Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Näin pidät makeanhimon loitolla luonnollisesti

4 tapaa nitistää makeanhimo

Kahlittu makeanhimo ja herkut

Puuhailet omiasi aivan muina miehinä tai naisina, kun yhtäkkiä löydät itsesi valtaisan makeanhimon pauloista. Kaipauksesi kohde: suklaakuppikakku kinuskikuorrutuksella. Ennen kuin huomaatkaan, nuolet viimeisiä kuorrutuksen tähteitä sormistasi ja ihmettelet mitä oikein tapahtui.

Mitä tapahtuikaan? Sinut teilasi se perinteinen makeanhimo. Tuftsin yliopiston tutkimuksessa 91% naisista kertoi kokevansa erittäin vahvoja mielitekoja herkkuja kohtaan. Eikä vastaus kieltäytymiseen ole useinkaan tahdonvoima. Näitä himoja ohjaavat hyvänolon aivokemikaalit kuten dopamiini, joita erittyy kun syöt tämäntyyppisiä ruokia, jälkiruokia ja makeisia. Ruuan nauttiminen synnyttää euforisen aallon dopamiini, ja tätä aaltoa aivosi etsii uudelleen ja uudelleen. Tarvitset siis vankan suunnitelman, minkä avulla pysäytät tämän luonnollisen noidankehän — ja jonka avulla voit taatusti estää ei-toivottua painonnousua.

Seuraavan kerran kun sinuun iskee kyltymätön tuplasuklaa-browniehimo, kysy itseltäsi nämä neljä kysymystä päästäksesi ongelman alkulähteille. Sitten sinun tarvitsee vain seurata asiantuntijavinkkejämme, jotka on räätälöity juuri sinun pulmaasi silmällä pitäen.

1. Kysy itseltäsi: Olenko minä stressaantunut?

Nainen napostelee työskentelyn ohella

Kun olet stressaantunut, kehosi erittää kortisolihormonia, joka käskee aivojasi etsimään helppoja palkintoja. Sokeri- ja rasvapitoiset lohturuoat yksinkertaisesti “jarruttavat” elimistön stressireaktiota viemällä kortisolihormonilta terän, selittää tutkijatohtori Norman Pecoraro, joka tutkii stressin fysiologiaa Californian yliopistossa San Fransiscossa. Kun tartut ruokaan vastauksena negatiivisiin tunteisiin kuten vihaan tai suruun (vaikkapa perunalastuihin riideltyäsi puolisosi kanssa), tulet vahingossa luoneeksi voimakkaan yhteyden aivoissasi. Muistatko Pavlovin koiran? Kyseessä on klassinen aivojen ehdollistuminen. “Ruoka koodautuu muistikeskuksessasi ratkaisuksi epämiellyttävään kokemukseen tai tunteeseen”, sanoo Cynthia Bulik, PhD, Runaway Eating -kirjan kirjoittaja ja University of North Carolina Chapel Hill -yliopiston syömishäiriöohjelman johtaja. Kun kohtaat saman ongelman uudestaan, aivosi käskyttävät sinua todennäköisesti: “Hae heti juustonaksut!” Aivot oppivat etsimään mielihyvää ja helpotusta hankalaan hetkeen ja välttämään stressiä. Voit kokeilla myös saatko himot kuriin ruokahalun hillitsijän avulla.

Tee Näin

Liian pieni annos salaattia, nyrpeä ilme

Stimuloi hyvää mieltä. “Erityisesti naiset reagoivat musiikkiin syvällisesti tunteen tasolla”, kertoo Bulik. Hän pyytää asiakkaitaan luomaan hyväntuulisia soittolistoja kuunneltavaksi aina herkkuhimon iskiessä. Musiikista saa muuta ajateltavaa ja tunnetason helpotusta. Herkkuhimo hellittää ajallaan ja voi olla täysin ohi parinkymmen minuutin päästä. Ihmiset antautuvat mielitekojen valtaan, koska he odottavat niiden kasvavan voimakkaammiksi kunnes niistä tulee sietämättömiä, mutta se ei ole totta”, sanoo Bulik. Mieliteot ovat kuin aaltoja: ne kasvavat, sortuvat ja katoavat. Jos pystyt “surffaamaan” mieliteon yli, sinulla on paremmat mahdollisuudet päihittää se kokonaan, hän sanoo.

Valitse paras harhautuskeino. “Oikeastaan kaipaat vain parempaa oloa”, sanoo Linda Spangle, joka toimii painonpudotusvalmentaja yhdysvaltain, Coloradossa. Kaverille kilauttaminen tai liikunta syömisen jälkeen ovat varmasti monelle tuttuja vinkkejä. Mutta “yksinäinen kävelylenkki ei auta, jos tunnet olosi yksinäiseksi”, sanoo Laurie Mintz, PhD, psykologian professori Missourin yliopistosta. Koeta sen sijaan nimetä tämänhetkinen tunteesi - tylsistynyt, ahdistunut, raivostunut - täydentämällä seuraava lause: “Tunnen oloni ____ koska ____.” Sitten etsi aktiviteetti, joka helpottaa juuri tuota tunnetta. Jos olet stressaantunut, hermostuneen energian kanavointi liikuntatreeneihin voi auttaa. Jos taas olet pahoilla mielin töissä kohtaamasi ongelman takia, soita ystävälle ja kysy neuvoa miten toimia tai käsitellä tilannetta.

2. Kysy itseltäsi: Olenko syönyt tavallista vähemmän?

Jos syöt vähemmän kuin 1000 kaloria päivässä tai olet jättänyt pois kokonaisen ravitsemusaineryhmän (kuten hiilihydraatit), olet asettanut kehosi ihanteelliseen mielitekoalttiuteen. Vain kolme päivää niukalla ruokavaliolla vähentää ruokahalua hillitsevää leptiinihormoonia 22 prosenttia. Asiantuntijat huomauttavat että “kurinalaiset ruokailijat” - laihduttajat, jotka rajoittavat rajusti kalorimääräänsä tai karttavat tiettyjä ruokia - eivät välttämättä ole laihempia kuin tavalliset ruokailijat. Itse asiassa he ovat noin 1-2 painoindeksipistettä painavampia, mikä vastaa 4,5-9 kilogramman eroa, koska heidän itseasetetut ruokasääntönsä tuottavatkin päinvastaisia tuloksia kuin mikä oli tarkoitus. Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan kurinalaiset aterioijat kokevat todennäköisemmin mielihaluja ja syövät liikaa “kiellettyä” ruokaa aina kun tilaisuus siihen tarjoutuu. Appetit-lehden tutkimuksessa naiset, joita pyydettiin jättämään hiilihydraatit pois kolmeksi päiväksi kertoivat voimakkaammista mieliteoista ja söivät 44 prosenttia enemmän kaloreita paljon hiilihydraatteja sisältävien ruokien muodossa neljäntenä päivänä. “Tiettyjen ruokien totaalikielto voi johtaa päähänpinttymiin ja ahmimiseen”, selittää Kathy McManus, Bostonin Brighamin naistensairaalan ravitsemusjohtaja.

Tee näin

Luovu totaalikielloista - mutta tee se turvallisesti. Mieti miten voit nauttia lempiruoistasi hallitusti, sanoo McManus. Osta pizzasiivu kokonaisen lätyn sijaan, tai jaa ravintolan juustokakun pala kahden ystävän kanssa. Tee herkuttelusta sosiaalista ja jaa samalla herkuista tai terveellisistä välipaloista saatava kalorimäärä.

Älä “syö mielihalujen ympäri”. Pyrkimys karkottaa herkkuhimo vähäkalorisella vastineella ei tyydytä aivojesi muistikeskusta, sanoo tutkija Marcia Levin Pelchat Monell Chemical Senses Center -tutkimuslaitokselta Philadelphiasta. Jos esimerkiksi himoitset pirtelöä, jugurtista ei ole apua - varsinkin jos olet kieltänyt itseltäsi herkuttelun. Saatat jopa saada enemmän kaloreita kuin jos olisit alun alkaen vain syönyt kohtuullisen annoksen himoitsemaasi ruokaa. Jos napostelet menemään viisi keksiä, kourallisen popkornia ja pussillisen pretzeleitä yrittäessäsi päihittää perunalastuhimosi, saat noin 250 kaloria enemmän kuin jos olisit vain syönyt pikkupussillisen perunalastuja. Annoskokoa pienentämällä herkusta tulee paljon terveellisempää. Suolan himo voi olla myös merkki siitä että olisi todellakin aika syödä, ala siis valmistella seuraavaa ateriaa.

3. Kysy itseltäsi: Saanko tarpeeksi unta?

Eräässä Chicagon yliopiston tutkimuksessa muutama uneton yö oli omiaan pudottamaan kylläisyyshormooni leptiinin tasoja 18 prosentilla sekä vauhdittamaan ruokahalua lisäävän greliinin määrää noin 30 prosentilla. Nuo kaksi asiaa yhdessä saivat ruokahalun ylikierroksille, ja mieliteot tärkkelyspitoisia ruokia kuten keksejä ja leipää kohtaan ponnahtivat 45 prosenttia ylöspäin.

Tee näin

Terveellinen suodatinkahvi

Kokeile kofeiinia. Se voi auttaa sinut suoriutumaan päivästäsi ilman yhtäkään kaloripommipiristäjää. Älä kuitenkaan tilaa epäterveellistä herkkukahvia, perinteinen suodatinkahvi sisältää vähiten kaloreita tai valitse terveellinen detox laihdutuskahvi. Se ei ratkaise suurempaa pulmaasi univajetta, mutta toimii hyvänä lyhyen aikavälin ratkaisuna, kunnes olet taas oikealla polulla.

Annostele ateriasi. Sinulla ei luultavasti ole riittävästi energiaa vastustaa mielitekoa, joten ennen kuin hyökkäät herkkujen kimppuun, ota pieni määrä haluamaasi ruokaa lautaselle ja laita loput pois. Voit myös kokeilla miten ruokahalua hillitsevä ravintolisä toimisi kohdallasi.

4. Kysy itseltäsi: Olenko tapojeni orja?

Et ehkä huomaa sitä, mutta päällisin puolin viattomat pikku tavat kuten juustopopkornien napostelu TV:tä katsellessasi luovat vahvoja mielleyhtymiä. “Aivot rakastavat rutiineja”, sanoo Bob Maurer, PhD, One Small Step Can Change Your Life -kirjan tekijä. Ajatus tutuista toimintatavoista luopumisesta voi aiheuttaa pelkoreaktion aivojen mantelitumakkeessa. “Kun ruoka koskettaa huuliasi, pelkoreaktio sammuu silmänräpäyksessä”, sanoo Maurer.

Tee näin

Innostunut laihduttaja

Poista aistivihjeet. Tuoksu-, näkö- ja kuuloärsykkeet toimivat kaikki voimakkaina muistojen aktivoijina. Katso TV:tä kellarissa tai makuuhuoneessa, jotta olet mahdollisimman kaukana välipaloja pullistelevasta keittiöstäsi tai jätä kaikki herkut kaupan hyllylle. Kuvittele itsesi terveeksi. Kokeile Maurerin “pysäytystekniikkaa”. Joka kerta kun himoitsemasi ruoka juolahtaa mieleesi, ajattele “Seis!” Sitten luo mieleesi terveellinen kuva, esimerkiksi ajatus itsestäsi hoikkana ja hyväkuntoisena. Jonkin ajan kuluttua aivosi hylkäävät ruokakuvan ja mieliteko väistyy. “Eräs asiakkaani teki näin neljästä viiteen kertaa päivässä ja lakkasi syömästä makeaa joka ilta illallisen jälkeen”, hän sanoo.

Siirrä fokustasi. Australialaiset tutkijat totesivat, että aivojen harhauttaminen todella toimii. Kun herkkuhimo iskee, ohjaa mielenkiintosi johonkin visuaaliseen joka ei liity ruokaan, kuten sähköpostin näpyttelyyn tai johonkin arkiaskareeseen kuten tiskaamiseen.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa