Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Sarviapila ja diabetes

Sarviapilan hyödyt

Sarviapilan käyttö diabetes
  • Sarviapila parantaa ruoansulatusta: Sarviapilan siemenet ovat rikas vesiliukoisten kuitujen lähde. Nämä kuidut hidastavat ruoansulatusprosessia nostaen sokerin imeytymistasoa. Näin ollen sarviapilan siementen syöminen säännöllisesti auttaa laskemaan verensokerin tasoja menestyksekkäästi.
  • Sarviapila parantaa glukoositoleranssia: Sarviapilan nauttiminen auttaa myös parantamaan glukoositoleranssia ja pienentää kolesterolitasoa tehokkaasti.
  • Sarviapila alentaa kolesterolitasoja: Sarviapila alentaa huonon kolesterolin tasoa eli LDL:n (low density lipoprotein) ja triglyseridien tasoa sillä aikaa kun edistää hyvän kolesterolin, eli HDL:n (high density lipoprotein) vapautumista.

Miten sarviapilan säännöllinen käyttäminen vaikuttaa diabetekseen?

Sarviapilan siemenet (trigonella foenum graecum) ovat hyvin korkea vesiliukoisen kuidun lähde. Nämä kuidut auttavat verensokerin alentamisessa hidastamalla ruoansulatusta ja hiilihydraattien imeytymistä. Tällainen vaikutus viittaa siihen, että sarviapila saattaisi olla hyödyllinen kasvilääke myös diabetesta sairastavien ihmisten hoitamisessa.

Useita tutkimuksia on tehty, jotta saataisiin selvyys siihen, onko sarviapilassa anti-diabeettisia hyötyjä. Näistä tutkimuksista monet kliiniset kokeet ovat osoittaneet, että sarviapilan siemenet saattavat parantaa useita aineenvaihdunnallisia oireita, jotka usein liitetään sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavien ihmisten oireisiin. Sarviapila vaikuttaa niin, että se laskee veren glukoosipitoisuutta ja helpottaa glukoosin ottoa soluihin.

Eräässä tutkimuksessa tutkijat Intiassa huomasivat, että lisäämällä 100 grammaa rasvatonta sarviapilan siemenistä tehtyä jauhetta päivittäiseen ruokavalioon potilaat, jotka kärsivät insuliiniriippuvaisesta diabeteksesta (tyypin 1 diabetes) kokivat merkittävän laskun heidän paaston aikaisissa veren glukoositasoissa. Glukoosin ottokyky veressä parani myös merkittävästi ja kolesteroliarvot tippuivat huonon kolesterolin (LDL ja triglyseridit) arvojen laskiessa.

Toisessa kontrolliryhmässä lisättiin 15 grammaa sarviapilan siemenistä tehtyä jauhetta yhteen päivittäiseen kakkostyypin diabetesta sairastavien koehenkilöiden ateriaan. Huomattiin, että ruokailun jälkeinen glukoositasojen nouseminen ei ollut yhtä suurta kuin ilman sarviapilan siementen jauhetta. Kolmannessa erillisessä tutkimuksessa todettiin, että syömällä 2,5 grammaa sarviapilan siemenjauhetta kahdesti päivässä kolmen kuukauden ajan, voi alentaa verensokerin tasoa, mutta vain sellaisilla henkilöillä, joilla on lievä kakkostyypin diabetes. Vakavassa kakkostyypin diabeteksessa tulokset eivät olleet samoja.

Kuinka paljon sarviapilaa tulee ottaa diabeteksen hoitoon?

Diabetes hoito

Suositeltu sarviapilan annostelu on jotakin 2,5 gramman ja 15 gramma väliltä päivittäin riippuen sairauden vakavuudesta, potilaan iästä ja kehon fyysisestä koosta. Yleensä diabetesta sairastaville ihmisille suositellaan noin 12,5 grammaa sarviapilan siemenistä tehtyä jauhetta niin, että määrä on tasaisesti jaettu kahteen annokseen päivän aikana. Kuitenkin useat potilaat ovat osoittaneet parannusta tilassaan, vaikka ovat nauttineet ainoastaan 2,5 grammaa jauhettuja sarviapilan siemeniä päivässä.

Sarviapilaa löytää myös kapselimuodossa. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto sellaisille ihmisille, jotka vierastavat sarviapilan läpitunkevaa, vahvaa ja tunkkaistakin makua. Lääkärit suosittelevat, että diabeetikot ottaisivat 500 mg kapselin kahdesti päivässä alentamaan heidän verensokerin tasoaan. Kapseleita käyttäessä tulee olla tarkkana siitä, että kyseessä on korkealaatuinen sarviapila-valmiste.

Sarviapilan käyttö ja diabetes: Mahdolliset sivuvaikutukset

Vaikka kypsennettyjen sarviapilan siementen ajatellaan olevan täysin turvallisia, on raakojen tai kypsentämättömien siementen vaikutukset aivan eri tarina. Älä huoli, riskitekijät eivät ole vaarallisia, mutta saattavat aiheuttaa eri tasoista epämukavuutta.

  • Suuria määriä nautittaessa, sarviapilan siemenet saattavat joissakin yksilöissä aiheuttaa suolistoon kaasuja ja turvotusta aiheuttaen epämukavuutta.
  • Sarviapila saattaa reagoida tiettyjen määrättyjen lääkitysten kanssa, etenkin verenohentajien ja sellaisten lääkkeiden kanssa, jotka on määrätty hoitamaan veren hyytymisen häiriöitä.
  • Konsultoi lääkäriäsi ennen kuin alat lääkitä itseäsi sarviapilan siemenjauheella. Jos sinulla on diabetes ja alat käyttää sarviapilaa ilman reseptiä, voi yhteisvaikutus muun diabeteslääkityksesi kanssa alentaa veren glukoositasoja vaarallisen matalalle tasolle.
  • Sarviapila saattaa jopa laukaista ennenaikaisen synnytyksen raskaana olevilla naisilla. On siis parempi, että mikäli olet raskaana, käytät sarviapilaa vain mausteena ruoanlaitossa, mutta et lainkaan kasvilääkkeenä.

Sarviapilan siemenet ja lehdet, vaikka ovatkin kitkeriä, voivat olla täydellinen hoito diabetekselle. Kuitenkin, ennen kuin lisää sarviapilan osaksi säännöllistä ruokavaliota, tulisi konsultoida asiantuntijaa, kuten lääkäriä.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa