Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Sarviapilan terveyshyödyt

Mikä on Sarviapila?

Sarviapilan lehdet

Superfoodinakin tunnettu sarviapila on aromaattinen herneen sukuinen palkokasvi, jolla on monia erilaisia parantavia ominaisuuksia. Sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa, sarviapila on nimittäin yksi intialaisen keittiön vakioainesosista, ja se on myös hyödyllinen kasvi intialaisessa lääketieteessä ja auttaa todella moniin vaivoihin.

Sarviapilassa, joka kasvaa runsaana suurissa osissa Etelä-Aasiaa, Egyptiä ja osissa Välimeren maita, on pieniä pyöreitä lehtiä ja siihen kasvaa myös pitkiä palkoja, jotka sisältävät kitkerältä maistuvia pieniä siemeniä. Kasvin lehdet ovat syötäviä, ja palkojen sisuksista löytyvät pienet siemenet ovat juuri sitä osaa kasvista, jota käytetään lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Sarviapilasta on löydetty proteiineja, C-vitamiinia, niasiinia, potassiumia ja diosgeenia (estrogeenin kaltaisia ominaisuuksia sisältävä komponentti). Muita sarviapilan aktiivisia ainesosia ovat alkaloidit, lysiini ja L-truptofaani ja lisäksi steroidiset saponiinit (diosgeniini, yamogeniini, tigogeniini ja neotigogeniini).

Sarviapilan ravintoarvot

Hyötyäkseen sarviapilan hyvistä vaikutuksista, ei sarviapilaa tarvitse nauttia paljon, sillä jo yksi ruokalusikallinen kokonaisia sarviapilan siemeniä sisältää useita ravintoaineita ja 35 kaloria. Ravintoaineet ruokalusikallisessa sarviapilan siemeniä ovat seuraavat.

 • Kuituja 3 grammaa.
 • Proteiinia 3 grammaa.
 • Hiilihydraatteja 6 grammaa.
 • Rasvoja 1 gramma.
 • Rautaa 20% päivittäisestä saantisuosituksesta.
 • Manganeesia 7% päivittäisestä saantisuosituksesta.
 • Magnesiumia 5% päivittäisestä saantisuosituksesta.

Mitä hyötyä on sarviapilan syömisestä?

Johtuen sarviapilan siementen estrogeenisistä ominaisuuksia, on niiden syömisen huomattu parantavan seksuaalisia haluja. Sen on myös huomattu vähentävän kuumia aaltoja ja mielialojen ailahtelua, eli oireita, jotka voidaan yleensä liittää vaihdevuosiin ja PMS:ään, eli kuukautisia edeltäviin oireisiin. Intiassa ja Kiinassa sarviapilaa käytetään myös esimerkiksi nivelvaivojen ja niveltulehdusten hoitoon, astman ja keuhkoputkentulehduksen parantamiseen sekä auttamaan ruoansulatuksessa ja keinona säilyttää terveellinen aineenvaihdunta. Naisten seksuaalisten halujen lisäämisen lisäksi myös miehen seksuaalisen suoriutumiskyvyn parantamiseen sarviapila on oiva lääke. Sarviapila toimii hoitona myös iho-ongelmiin (haavat, ihottumat ja paiseet), kurkkukipuun ja närästykseen.

Sarviapilalla on pitkä historia hoitokeinona hedelmättömyydestä kärsiville naisille, se toimii myös synnytyksen jouduttamisessa ja hormonaalisten epätasapainojen ja ongelmien hoidossa. Sarviapila saattaa auttaa myös rintojen suurentamisessa ja jopa kuukautiskipujen lievittäjänä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sarviapila auttaa alentamaan veren glukoosi- ja kolesterolitasoja sekä saattaa olla tehokas hoito sekä 1-tyypin että 2-tyypin diabeteksen hoitamisessa. Kasvia on myös tutkittu sen sydän- ja verisuonisairauksia parantavien ominaisuuksien vuoksi.

Sarviapilan erilaiset käyttömuodot

Korkea kolesteroli
Kolesteroli kuriin kotikonstein sarviapilalla:
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka syövät 56 grammaa sarviapilan siemeniä päivässä, kokevat huomattavan alenemisen kolesteroliarvoissaan noin 24 viikon käytön jälkeen. Myös sydänkohtauksen saamisen riski oli alentunut enemmän kuin 25 prosenttia. Kolesterolin alentamiseen toimii siis sarviapilan päivittäinen käyttö. Sarviapilan siemeniä löytyy erilaisissa muodoissa, kokonaisena ja jauheena. Sitä voi ripotella ruoka-annosten päälle tai nauttia kapselimuodossa veden kanssa.
Sarviapila ja diabetes
Diabeteksen hoito ja verensokerin alentaminen sarviapilalla:
Lääkärit suosittelevat, että kakkostyypin diabeetikot ottaisivat 500 mg sarviapila kapselin kahdesti päivässä alentamaan heidän verensokerin tasoaan. Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että sarviapilaa syövien diabeetikoiden verensokeritasot ovat huomattavasti matalammalla kuin niiden, jotka eivät syö sarviapilaa. Kapseleita käyttäessä tulee olla tarkkana siitä, että on hankkimassa luotettavan valmistajan tuotetta, ennen kuin ostaa sarviapilakapseleita hyllytavarana.
Sarviapilasta apua palovammoihin ja ihotulehduksiin
Sarviapilalla yrttihoito parannuksena ihon tulehduksiin:
Tutkimukset ovat osoittaneet, että sarviapila on tehokas ja ajankohtainen hoitomuoto iho-ongelmiin, kuten märkiviin paiseisiin, palohaavoihin, rohtumiin ja kihtiin. Siksi seuraava ohje on yksinkertainen hoito ihon tulehduksiin.
 • Ota ruokalusikallinen sarviapilan siemeniä ja jauha ne jauheeksi.
 • Sekoita jauhe lämpimän veden kanssa.
 • Ota puhdas palanen kangasta ja liota se juuri tekemässäsi sekoituksessa.
 • Aseta liotettu kangaspala suoraan ongelmaisen iho-osion päälle hauteeksi.
Närästyksen hoito sarviapila
Sarviapila luonnollisena hoitona närästykseen:
Sarviapilan siemenet sisältävät suuret määrät erityisiä vesiliukoisia kuituja, jotka auttavat rauhoittamaan ruoansulatusjärjestelmää ja vatsalaukkua sekä hoitaa suolistoa sisäpuolelta. Siksi on hyödyllistä ripotella 1 teelusikallinen sarviapilan jauhettuja tai kokonaisia siemeniä ruoan päälle ja näin ehkäistä närästystä. Toinen vaihto on ottaa sama määrä sarviapilan siemeniä ennen ruokaa veden tai mehun kanssa. Hoidon voi toistaa aina ennen ruokailua tai ruokailun yhteydessä.
Apua kuumeeseen
Sarviapila kotikonstina kuumeen hoitamisessa:
Sarviapila on tunnettu kasvilääke kuumeen hoitajana, ja kasvi kannattaakin nauttia sitruunan ja hunajan kanssa. Kuumetta hoitava vaikutus perustuu kasvin ravitsevaan voimaan sairauden aikana. Kuumeen noustessa kannattaa nauttia kahdesta kolmeen teelusikallista sarviapilan siemeniä kolme kertaa päivässä yhdessä yrttiteen tai esimerkiksi vihreän teen kanssa. Lisäksi teehen voi liuottaa hunajaa ja puristaa tuoreen sitruunan mehua. Osa terveysruokakaupoista myyvät myös sarviapilateetä. Tätä voi hyvinkin käyttää vihreän teen sijaan, jos haluaa.
Luonnollinen keino suurentaa rintoja
Rintojen suurennus luonnollisesti:
Sarviapilaa käytetään useissa teissä ja muissa tuotteissa tasapainottamaan naisten hormonitasapainoa ja/tai suurentamaan rintoja. Siispä yksi yksinkertainen kotikonsti rintojen suurentamiseen on lisätä sarviapilan siemenet osaksi jokapäiväistä ruokavaliota. Yleinen suositus on nauttia noin 3 grammaa sarviapilan siemeniä päivässä.
Apua synnytykseen
Hoitokeino raskaana oleville naisille synnytyksen helpottamisessa:
Sarviapila stimuloi kohtua supistumaan ja on siksi oiva apua synnytyksessä. Raskaana olevien naisten ei kuitenkaan tulisi nauttia sarviapilaa raskauden aikana tai keskustelematta ensin lääkärinsä kanssa. Väärin käytettynä sarviapilan käyttäminen saattaa johtaa ennenaikaiseen synnytyksen käynnistymiseen.
imettävien naisten maidontuotanto
Imettävien äitien maidontuotantoa edistävä hoito:
Sarviapilan tiedetään edesauttavan imettävien naisten rintamaidon tuotantoa. Tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että maidon tuotanto voi kasvaa yli 500 prosenttia 24 tunnista 72 tuntiin sarviapilan siementen nauttimisen jälkeen. Syytä suurempaan maidontuotantoon ei tarkalleen tiedetä, mutta tutkijat otaksuvat sarviapilasta löytyvän öljyn vaikuttavan tähän ilmiöön. Siispä suositeltu päivittäinen määrä sarviapilan siemeniä imettävän naisen maidon tuotannon lisäämiseksi on yksi kapseli, eli noin 500 milligrammaa kolme kertaa päivässä.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa