Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Ruoansulatus

Tiesitkö, että aikuisen ruoansulatuselimistö on tavallisesti noin 9 metriä pitkä? Ruoansulatus on tärkeä ja monivaiheinen prosessi, ja ihmisen ruoansulatusjärjestelmä useista eri elimistä koostuva ihmeellinen kone. Ruoansulatuselimistön osia ovat mm. ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli, paksusuoli, peräsuoli, haima, maksa sekä sappirakko. Myös suolistoflooralla eli suoliston hyödyllisillä bakteereilla on oma tärkeä osansa ruoansulatuksessa. Ruoansulatus ei siis tapahdu aivan itsestään, vaan on koko kehon käsittävä prosessi, jonka pyörittämiseen vaaditaan energiaa.

Ruoansulatuselimistöllä on erittäin tärkeä tehtävä: se pilkkoo nauttimamme ruoan, ja varastoi tärkeät ravinteet elimistöön niiden hyödyntämistä varten. Jäljelle jääneet kuona-aineet sen sijaan poistuvat kehosta. Tärkeimpiä elimistön varastoimia ravinteita ovat vitamiinit, mineraalit, proteiinit, hiilihydraatit sekä vesi. Ruoansulatus pilkkoo ne pienempiin osiin, minkä jälkeen ne ovat kehomme hyödynnettävissä. Tämän jälkeen verenkierto huolehtii siitä, että ravinteet kulkeutuvat kehon joka soluun sekä sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Mikä on ruoansulatuselimistö?

Tiesitkö, että aikuisen ihmisen ruoansulatuselimistö on pituudeltaan keskimäärin 9 metriä? Tai että voit syödä ylösalaisin, ja ruoansulatusjärjestelmä toimii normaalisti siitä huolimatta? Ihmisen ruoansulatuselimistö on todellakin ihmeellinen, ja koostuu monista eri osista. Ruoansulatuskanava johdattaa syömäsi ruoka-aineet suustasi useiden onttojen elinten kuten ruokatorven, mahalaukun, ohutsuolen ja paksusuolen läpi ja lopulta peräsuoleen, josta jäljelle jääneet kuona-aineet poistuvat peräaukon kautta.

Ruoansulatuselimistöön lukeutuvat muut, ei-ontot elimet ovat maksa, haima ja sappirakko. Myös suoliston bakteerit osallistuvat ruoansulatukseen, ja myös hermosto sekä verenkiertojärjestelmä tekevät osansa, esimerkiksi hormonien ja veren kuljetuksen muodossa. Ruoansulatus vaatii keholta paljon työtä, ja on samalla näyte ihmiskehon ainutlaatuisesta monimutkaisuudesta!

Mitkä ovat ruoansulatuselimistön tehtävät?

Ruoansulatuselimistö pitää huolen tärkeästä tehtävästä: se ottaa talteen tärkeät ravinteet syömästämme ruoasta, ja poistaa sitten jäljelle jääneet kuona-aineet ulosteen muodossa. Elimistön tarvitsemiin tärkeisiin ravinteisiin lukeutuvat vitamiinit, mineraalit, proteiinit, hiilihydraatit ja vesi, jotka ensin pilkkoutuvat pieniin osiin joita elimistö voi hyödyntää. Verenkierto kuljettaa ravinteita kehon jokaiseen soluun ja edesauttaa niiden aktiivista toimintaa, kasvua sekä korjautumista.

Mitä on suolistofloora?

Ihmisen suolistofloora muodostuu lukuisista pienistä ruoansulatuskanavassa elävistä mikro-organismeista, joita on yhteensä jopa 100 000 miljardia! Tämä saattaa kuulostaa hurjalta, sillä usein bakteereista puhutaan ei-toivottuina vieraina - mutta tässä tapauksessa runsas suolistofloora on koko kehon terveyden kannalta erittäin hyvä asia. Näiden hyvien bakteerien tehtävänä on sulattaa ruokia, joita mahalaukku ja ohutsuoli eivät ole kyenneet sulattamaan, joten ne tukevat tervettä ruoansulatusta. Lisäksi ne edistävät B- ja K -vitamiinien tuottamista sekä immuunijärjestelmän toimintaa.

Huonosti toimivan ruoansulatuselimistön merkkejä

Jos ruoansulatusjärjestelmä ei toimi oikeaan tapaan, voivat seurauksena olla lukuisat erilaiset ja vakavuusasteltaan vaihtelevat ruoansulatusongelmat. Jos huono ruoansulatus vaivaa kannattaa sinun kääntyä lääkärin puoleen diagnoosia varten. Tarkkaile seuraavia oireita:

 • Kipu vatsassa tai vatsalihaksissa
 • Kipu alavatsassa
 • Turvotus
 • Ummetus
 • Ripuli
 • Pahoinvointi
 • Oksentaminen
 • Verenvuoto
 • Inkontinenssi
 • Nielemisen vaikeus
 • Närästys
 • Selittämätön lihominen tai laihtuminen

Mistä ruoansulatusongelmat johtuvat?

Monet eri tekijät voivat johtaa siihen, että ruoansulatuselimistön toiminta heikkenee. Joitain elämäntyylistä johtuvia tekijöitä on helppo muuttaa, mutta toisiin tarvitaan lääkitys - eikä sekään aina välttämättä auta. Yleisimpiä ruoansulatusongelmien aiheuttajia ovat:

 • Liikunnan puute
 • Epäterveellinen ruokavalio (liian paljon prosessoituja elintarvikkeita, rasvaista ruokaa, suolaa ja sokeria)
 • Kuidun puute
 • Liian nopeasti tapahtuva syöminen tai juominen
 • Tupakointi
 • Liiallinen alkoholin käyttö
 • Sairaudet (kuten ärtynyt paksusuoli, peräpukamat ja Crohnin tauti)
 • Infektiot
 • Yliherkkyydet (joita aiheuttaa usein gluteeni tai laktoosi)

Kuinka voit pitää huolta ruoansulatuselimistöstäsi

Pidä ruoansulatuselimistö hyvässä kunnossa ehkäisemällä sen toimintaa häiritseviä tekijöitä. Vaikka et voi vaikuttaa yliherkkyyksiin voit silti korjata elämäntyyliäsi vatsaystävällisempään suuntaan. Noudata näitä ohjeita:

 • Syö runsaasti kuitua
 • Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota
 • Liiku säännöllisesti
 • Ota käyttöön probiootit ja prebiootit
 • Puhdista ruoansulatuselimistö säännöllisin väliajoin
 • Lopeta tai vähennä tupakointia ja alkoholinkäyttöä
 • Käytä ruoansulatusjärjestelmää tukevia lisäravinteita

Ruoansulatusjärjestelmää tukevat ruoka-aineet

Ruoka on yksi tärkeimmistä ruoansulatuselimistön terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Monet ruoat, ja erityisesti prosessoidut ruoat, voivat pahentaa ongelmia, mutta onneksi tarjolla on runsaasti vatsaystävällisiä ruokia!

Parhaat ruoka-aineet ruoansulatukselle

Probiotics
Probiootit

Hyvät bakteerit tehostavat suolistoflooran toimintaa. Esimerkiksi useat jogurtit, piimä, kombucha, miso ja kimchi sisältävät probiootteja.

Prebiotics
Prebiootit

Tämäntyyppinen ravintokuitu ruokkii suoliston hyvää bakteerikantaa. Hyviä lähteitä ovat valkosipuli, sipulit, banaanit, sikurijuuri ja kaura.

Whole Grains
Täysjyvä

Kuiturikas täysjyvä tukee suolen toimintaa ja ruokkii samalla suolistoflooraa.

Ginger
Inkivääri

Perinteinen rauhoittava raaka-aine, joka ehkäisee pahoinvointia.

Fenugreek
Rohtosarviapila

Luonnollinen kuidun lähde, joka auttaa ruokaa etenemään suolistossa.

Peppermint
Piparminttu

Ehkäisee epämukavaa oloa vatsassa, pahoinvointia sekä suolistovaivoja.

Fennel
Fenkoli

Tämä kuiturikas vihannes pitää ruoansulatuksen käynnissä.

Dark Green Vegetables
Tummanvihreät vihannekset

Hyvä liukenemattoman kuidun lähde. Hyviä lähteitä ovat parsakaali ja pinaatti.

Aloe Vera
Aloe Vera

Mieto raaka-aine, joka rauhoittaa ruoansulatuskanavaa.

Papaya
Papaija

Papaijan sisältämä papain-ruoansulatusentsyymi auttaa proteiinikuidun pilkkoutumista.

Haritaki
Rohtoketapani (Haritaki)

Perinteinen Ayurveda-ainesosa, joka auttaa ruoansulatuselimistön puhdistamisessa.

Chia Seeds
Chiansiemenet

Geelimäinen kuitulähde, joka toimii prebiootin tavoin.

Activated Charcoal
Aktiivihiili

Sitoo itseensä ruoansulatuskanavasta löytyviä epäpuhtauksia ja auttaa niiden poistamisessa.

Turmeric & Curcumin
Kurkuma & kurkumiini

Luonnollinen tulehduksen ehkäisijä joka auttaa turvotukseen ja ilmavaivoihin.

Apples & Apple Cider Vinegar
Omenat & omenasiiderietikka

Sisältää pektiinejä, jotka ovat ulosteen määrää lisääviä liukenevia kuituja.

Tiivistetysti

Koska ruoansulatus on terveytesi ja hyvinvointisi kannalta ensisijaisen tärkeä asia, kannattaa sen toimintaan ja hoitamiseen tutustua syvällisesti. Vaikka kaikkia ruoansulatuselimistön ongelmia aiheuttavia tekijöitä ei voi välttämättä poistaa, voit silti muuttaa elämäntyyliäsi vatsaystävällisempään suuntaan. Samalla tulet lisänneeksi herkullisia aineksia ruokavalioosi, ja valita luonnollisen ravintolisän lisätehoja tuomaan!

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.