Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Mitkä ravintolisät auttavat nesteenpoistossa?

Ylimääräisen nesteen kertyminen kehoon — myös turvotuksena, ödeemana (edeema) tai vesipöhönä tunnettu ilmiö — ilmenee nesteen kertyessä kehon kudoksiin ja kudosten soluvälitilaan, jolloin tyypillistä on että esimerkiksi käsivarret tai kädet, jalat sekä jalkaterät näyttävät paisuneilta ja turvoksissa olevilta. Syitä nesteen kertymiseen on monia ja niitä voidaan löytää niin terveydellisistä seikoista kuin elämäntavoista. Tietyt ravintolisät voivat toimia diureetteina, auttaen sinua pääsemään eroon kertyneestä nesteestä virtsan myötä. Ennen lisäravinteiden ottamista vesipöhön vähentämiseksi on kuitenkin syytä olla yhteydessä lääkäriin selvittääksesi, mistä nesteen kertyminen johtuu juuri sinun kohdallasi sekä saadaksesi tietoa mahdollisista vaihtoehtoisista hoitokeinoista sekä lisäravinteisiin liittyvistä riskeistä. On hyvä muistaa, että lisäravinteilla saattaa olla yllättäviä yhteisvaikutuksia toistensa tai muiden käyttämiesi lääkeaineiden kanssa.

Turvotuksen tunnistaminen

Nesteen kertyminen elimistöön

Ylimääräisen nesteen kertyminen voi johtua MayoClinic nettisivujen mukaan useista eri syistä, kuten perustavasta terveydentilastasi tai raskaudesta. Turvotusta voi esiintyä muun muassa liikaa suolaa sisältävän ruokavalion takia, pitkien istuma-aikojen tai tiettyjen lääkkeiden ottamisen sekä joistakin sairauksista kärsimisen myötä. Verenpaineeseen liittyvät ongelmat, lymfaödeema, päävauriot, aivokasvaimet, ruoka-aine allergiat, suonikohjut ja hormooni tasapainon heittelyt kuukautisten tai raskauden aikana voivat kaikki aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon University of Maryland Medical Center (UMMC) mukaan. Vesipöhö voi myös kehittyä sydämen, maksan ja munuaisten sairauksien yhteydessä tai äärimmäisen fyysisen rasituksen myötä kuumassa ilmastossa tai suurissa korkeuksissa. Esimerkiksi tietyt lääkkeet kuten estrogeenit, verenpainelääkkeet sekä diabeteksen hoidossa käytettävät lääkeaineet voivat myös aiheuttaa ylimääräisen nesteen kertymistä kehoon. Tästä syystä onkin tärkeää selvittää turvotuksen perimmäisiä syitä ennen lisäravinteiden yhdistämistä päivittäiseen ruokavalioon. Nesteen kertyminen kehoon voi olla siis yhtälailla niin sanotusti hetkellistä kuten muutamissa edellä mainituissa tapauksissa, mutta mikäli vesipöhö vaivaa pitempiaikaisesti, on hyvä kääntyä terveydenhoidon ammattilaisen puoleen.

Ravintolisät

Tietyt ravintolisät voivat auttaa sinua pääsemään eroon turvotuksesta ja poistaa kehostasi ylimääräistä nestettä. Hoitaaksesi turvotusta voit UMMC:n mukaan ottaa omega-3-rasvahappoja sisältäviä lisäravinteita, kuten kalaöljyä sekä magnesiumia, lipoiinihappoa tai C-vitamiinia. Näistä kaksi jälkimmäistä tarjoavat antioksidantteja, kun kalaöljy taas vähentää tulehdusta ja magnesium tuo ravitsemuksellista tukea. Jos käytät diureettisia lääkeaineita, saatat tarvita myös kaliumlisää. University of Michigan Health Systemin mukaan flavonoidi ravintolisät kuten kversetiini saattavat myös auttaa hoitamaan ylimääräisen nesteen kertymistä. Mikäli turvotuksesi johtuu imusuoniston eli imusolmukkeiden ja imusuonten muodostaman järjestelmän ongelmista (esimerkiksi lymfaödeema) seleenilisän ottaminen voi olla ratkaisu poistaaksesi ylimääräisenä kertynyttä nestettä kehostasi. Ennen minkään ravintolisän ottamista on aina syytä keskustella lääkärin kanssa asianmukaisesta annostuksesta ja mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Näin saat myös parhaan hyödyn hoitaessasi kehoon ylimääräisenä kertyneestä nesteestä johtuvaa turvotusta.

Luonnonmukaiset lisäravinteet

kataja - luonnollinen nesteenpoistaja

Jotkin yrtit ja luonnolliset rohdot toimivat diureetteina ja voivat auttaa sinua poistamaan ylimääräistä nestettä kehosi kudoksista. Luonnonmukaisia lisäravinteita ovat muun muassa voikukan lehdet, hevoskastanjauute, kierumatara ja kortteet University of Michigan Health Systemin mukaan. Myös pikkurustus, eli pikkurautamyrtti saattaa auttaa imusuoniston ja verisuoniston häiriöistä johtuvan turvotuksen hoidossa. Vaikka suoranaisia diureettisia ominaisuuksia ei metsämustikkauutteella ja rypäleensiemenuutteilla olekaan, voivat ne silti toimia nesteen kertymisen hoidon apuna UMMC:n mukaan. Nämä uutteet tuottavat antioksidanttisia toimintoja kehossasi ja erityisesti rypäleensiemenuute voi olla avuksi suoniston vajaatoiminnasta liittyvässä turvotuksessa. Mitkään laajasti hyväksytyt lääketieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan tue luonnonmukaisten rohtojen käyttöä ödeeman hoidossa.

Huomioitavaa

Vaikka ylimääräisen nesteen kertymistä kehoon hoidetaan useimmiten diureettisten lääkkeiden ja metodien avulla, voi lääkärisi tarvittaessa joutua hoitamaan jotakin perustavanlaatuista terveydellistä seikkaa voidakseen tehokkaasti hoitaa myös kehosi turvotusta MayoClinicissä todetaan. Riippuen vesipöhöön johtaneista ja siihen vaikuttavista syistä on sinun mahdollisesti vähennettävä suolaa ruokavaliosta, lisättävä kuntoilun määrää, vaihdettava lääkitystä, mikäli nykyinen kerryttää kehoosi nestettä tai otettava käyttöön perinteisiä lääkkeitä poistaaksesi jo kertynyttä ylimääräistä nestettä. Mikäli turvotus johtuu kroonisesta verisuoniston vajaatoiminnasta tai esimerkiksi raskaudesta, voi diureettisten ravintolisien ja lääkkeiden käyttö olla haitallista.

Varoitus

Muistathan että mitään ravintolisiä, niin luonnonmukaisia tai muitakaan ei tulisi ottaa ennen keskustelua terveyden ammattilaisen kanssa. Kuten tavanomaiset lääkkeet, voivat rohdot ja lisäravinteet toimia yhdessä muiden lääkeaineiden tai ravintolisien kanssa tuoden epätoivottuja sivuvaikutuksia. UMMC varoittaa, että esimerkiksi ottaessasi kaliumlisäravinnetta voit estää kehon puutostilaa jos käytössäsi on diureettinen lääkitys, mutta se voi myös aiheuttaa myrkytystä eräiden diureettien yhteisvaikutuksessa, joten näiden yhdistämisen kanssa on oltava varovainen. Metsämustikka ja voikukka voivat toimia negatiivisesti verenohennuslääkityksen kuten Marevanin kanssa ja voikukka voi olla myös vaarallinen, mikäli kärsit sappirakon sairaudesta tai olet allerginen tietyille kasveille.

Lue myös nämä