Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Ruokahalu

Onko sinulla tapana napostella aterioiden välissä? Tekeekö mielesi jatkuvasti makeaa? Syötkö vain, koska olet tylsistynyt tai stressaantunut? Vaikka tämänkaltaiset pinttyneet tavat voivat hidastaa painonpudotusta, ei sinun tarvitse vaipua epätoivoon, sillä apua ongelmaan on tarjolla. Ruokahalun hillitsijät voivat auttaa sinua matkallasi kohti parempia ja terveellisempiä ruokailutottumuksia. Ruokahalua ja napostelua hillitsevien tuotteiden avulla voit laihtua ja saavuttaa tavoitteesi näkemättä nälkää.

Fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan lisääminen on monesti laihduttamisen helpoin osa-alue. Sen sijaan ruokavalion muokkaaminen koetaan usein haasteelliseksi, eivätkä terveelliset elämäntavat jää aina pysyviksi. Vaikka moni tietää, että säännöllinen ruokailurytmi ja kohtuulliset annoskoot ovat kaiken A ja O, voi elämäntaparemontti osoittautua odotettua tuskaisemmaksi. WeightWorldin laajasta tuotevalikoimasta voit löytää juuri sinulle sopivat valmisteet, joista saat hyödyllistä tukea laihdutukseen. Tilaa jo tänään!

Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Ruokahalun hallinta

Terveellisen painonpudotuksen perusta on säännöllinen liikunta, riittävä uni sekä terveellinen ruokavalio. Nämä hyvinvoinnin kulmakivet ovat varmasti jokaiselle laihduttajalle tuttuja. Hyvinvoinnin ja terveellisen painonpudotuksen kannalta minkään elementin vaikutusta ei voida poissulkea, mutta kestävien tulosten kannalta ravinnon merkitys on varsin suuri.

Kun lähdetään pudottamaan painoa tai tavoittelemaan terveellisempiä elämäntapoja, esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan lisääminen osaksi arkea koetaan usein varsin helppona. Kuitenkin elämäntaparemontissa haasteelliseksi osuudeksi muodostuu joskus kestävän ruokavaliomuutosten tekeminen ja erityisesti ruokahalun hallinta. Vaikka on selvää, että ruokailurytmi tulisi olla säännöllinen ja ateriakokojen kohtuullisia, ei kestävien elämäntapamuutosten tekeminen tapahdu aina leikiten. Varsinkin jos päivän mittaan napostelusta, paastoamisen jälkeisestä ahmimisesta tai nälkään perustumattomasta syömisestä on tullut tapa, voi rutiinien muuttaminen tuntua aluksi haasteelliselta. Tässä artikkelissa haluamme antaa vinkkejä ruokahalun hallintaan sekä kestään terveellisen ruokailurytmin rakentamiseen. Jos haluat kuulla parhaimmat vinkit ruokahalun hallintaan, jatka lukemista!

Jatkuva nälän tunne

Jos nälkä tuntuu jatkuvalta, syöntiputken katkaisemiseksi tarvitaan tietoista kontrollia. Kuuntele kehon viestejä ja odota nälän tuloa, älä syö vain tavan vuoksi. Älä myöskään syö useampaa annosta vain tavan vuoksi, vaan syö ainoastaan tarvitsemasi määrä. Jos nälkä tuntuu pohjattomalta, voi olla haasteellista tunnistaa kylläisyyden tunne. Joskus kylläisyyden tunteen odottelu voi olla jopa virheellinen mittari syömisen lopettamiseksi, sillä ellei syöminen johdu nälän tunteesta, ei kylläisyyden tunne enää ohjaa syömistä. Jos nälkä puuttuu, keho ei siis tarjoa selkeää viestiä lopettaa, näin on esimerkiksi silloin, kun syömisen taustalla on mieliteko, tunnesyöminen, alakuloinen mieliala tai yksinkertaisesti tylsistymisen aiheuttama napostelu. Onkin tärkeää tunnistaa, onko syömisen taustalla todellinen näläntunne vai kenties jokin edellä mainituista.

Tunnesyöminen

Tunnesyöminen tarkoittaa sitä, että jokin tunne laukaisee tarpeen syödä tavallista enemmän. Yleensä mielitekoihin johtaa negatiiviset tuntemukset, kuten suru, alakulo, stressi tai ahdistus, mutta yhtälailla iloiset tuntemukset voi aiheuttaa ylensyömistä. Osa tunnesyömisestä voi olla rankan päivän jälkeistä hemmottelua tai onnistumisen palkitsemista.

Miten päästä eroon tunnesyömisestä? Ensimmäinen askel on tunnistaa tämä tapa. Voit esimerkiksi kokeilla yhdistettyä ruoka- ja tunnepäiväkirjaa. Merkitse siihen syömisesi lisäksi sen hetkinen tunnetila ja syömistilanne. Perinteinen ominaisuus tunnesyömiselle on, että sitä harrastetaan muilta piilossa tai salassa. Syötkö erilailla yksin ollessasi kuin ystävien seurassa? Jos tunnistat itsesi tunnesyöjäksi, paras tapa päästä eroon tunnesyömisestä on ennaltaehkäisy.

  • Kiinnitä huomiota ruokailurytmiin, valitse säännöllinen ateriointi jatkuvan napostelun sijaan.
  • Syö ruoka-aikaan tarpeeksi kunnollista ruokaa. Liian vähäinen energiansaanti altistaa mieliteoille.
  • Harrasta liikuntaa, sillä se lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa.
  • Pysy kohtuudessa.
  • Usko itseesi, niin olet lähempänä onnistumista.
  • Voita mieliteot. Harjoitus tekee mestarin.
  • Korvaa syöpöttely tekemisellä, josta nautit.
  • Ota rennosti, sillä liian tiukat kiellot vain lisäävät ahdistusta, joka voi laukaista tunnesyömisen.

Tunnesyöminen voi usein olla tiedostamatonta. Ilmiö voi myös toimia päinvastoin. Ihminen voi kuvitella olevansa paatunut tunnesyöjä, vaikka tosiasiassa herkkuhimon taustalla on univaje tai liian vähäinen energiansaanti päivällä, jolloin illalla elimistö huutaa ruokaa ja nälkä tuntuu pohjattomalta. Tällöin univajeen tasaaminen hyvillä yöunilla ja hyvää aamupalaa seuraava säännöllinen ateriarytmi auttavat karkottamaan makeanhimon.

Luonnollisia keinoja hallita ruokahalua

Lue alta luonnolliset vinkit ruokahalun säätelemiseksi.

Naiset juoksemassa puistossa
Liiku säännöllisesti

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus parantaa mielen hyvinvointia ja lisää onnellisuutta. Liikunta voi myös vähentää stressiä. Mitä enemmän liikut ja olet aktiivinen, sitä vähemmän aikaa on esimerkiksi tylsistymisen aiheuttamille mieliteoille. Valitse liikuntamuodot joista oikeasti nautit, jolloin aktiivisuudesta on helpompi tehdä säännöllinen osa arkea. Älä unohda hyötyliikuntaa, jolla voit lisätä päivittäistä energiankulutusta huomattavasti.

Nainen nukkumassa
Nuku riittävästi

Unen vaikutusta painonpudotuksessa ja painonhallinnassa ei voi korostaa liikaa. Tutkimusten mukaan jo pienikin univaje lisää ylipainon riskiä. Kun nukut liian vähän, elimistö on väsynyt ja se pyrkii korvaamaan univajeen aiheuttamaa energian puutetta ruoan avulla. Väsyneenä sortuu myös helpommin mielitekoihin sekä rasvaiseen ja hiilihydraattipitoiseen ruokaan, sillä elimistö saa näistä nopeaa energiaa. Oravanpyörä on valmis, sillä nopeasti hiilihydraatteja tarjoava ruoka myös tiputtaa verensokerin yhtä nopeasti, jolloin elimistö vaatii lisää ruokaa ylläpitääkseen energiatasoja.

Nainen juo vettä pullosta
Juo enemmän vettä

Veden juominen voi auttaa hillitsemään nälkää. Usein näläntunteessa kyse voikin oikeasti olla nestehukasta, ei tosiasiallisesta nälästä. Nestehukan voi siis helposti sekoittaa näläntunteeseen. Paras ratkaisu onkin näläntunteen hiipiessä juoda reilu lasillinen vettä, ja odottaa hetken aikaa ennen ruokailua. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka joivat ruokailua ennen 2 lasillista vettä, söivät aterialla 75-100 kaloria vähemmän kuin ne, jotka eivät juoneet.

Terveellinen ruoka -suunnitelma
Pidä kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä

Elimistö rakastaa rutiineja ja aivan kuten se tottuu nopeasti pitkin päivää naposteluun, se tottuu myös säännölliseen ateriarytmiin. Aloita aamupala proteiinipitoisella aamupalalla ja ruokaile sen jälkeen säännöllisesti noin 3-4 tunnin välein, jolloin verensokeri pysyy tasaisena päivän mittaan, etkä sorru naposteluun tai ahmimiseen illan tullessa.

Ihmiset suunnittelemassa aikataulua
Opi hallitsemaan stressiä

Monille korkea stressi saattaa aiheuttaa hallitsemattomuutta syömisessä. Opi hallitsemaan tätä stressiä ja etsi keino purkaa sitä ilman syömisen sotkemista tähän kuvioon. Hallitsematon syöminen voi aiheuttaa huonoa omatuntoa ja lisätä stressiä entisestään. Pura stressiä esimerkiksi lähtemällä liikkeelle tai nauttimalla kupillinen vihreää teetä läheisten seurassa. Jätä naposteltavat pois työpöydän ääreltä.

80-20 sääntö
Ole joustava

Elämäntapamuutoksia tehdessä joustavuus on tehokkaampi tapa saada tuloksia aikaan, kuin yliampuva kontrolli ja tiukkuus. Älä ole liian ankara itseäsi kohtaan. Joskus on myös oikein herkutella. Kokeile esimerkiksi 80-20 elämäntapaa - kun 80% ajasta noudattaa terveellisiä elämäntapoja, voi loput 20% ottaa rennommin. Kuten kasvisten nauttiminen kerran viikossa ei vielä tee ruokavaliosta terveellistä, ei myöskään pala mustikkapiirakkaa päiväkahvilla muuta muuten tasapainoista ruokavaliota epäterveelliseksi. Kokonaisuus ratkaisee!

Unen merkitys ruokahalun hallintaan

Riittävä, laadukas uni on hyvinvoinnin kannalta elintärkeää. Henkilöstä riippumatta vähimmäis unentarve on 7-8 tuntia unta yössä. Nuorilla ja fyysisesti aktiivisilla määrä saattaa olla jopa enemmän. 5-6 tuntia unta yössä ei siis ole pitkällä aikavälillä riittävä unimäärä kenellekään, vaan tällöin elimistö toimii vajaalla teholla.

Kun nukut liian vähän, keho vaatii ylimääräistä ravintoa. Väsyneenä sortuu helpommin mielitekoihin, kuten korkeahiilihydraattisiin kekseihin ja makeisiin. Se saa helposti sekoitettua ruokailurytmin sekä aineenvaihdunnan. Tämä perustuu siihen, että liian vähäinen uni aiheuttaa kehossa energiavajeen, jota elimistö pyrkii korjaamaan vaatimalla ravintoa ja tarkemmin nopeita hiilihydraatteja, jotka elimistö pystyy käyttämään energiaksi nopeasti. Nopeat hiilihydraatit nostavat verensokeritason nopeasti, jonka jälkeen verensokeri laskee yhtä nopeasti.

Pitkäaikainen unen puute häiritsee paitsi laihdutusta myös haittaa yleistä terveyttä, sillä se laskee vastustuskykyä, edistää stressihormonin erittymistä sekä horjuttaa rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaa. Univaje kerryttää lisäksi rasvaa stressihormonin välityksellä erityisesti keskivartaloon. Unenpuute lisää tutkitusti näläntunnetta, koska tällöin leptiininä tunnetun kylläisyyshormonin taso elimistössä laskee, samalla kun greliininä tunnetun nälkähormonin määrä puolestaan lisääntyy. Lisäksi univaje heikentää insuliinin normaalia vapautumista.

Ruoat, jotka voivat toimia luonnollisina ruokahalun hillitsijöinä

Jotkin ruoka-aineet ovat toisia parempia pitämään sinut kylläisenä ja ehkäisemään nälkää. Näitä elintarvikkeita voidaan lisätä ruokavalioon, jotta ruokahalun hallinta olisi helpompaa.

Kuitupitoisia vihanneksia ja hedelmiä
Korkeakuituiset hedelmät ja kasvikset

Ensimmäiset näistä ovat korkeakuituisia ja vesipitoisia hedelmiä ja kasviksia. Nämä ruoka-aineet ovat loistava lisä ruokavalioon sillä ne täyttävät hyvin ollen samalla vähäkalorisia. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Korkeaproteiinisia elintarvikkeita
Korkeaproteiiniset elintarvikkeet

Liha, kananmunat, kala, kana ja soijapavut ovat myös erinomaisia hillitsemään nälkää ja ylläpitämään kylläistä tunnetta. Korkeaproteiiniset ruoka-aineet saavat olon tuntumaan kylläiseltä pidempään kuin muut ravintoaineet.

Piristävä kupillinen kahvia
Piristävät elintarvikkeet

Sisällyttämällä ruokavalioon ruokia tai juomia, joilla on piristävä vaikutus, voi hillitä ruokahalua, sillä ne energisoivat kehoa ja parantavat ruoansulatusta. Hyviä esimerkkejä piristävistä elintarvikkeista ovat kahvi, inkivääri ja cayenne-pippuri.

Tumma suklaa levy
Tumma suklaa

Jotkut elintarvikkeet, kuten tumma suklaa ja taatelit ovat erinomaisia herkkuja, jotka eivät ainoastaan vie napostelun himoa mennessään vaan ovat myös terveellinen ja varsin edullinen vaihtoehto.

Kulhollinen kuiturikkaita manteleita
Mantelit

Mantelit voi olla erinomainen ruokahalun hillitsijä, sillä niiden sanotaan lisäävän kylläisyyden tunnetta. Ne ovat myös runsaasti antioksidanttisia ja sisältävät runsaasti E-vitamiinia sekä magnesiumia.

Kasa terveellisiä Avokadoja
Avokado

Avokadot sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka voivat vähentää ruokahalua. Kohtuudella syötynä avokadot edistävät signaalina kulkeutumista aivoihin kertoen että vatsa on täynnä.

Hyviä rasvoja sisältävä lohi-ateria
Lohi

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävää lohta syömällä keho lisää leptiini nimisen nälkää vaimentavan hormonin tuotantoa.

Mitä ovat ruokahalua hillitsevät valmisteet?

Ruokahalua hillitsevät valmisteet on suunniteltu nimensä mukaisesti hillitsemään ruokahalua ja avustamaan nälän hallinnassa. Jos sinulla on hyvät aikeet, mutta löydät itsesi kerta toisensa jälkeen napostelemassa pitkin päivää, koska et pysty hallita aterioiden välistä makeanhimoa, luonnollinen ruokahalun hillitsijä voi olla juuri mitä tarvitset. Ruokahalua vähentävät tuotteet hillitsevät makeanhimoa sekä hallitsematonta herkuttelua, jotta sinun on helpompi pysytellä suunnitelman mukaisessa ateriarytmissä. Ne voivat auttaa sinua pysymään erossa ylimääräisistä välipaloista ja niiden mukana tulleista kaloreista. Ne voivatkin olla erinomainen lisä elämäntaparemontin alkuun, kun totuttelet uuteen ateriarytmiin.

Ruokahalun hillitsijöiden on todettu auttavan ihmisiä syömään pienempiä annoksia kerralla, mikä onkin hyvä ominaisuus, mikäli löydät itsesi helposti santsaamasta ruokaa useampaan otteeseen jokaisella aterialla. Optimaalisten tulosten aikaansaamiseksi ruokahalua hillitsevien tuotteiden käyttö on hyvä yhdistää terveelliseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan.

Mitä ruokahalun hillitsijät tekevät?

Painonpudotusta tukevista valmisteista ruokahalun hillitsijät ovat luultavasti suosituimpia. Tämä johtuu yksinkertaisesta faktasta; ruokahalua hillitsevät laihdutusvalmisteet voivat auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi pidempään sekä ehkäisemään epätoivottuja mielitekoja. Tämä voi auttaa sinua välttämään ylimääräistä makeanhimosta johtuvaa napostelua ruokailujen välillä.

Luonnollisten ruokahalua hillitsevien valmisteiden tiedetään lisäävän serotoniinina tunnettua hormonia, joka auttaa säätelemään mielialaa, väsymystä, ruokahalua sekä keskittymiskykyä. Valmisteiden nostaessa serotoniinitasoja, ne lähettävät aivoihin signaalin kylläisestä olosta, jolloin vatsa tuntuu täydemmältä. Ruokahalua hillitsevien valmisteiden tavoitteena on auttaa sinua syömään vähemmän sekä tehostaa rasvanpolttoa harjoittelun aikana, jolloin voit saavuttaa haluamasi tulokset painonpudotuksessa.

Ovatko ne turvallisia käyttää?

WeightWorld tarjoaa laajan valikoiman ruokahalua hillitseviä tuotteita, joista kaikki on valmistettu laadukkaista ja luonnollisista ainesosista, eikä niillä ole tunnettuja sivuvaikutuksia. Tuloksia painonpudotuksessa voidaan saavuttaa jo pelkästään lisäämällä valmiste osaksi normaalia arkea. Ruokahalua hillitsevät valmisteet eivät kuitenkaan ole ihmekapseleita, vaan parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi niiden käyttö tulee yhdistää aktiiviseen liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon. Niiden avulla elämäntapamuutosten tekeminen voi olla helpompaa.

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.