Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Puhdistaako detox-tee kehoa?

Detox tee kehon puhdistamiseen

Kaikista markkinoilla olevista detox-tuotteista vihreä tee sisältää eniten keholle hyviä ja terveellisiä ainesosia, mutta se ei tarkoita sitä, että vihreä tee on ainoa toimiva keino puhdistaa kehosi. Vihreä tee sisältää paljon luonnostaan sellaisia ainesosia, jotka vahvistavat kehon omia puhdistautumismekanismeja, mistä syystä sitä pidetään usein detox-teenä. Ennen kuin valitset käyttää vihreää teetä kehon puhdistamisen tarkoituksessa, on kuitenkin tärkeää että ymmärrät, miten keho luonnollisesti puhdistaa itsensä, ja mitkä elintoiminnot liittyvät tehokkaaseen luonnolliseen detox-kuuriin. Näin saat paremman idean siitä, miten koko prosessi toimii, mitä odotuksia sinulla mahdollisesti detox-tuotteille on ja miten vihreä tee todellisuudessa osallistuu kehon kuona-aineiden puhdistukseen sisältäpäin.

Vihreän teen rooli kehon puhdistuksessa

Vihreän teen on sanottu olevan elintärkeä osa kehon puhdistusprosessia, mutta tee ei itsessään toimi aivan niin kuin useimmiten ajattelemme. Ihmiskeho osaa jo luonnollisesti ja tehokkaasti poistaa kropasta ja elintoiminnoista harmillisia ainesosia, jolloin etenkin ympäristöstä kehoomme kantautuvat haitalliset aineet, kuten saasteet tai erinäiset metallit poistuvat luonnollisesti aineenvaihduntamme avulla. Vihreä tee ei siis aktiivisesti poista näitä haitta-aineita yksin, mutta se sisältää paljon luonnollisia polyfenoleita, jotka tukevat kehon omaa aineenvaihduntaa. Polyfenolit toimivat kahdella eri tavalla: ne vaikuttavat suoraan etenkin maksan toimintaan, joka on kehon tärkein detox-sisäelin sekä ne ovat tehokas antioksidantti ja suojaavat siten elimistöä sille haitallisilta happiyhdistelmiltä eli “vapailta radikaaleilta”. Vapaat radikaalit johtavat pahimmassa tapauksessa vaikeisiinkin soluvaurioihin sekä muihin elimistölle haitallisiin puutostiloihin sekä sairauksiin.

Miten keho puhdistaa itseään?

Detox-puhdistus tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Joidenkin mukaan detox-kuuri on vain suolistoon liittyvää puhdistautumista, jonka saavuttamiseksi on hyvä syödä paljon kuituja ja muutenkin ravintorikasta ruokaa. Toisille detox taas on eräänlainen ruokavaliomuutos, eli dieetti, joka sisältää paljon vihanneksia, mehuja ja paastoamista, jonka avulla keho pääsee ketoosiin ja alkaa puhdistaa itse itseään. Detox-dieetti liittyy usein myös painonhallintaan tai laihdutusyrityksiin. Lääketieteellisesti detox-puhdistamisen tarkoituksena on kuitenkin eliminoida kehossa haitallisesti liikkuvia toksiineita, saasteita, metalleja sekä esimerkiksi lääkkeiden jäänteitä. Usein detox-kuurilla viitataankin koko kehon puhdistautumiseen, ei vain suoliston. Puhdistuksen tarkoitus on ulottaa detox aina verenkiertoon sekä muihinkin sisäelimiin.

Ihosi, keuhkosi, immuniteettijärjestelmäsi, sisäelimesi, munuaisesi sekä muut tärkeät elintoimintosi kaipaavat kaikki säännöllistä puhdistamista. Detoxin suurin operaatio kohdistuu kuitenkin maksaan, joka säätelee kehomme verensokeria ja tuhoaa verenkierron mukana tulevia elimistölle haitallisia bakteereja tai myrkkyjä sekä muokkaa ravintoaineita. Kun myrkylliset toksiinit saavuttavat maksan, maksa lähettää ne kohti munuaisia, jotka sitä kautta poistavat ne kehostasi luonnollisesti. Kehosi tarvitsee tarpeeksi proteiineja sekä vihanneksia ja mineraaleja, jotta maksa jaksaa poistaa kropassa liikkuvia haitta-aineita, minkä takia ruokavaliolla on erittäin tärkeä rooli missä tahansa detox-kuurissa.

Vihreän teen antioksidantit

Vihreä tee tukee elimistön puhdistumista

Vihreä teen ensisijaiset polyfenolit ovat flavonoideja. Flavonoidien runsaassa joukossa kehollesi tärkeimmät vihreän teen antioksidantit ovat nimeltään katekiineja. Vihreässä teessä on useita eri katekiineja: katekiinit, kuten muutkin antioksidantit, estävät tulehdusten syntymistä, heikentävät muun muassa diabetestä sekä estävät bakteerien ja virusten toimintaa. Vihreän teen tärkein antioksidantti on EGCG-katekiini, joka on erityisen tehokas ja muun muassa World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics raportoi sen terveysvaikutuksista elokuussa 2015 julkaistussa tutkimuksessa. Vihreä tee sisältää myös aminohappoja, joita keho käyttää muodostamaan toista tärkeää antioksidanttia, glutationia.

Vihreää teetä käytetään etenkin painonhallintaan, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä auttaa tehostamaan rasvanpolttoa, kertoo tuore Authority Nutrition- tutkimus. Vihreän teen antioksidantit auttavat sinua myös kontrolloimaan verenpainettasi, ja EGCG saattaa vähentää syöpäriskiä puhdistamalla kehoasi kuolleista soluista. Tätä tutkittiin muun muassa Biochemical Pharmacologyn julkaisussa joulukuussa 2011. Laboratoriotutkimuksissa EGCG auttoi myös suojaamaan hermostoa, mistä voidaan päätellä, että kyseinen antioksidantti saattaa vaikuttaa myös taistelussa esimerkiksi Alzheimerin tautia vastaan (CNS Neuroscience and Therapeutics, 2008). Tämän lisäksi tutkijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että vihreä tee suojelee etenkin maksan toimintaa ja edistää kehon puhdistautumista.

Vihreän teen vaikutus maksan puhdistumisessa

Useiden eri tutkimusten mukaan tärkein asia mikä kehossasi vaikuttaa sen kokonaishyvinvointiin sekä puhdistumiseen on maksa. Mitä terveempi ja toimivampi maksa, sitä paremmin kuona-aineet ja muut myrkylliset haitta-aineet poistuvat kehostasi säännöllisesti. Vihreä tee voi auttaa sinua juuri tässä prosessissa, etenkin koska maksa tarvitsee runsaasti antioksidantteja toimiakseen tehokkaasti. Samat kemialliset yhdisteet, jotka neutralisoivat elimistön haitta-aineita tuottavat kuitenkin elimistössäsi jo valmiiksi esiintyviä vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit ovat elämälle välttämättömiä atomeja ja molekyylejä, mutta niiden liiallinen esiintyminen elimistössä on haitallista. Maksan tulee kuitenkin saada tarpeeksi antioksidantteja taistellessaan vapaita radikaaleja vastaan, mistä syystä vihreä tee on hyvä liittää päivittäiseen ruokavalioon.

Vihreä tee vaikuttaa suoraa maksan toimintaan tehostamalla entsyymien toimintaa ja auttamalla siten kahdessa ensimmäisessä detox-puhdistautumisen vaiheessa. Koska vihreä tee vaikuttaa suoraan maksan entsyymeihin, on sillä suora yhteys muuhun elimistön toimintaan ja siten kehon yleiseen hyvinvointiin. Lisäksi se suojelee maksaa muun muassa elimistöön kulkeutuneiden lääkkeiden jäämiltä. EGCG:n laboratoriotutkimukset osoittivat, että tämä kyseinen antioksidantti vähentää haitallisten lääkeaineiden esiintymistä maksassa (BioMedicine, syyskuu 2015) ja siten runsaasti EGCG:tä sisältävä vihreä tee vähentää myös maksasairauksia, kuten International Journal of Clinical and Experimental Medicine kesäkuussa 2015 totesi.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa