydentilan säilyttämiseksi. Jos keho on epätasapainossa, on Ayurvedisesta hoidosta apua. Useimmat näistä hoitokeinoista alkavat puhdistusprosessilla, jonka tarkoituksena on poistaa elimistöstä ja ruoansulatusjärjestelmästä epäpuhtauksia. Tämän jälkeen perinteiseen hoitoon sisältyvät sekä ruokavalio yrttirohtoineen ja Ayurveda-ainesosineen, että erilaiset kehon ja mielen harjoitukset, kuten meditaatio sekä jooga. Yhdessä hoito-ohjelma poistaa epäpuhtauksia, vähentää oireita, parantaa immuniteettia, vähentää stressiä ja tukee kokonaisvaltaista kehon, mielen ja hengen harmoniaa.

Kolme erilaista Doshaa sekä Ayurvedinen kehotyyppi

Kolme erilaista Doshaa sekä Ayurvedinen kehotyyppi

Perinteistä Ayurvedaa harjoittavat uskovat, että jokainen yksilö koostuu viidestä peruselementistä, joita ovat maa, vesi, tuli, ilma ja eetteri(tila). Nämä elementit yhdessä muodostavat kolme erilaista perusenergiaa, eli doshaa, ja määrittelevät kehon toimintoja. Vaikka jokaisen yksilön uskotaan olevan yhdistelmä näistä kolmesta energiasta, on useimmilla yksi johtava dosha, joka määrittelee Ayurveda-kehotyypin ja auttaa energioiden tasapainottamisessa.

Vata Dosha (eetteri ja ilma)

Vata Doshaa kutsutaan kaikkein vahvimmaksi. Tämä dosha hallitsee kehon perustoimintoja, kuten solunjakautumista, verenkiertoa, sydämen toimintaa sekä suoliston toimintaa. Jos Vata Dosha on tärkein elämänenergiasi, joudut elämäsi aikana ehkä kärsimään niveltulehduksista, astmasta, ahdistuksesta sekä sydän- ja iho -ongelmista. Tätä elämänenergiaa pääasiallisesti vahingoittavia tekijöitä ovat esimerkiksi suru, pelko ja unen puute.

Pitta Dosha (tuli ja vesi)

Pitta Doshan energia hallitsee aineenvaihduntaa, ruoansulatusta sekä ruokahaluun liittyviä hormoneita. Tämän tuloksena erilaiset tulehdukset, korkea verenpaine, sydänsairaudet ja Crohnin tauti ovat yleisiä vaivoja niille, joiden johtava energia on Pitta. Tätä energiaa vaurioittavat liiallinen auringonvalo, sekä liian mausteisten tai hapanten ruokien nauttiminen.

Kapha Dosha (vesi ja maa)

Kolmas ja viimeinen elämänenergia on nimeltään Kapha Dosha, ja se hallitsee painoa, immuunijärjestelmää, kehon voimaa ja lihaskasvua. Jos tämä on tärkein elämänenergia, ovat siihen liitetyt ongelmat kuten syöpä, ylipaino, hengitysvaikeudet, pahoinvointi ja diabetes yleisempiä. Kapha Doshaa vaurioittavat lukuisat tekijät, joista tärkeimpiä ovat liiallinen suolan, sokerin tai veden nauttiminen, tai päiväsaikaan nukkuminen.

Protection
Vata Dosha (Eetteri & Ilma)

Hallitsee verenkiertoa, hengitystä, sydäntä, mieltä ja kuonanpoistoa.

Voi aiheuttaa niveltulehduksia, astmaa, ahdistusta ja sydämen tai ihon ongelmia.

Ongelmat johtuvat surusta, pelosta ja unen puutteesta.

Brain Health
Pitta Dosha (Tuli & Vesi)

Hallitsee aineenvaihduntaa, ruoansulatusta ja ruokahaluhormoneja.

Voi aiheuttaa tulehduksia, korkeaa verenpainetta, sydänsairauksia ja Crohnin tautia.

Ongelmat johtuvat liiallisesta auringosta, ja liian mausteisen tai happaman ruoan nauttimisesta.

Absorption
Kapha Dosha (Vesi & Maa)

Hallitsee painoa, immuunijärjestelmää, kehon voimakkuutta ja lihaskasvua.

Voi aiheuttaa syöpää, ylipainoa, hengitysongelmia, pahoinvointia ja diabetestä.

Ongelmat johtuvat liiallisen suolan, sokerin tai veden nauttimisesta, sekä päiväsaikaan nukkumisesta.

Miksi ruoka on tärkeä osa Ayurvedaa?

Miksi ruoka on tärkeä osa Ayurvedaa

Toisin kuin länsimaisessa yhteiskunnassa, jossa ruoka nähdään lähinnä kehon toimintojen ylläpitämistä varten tarvittavana polttoaineena, Ayurvedaa harjoittaville ruoka on paljon tätä enemmän. He uskovat, että jos syömme terveellisiä ruokia sopivassa suhteessa, ruokimme kehoa, mieltä ja henkeä, ja voimme kukoistaa kokonaisvaltaisesti.

Ayurveda jakaa syömämme ruoan kuuden erilaisen maun mukaan: makea, suolainen, hapan, karvas, pistävä ja supistava. Jokaisella maulla on kehoa tukeva rooli, ja jos nautimme kaikkia kuutta makua sisältäviä aterioita ravitsemme kehon lisäksi myös mieltämme sekä henkeämme. Tämän vuoksi monet Ayurveda-reseptit sisältävät lukuisia kasveja, yrttejä sekä mausteita.

Perinteisiä Ayurveda-lääkkeitä ja ainesosia

Jotta kaikkien 6 maun vaatimus täyttyisi, useisiin ruokiin sisältyy erilaisia Ayurveda-ainesosia. Ayurvedaan sisältyy yli 600 yrttiä, joista jokaisella on oma makunsa, hyötynsä sekä käyttötarkoituksensa. Tavallisimpia yrttejä ovat:

 • Ashwagandha
 • Bramhi
 • Inkivääri
 • Mustapippuri
 • Ghee (Kirkastettu voi)
 • Kardemumma
 • Kumina
 • Amalaki
 • Neem
 • Triphala
 • Arjuna
 • Shatavari
 • Guggal
 • Haritaki
 • Gotu Kola
 • Manjistha
 • Kurkuma
 • Amla

Tiivistelmä

Ayurveda on upea perinteinen lääketiede, ja erinomainen keino terveyden sekä hyvinvoinnin tasapainottamiseksi. Ayurvedaa ei ole tarkoitettu parantamaan vaivoja, joten sairaustapauksissa länsimainen lääketiede on edelleen etusijalla. Sen sijaan Ayurvedaan sisältyvät ruoka-aineet ja harjoitukset auttavat kehoa pysymään tasapainossa, ja vievät kohti terveellisempää, onnellisempaa sekä tasapainoisempaa elämää.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa