Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Puuhiili vai aktiivihiili? Kumpi kannattaa valita ja minkä vuoksi

Mikä ero on puuhiilellä ja aktiivihiilellä?

Mitä on aktiivihiili? Eroaako se jotenkin tavallisesta puuhiilestä? Moni ajattelee, että hiili on aina hiili, mutta itse asiassa puuhiili ja aktiivihiili eroavat toisistaan monin tavoin. Vaikka ne saadaan samoista lähteistä on aktiivihiili huokoisen rakenteensa ansiosta pinta-alaltaan suurempi. Ja juuri huokoinen rakenne ja suuri pinta-ala tekevät aktiivihiilestä tehokkaan epäpuhtauksien poistamiseen ja puhdistustarkoitukseen.

Monipuolista puuhiiltä sen sijaan käytetään veden käsittelyssä, grillaamisessa, taideteosten luomisessa sekä imureiden osana. Aktiivihiili eli aktivoitu hiili sisältää enemmän happea, ja juuri tämä tekee siitä huokoisan ja lisää sen pinta-alaa sekä imeyttämiskykyä. Epäpuhtauksien poistamisessa aktiivihiili on siis huomattavasti tehokkaampi.

Miksi kannattaa käyttää aktiivihiiltä puuhiilen sijaan

Tehokkaita puhdistavia ominaisuuksia omaava aktiivihiili löytyy useistä hoitotuotteista. Vaikka aktiivihiilen hyödyistä ei ole tehty kattavia tutkimuksia, on se monen markkinoilta löytyvän puhdistustuotteen avainainesosa.

Aktiivihiilen käyttö voi olla hyödyksi esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 1. Munuaissairausten ehkäiseminen

  Aktiivihiiltä sisältävät ravintolisät saattavat olla hyödyksi normaalisti toimivien munuaisten tukemisessa, sillä ne auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja raskasmetalleja. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä rotilla tehty tutkimus osoitti rottien suoliston hyötyneen 4 gramman aktiivihiiliannoksesta muutaman päivän käyttöajan jälkeen (1).

 2. Suolistokaasut ja turvotus

  Huokoisen aktiivihiilen uskotaan pystyvän neutraloimaan suoliston sisälle juuttuvia nesteitä ja kaasuja. Vuonna 2012 suoritettiin tutkimus, jonka osanottajina oli pieni joukko vakavista suolistokaasuista kärsiviä ihmisiä. Heille annettiin useita annoksia aktiivihiiltä kahden päivän ajan, minkä jälkeen heille tehty ultratutkimus osoitti oireiden lievittyneen merkittävästi (2). Aktiivihiilen käyttö sujuu kapseleiden, tablettien tai jauheen muodossa silloin, kun vatsan turvotus ja suolisto aiheuttavat ongelmia.

 3. Ripuli

  Useiden tutkimusten mukaan aktiivihiilen käyttö ripulin hoidossa on hyödyllistä. Yksi viimeaikaisemmista tutkimuksista osoitti aktiivihiilen pystyvän ehkäisemään ripulia aiheuttavien lääkkeiden ja bakteerien imeytymistä lukitsemalla ne huokoisen rakenteensa sisään (3).

 4. Suun terveys

  Useimmat markkinoilta löytyvät hampaidenvalkaisutuotteet sisältävät aktiivihiiltä sen kirkastavien ominaisuuksien ansiosta. Aktiivihiiltä löytyy jopa eräistä hampaidenhoitotuotteista, sillä sen uskotaan ehkäisevän sieniä sekä viruksia, ja puhdistavan tehokkaasti.

 5. Ihonhoito

  Aktiivihiili hallitsee myös ihonhoitomarkkinoita, sillä sitä löytyy puhdistussaippuoista, ihohuokosia hoitavista tuotteista, kuorinta-aineista sekä vartalonhoitotuotteista. Tutkijat ovat sanoneet sen pystyvän imemään pois pölyä, likaa, bakteereita ja kemikaaleja ihon pinnalta, jolloin tuloksena on puhtaampi ja kauniimpi iho. Aktiivihiilellä ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia ihonhoidossa.

Aktiivihiili - mistä ostaa?

Ostopaikka riippuu valitsemastasi tuotteesta ja sen käyttötarkoituksesta. Jos tahdot 100% puhdasta ja luonnollista aktiivihiiltä, jonka käyttö voi kannattaa turvotuksen ja ilmavaivojen hoidossa, kannattaa sinun valita GMP-sertifioitu ravintolisä.

Muista valita ravintolisä, joka sisältää vähintään 2000mg päiväannoksen, jotta saat tuotteesta kaiken irti. Aktiivihiilikapselit sulavat elimistössä nopeasti, ja voivat tarjota pikaista helpotusta. Varmista tuotteen sopivuus lääkärin kanssa, ja etsi käsiisi kestävän kehityksen periaatteella kookoksesta valmistettu ravintolisä, joka ei sisällä keinotekoisia väri-, makeutus- tai säilöntäaineita.

Linkit

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa