• klarna
  Luotettavat maksutavat

  Klarna, verkkopankkimaksu & pankkikortit

 • Ilmainen toimitus yli 50€ ostoksiin

  Ennen klo 18 tehdyt tilaukset lähtevät samana päivänä

 • Rahat Takaisin-takuu

  Koskee valittuja tuotteita

Kuvaava kuva kategoriaan Aktiivihiili

Aktiivihiili

Mitä on aktiivihiili ja miten se toimii?

Aktiivihiili eli lääkehiili lienee lähes jokaiselle ainakin käsitteen tasolla tuttu: luultavasti löydät sitä ainakin lääkekaapistasi, mutta tämän artikkelin lukemisen jälkeen saatat omaksua siitä jalostettuja tuotteita myös kylpyhuoneen puolelle sekä luottotuotteiksi kosmetiikkapussiisi. Lääkehiili on nykyään sairaaloiden ja hälytysajoneuvojen vakiovaruste, sillä valmisteen erinomaiset valmiudet sitoa myrkkyjä puoleensa ehkäisevät ja helpottavat monenlaisia myrkytys- ja allergiatiloja.

Aktiivihiili on puolestaan ravintolisäksi nimetty valmiste ja lääkehiilen hieman virallisempi nimi, joka on käytännössä sama asia kuin lääkehiili, mutta osittain eri tarkoituksiin käytetty. Aktiivihiilen toiminta perustuukin samalla tavalla myrkkyjen adsorptioon ruoansulatuskanavassa: käytännössä prosessi perustuu sähköisiin vetovoimiin, jotka vetävät myrkkyjä ja kuona-aineita hienojakoisten hiilipartikkeleiden pinnalle, kunnes ne poistuvat luonnollisesti ulosteen mukana, jonka hiilenmustaa väriä ei tarvitse säikähtää. Aktiivihiilen tehokkuus perustuu pitkälti hiilen huokoisuudesta johtuvaan valtavaan pinta-alaan massayksikköä kohti, ja jo yksi gramma aktiivihiiltäkäsittääaktiivistapinta-alaayli500m2 , jokavastaanoinkahdentenniskentän pinta-alaa. Melko hullua, eikö vain?

Aktiivihiilen historia

Aktiivihiili eli lääkehiili on tunnettu jo vuosisatojen ajan, ja jo vuonna 1831 ranskalainen farmaseutti P.F. Touery todisti lääkehiilen tehon elimistön myrkytystilan ehkäisemiseksi Ranskan lääketieteen akatemiassa yleisönään monipäinen tiedemiesjoukko, jonka edessä Touery joi suuren määrän aktiivihiilellä höystettyä strykniiniä, joka on kuolettava myrkky. Minkäänlaisia myrkytyksen oireita ei kuitenkaan ilmennyt. Toueryn tempaus oli uhkarohkea, mutta toisaalta aktiivihiiltä oli käytetty myrkynpoistajana jo vuosisatoja aiemmin.

Aktiivihiiltä on tutkittu tieteellisesti aina tähän päivään saakka, ja muun muassa Euroopan komissio EFSA on viime aikoina tutkinut lääkehiilen turvotusta vähentäviä vaikutuksia osoittaen hypoteesin turvotuksen vähenemisestä oikeaksi. Tarkemmat tulokset tutkimuksesta löydät Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta. Tutkimus julkaistu EFSA Journalissa 8/2011.

Vaikka lääkehiili on terveydenhuolto- ja sairaalaympäristöissä jo tuttu tuote, on aktiivihiili saanut virallisen tunnustuksen muun muassa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta, joka on luokitellut aktiivihiilen turvalliseksi ja tehokkaaksikin aineeksi.

Aktiivihiilen terveyshyödyt

 • Luonnollinen elimistön puhdistaja
 • Auttaa vähentämään myrkkyjä ja kuona-aineita elimistöstä
 • Tukee ruoansulatuksen toimintaa
 • Voi vähentää turvotusta ja ilmavaivoja
 • Voi auttaa valkaisemaan hampaita ja poistamaan ihon epäpuhtauksia
 • Edesauttaa ikenien hyvinvointia ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä
 • Voi tukea sappiongelmien hoitoa
 • Voi vähentää haisevaa hengitystä ja hienhajua
 • Voi tehostaa elimistön vastustuskykyä
 • Voi ehkäistä soluvaurioita esimerkiksi maksassa ja munuaisissa

Aktiivihiili ja vatsaoireet

Aktiivihiiltä on kuitenkin sovellettu myös muihin vähemmän vakaviin vatsan alueen vaivoihin myrkytystilojen ohella: tämän luonnonmukaisen valmisteen uskotaan tepsivän niin ilmavaivoihin kuin turvotukseen, ja kerrotaanpa jopa, että alkoholimyrkytyksen ehkäisemisen lisäksi aktiivihiili voi olla pitkäksi venähtäneen juhlimisen jälkeisen päivän pelastus ja että parhaimmillaan valmiste voi laskea jopa liian korkeita kolesteroliarvoja. Huhujen mukaan aktiivihiili voi helpottaa myös raskausoireita, kuten aamupahoinvointia. Valitettavasti nämä aktiivihiilen ominaisuudet eivät ole toistaiseksi kiinnittäneet juurikaan tutkijoiden mielenkiintoa, joten keskustele lääkärisi kanssa valmisteen käytöstä mikäli olet raskaana tai jonkin lääkityksen alaisena.

Aktiivihiili-valmiste on turvallinen käyttää, sillä aktiivihiili valmistetaan polttamalla korkeissa lämpötiloissa täysin puhtaita ja orgaanisia aineita, kuten tiettyjä puulajeja ja esimerkiksi kookoksen kuoresta polttamalla. Kyseessä ei ole siis mikä tahansa hiili, vaan tarkat laatuvaatimukset täyttävä puhtaasti poltettu materiaali. On siis ensisijaisen tärkeää ymmärtää, että mikä tahansa hiili ei ole sama asia kuin aktiivihiili. Esimerkiksi grillihiili tai takan hiillos sisältävät valtavasti myrkkyjä, ja ovat ominaisuuksiltaa täysin erilaisia kuin tämä lääkehiili. Ostathan siis valmisteesi aina luotettavasta lähteestä.

Aktiivihiili kauneudenhoidossa

Aktiivihiilen käyttö on kuitenkin paljon moninaisempaa: tämän musta ihmeaine on omaksuttu erinomaisen epäpuhtauksien ja myrkkyjen sitomiskykynsä vuoksi myös osaksi kauneudenhoitoa: aktiivihiiltä on käytetty laajalti muun muassa ihon puhdistamiseen, sekä sisäisesti että ulkoisesti. Ulkoisesti käytettynä aktiivihiili puhdistaa ihohuokosia, kun taas suun kautta nautittuna tuloksena voi olla yhtä kuulaan kaunis iho ja freesi olemus kuin Gwyneth Paltrow:lla, joka on omaksunut nestemäisen aktiivihiilen osaksi kauneudenhoito- ja hyvinvointirutiinejaan. Aktiivihiili toimii avainainesosana erilaisissa saippuoissa, kasvonaamioissa sekä ihon puhdistus- ja kosteutustuotteissa. Ulkoisesti käytettynä aktiivihiilen vaikutus perustuu niin ikään ihon ja ihonalaisten epäpuhtauksien imeytymiseen hiiliainekseen, joka kulkeutuu luonnollisen ruoansulatuksen mukana pois.

Aktiivihiili ja hiustenhoito

Aktiivihiilen syväpuhdistavat ominaisuudet ovat sovellettavissa myös hiustenhoitoon; aktiivihiili on omaksuttu ainesosaksi hiustenhoitotuotteisiin, joita ovat muun muassa erilaiset saippuat, shampoot sekä kuivashampoot. Mainittakoon, että aktiivihiiltä sisältäviä hiustenhoitotuotteita käyttäessäsi jäävät erilliset hiusten muotoilutuotteet tarpeettomiksi, sillä aktiivihiili lisää muun muassa hiuksiisi volyymia. Hiusten lisäksi valmiste hellii myös päänahkaa helpottaen monia päänahan oireita, kuten hilsettä.

Aktiivihiili, hampaiden valkaisu ja suun terveys

Kyllä, lääkehiili ja hampaat liittyvät toisiinsa. Erittäin nerokas tapa hyödyntää aktiivihiilen epäpuhtauksia imeviä ominaisuuksia on ollut valmisteen käyttöönotto hammashygienian saralla: samalla tavalla kuin aktiivihiili puhdistaa elimistön kuona-aineita tai ihon epäpuhtauksia, aktiivihiili poistaa likaa ja pinttymiä myös hampaiden pinnalta. Valmistetta käyttäessäsi ovat muun muassa kahvin- ja teen aiheuttamat tummentumat vaalennettavissa, ja lisäksi hampaiden pinnalle kertynyt plakki imeytyy aktiivihiileen. Yllättävää kyllä, tämä pikimusta ja jopa sottainen valmiste saattaa olla luonnonmukaisen hohtavan hymyn läpimurto.

Valkoisemman hymyn lisäksi aktiivihiili auttaa ehkäisemään reikiintymistä, helpottaa pahanhajuisesta hengityksestä kärsivää sekä edesauttaa ikenien terveyttä. Kyseessä on siis varsinainen luonnon oma superhammastahna. Varo kuitenkin vaatteidesi ja kylpyhuoneesi likaantumista hampaita valmisteella harjatessasi.

Aktiivihiili ikääntymistä vastaan

Aktiivihiilikapselit ehkäisevät soluvaurioita sekä maksassa, munuaisissa, että lisämunuaisissa. Tämä perustuu niin ikään aktiivihiilen myrkkyjä imevään vaikutukseen: valmiste imee myrkkyjä ja kuona-aineita niin, että nämä elimet puhdistuvat ja voivat toimia tarkoituksenmukaisella tavalla.

Ikääntyminen on vääjäämätöntä, mutta myrkkyjen ja kuona-aineiden kerääntyminen elimistöön nopeuttaa sitä entisestään. Kaksi aktiivihiilikapselia päivässä auttaa ikääntyvää puhdistamaan elimistönsä ja näin ollen pitämään kropan nuorena ja vetreänä yhä pidempään.

Detox ja elimistön puhdistaminen

Aktiivihiilikapselien käyttö vahvistaa ruoansulatusta ja vähentää fyysisiä vaivoja siihen liittyen, sillä aktiivihiili on erinomainen valmiste kuonanpoistoa ajatellen. Kun elimistö on kuona-aineista puhdas ja toimii tehokkaasti ilman häiriöitä, vaikuttaa se myös henkiseen elämänlaatuun ja positiivisuuteen.

Elimistöön ja etenkin ruoansulatuselimistöön päättyy monenlaisia haitallisia aineita, joista osa on jopa myrkyllisiä. Nykymaailmassa ihmiset altistuvat jatkuvasti erilaisille haitta-aineille: jo ruoan mukana elimistöön kertyy pitkällä aikavälillä torjunta-aineita erilaisen ravinnon mukana, lisäksi moni juo tahtomattaan veteen liuenneita kemikaaleja. Lisäksi ihmiset altistuvat jatkuvasti erilaisille sieni- ja bakteeri-infektioille, jotka voivat kuormittaa elimistöä runsaasti. Nämä ovat muutamia niistä useista syistä, jonka vuoksi osa ihmisistä päättää puhdistaa elimistönsä ja ruoansulatuksensa erilaisten detox-kuurien avulla. Myös aktiivihiili on tähän tarkoitukseen käytetty valmiste. Annossuositus elimistön puhdistukseen pyrkivälle on 10 grammaa valmistetta kaksi kertaa päivässä.

Detox-kuuri edellyttää rinnalleen puhdasta ruokavaliota, jonka tulisi koostua ainoastaan orgaanisesta lihasta, kalasta ja hedelmistä. Detox-kuuriin voi liittyä sivuoireena ummetusta, joten muista juoda tarpeeksi vettä välttyäksesi tältä mahdolliselta ja ikävältä sivuoireelta. Lämpimänä nautittu vesi sitruunaviipaleella kuuden tunnin välein on paras tapa lääkitä ummetusta detox-kuurin aikana.

Aktiivihiiltä myös epäsäännöllisemmin nautittaessa kannattaa nesteytyksestä pitää huolta joka tapauksessa, sillä joissakin tapauksissa tämän lääkehiilen käyttö on yhdistetty lievään nestehukkaan. Valmisteen käyttäjää suositellaan juomaan 12-16 lasia vettä päivän aikana. Toki nesteyttämisestä kannattaa pitää huolta myös päivinä, jolloin aktiivihiiltä ei käytetä.

Aktiivihiilen sivuvaikutukset ja perättömät huhut

Hyvä puoli aktiivihiilessä on aineen nieltävyys: vaikka aineen nielemisen haitoista kiistellään jonkin verran, on aktiivihiilen arvioitu pahimmillaan aiheuttavan nieltynä ainoastaan ummetusta, eikä tästäkään sivuoireesta ole pystytty esittämään luotettavaa tutkimustulosta. Lisäksi aktiivihiilen käyttö detox-kuurin yhteydessä saattaa aiheuttaa ripulia, mutta toisaalta kyseessä on minkä tahansa detox-kuurin melko yleinen sivuoire. Detox-kuurina aktiivihiili on siis turvallinen vaihtoehto. Mikäli lääkehiili auttaa käärmeenpuremaan, kykenee se takuulla sitomaan myös muita vähemmän akuutteja ja vaarallisia kuona-aineita elimistöstä itseensä.

Aktiivihiilen on pelätty poistavan haitallisten aineiden lisäksi myös elimistölle hyödyllisiä ravinteita, mutta aiheesta tehdyt tutkimukset itse asiassa tekevät huolen aiheettomaksi. Ainoastaan synteettiset vitamiinit saattavat sitoutua aktiivihiileen, mutta itse ruoasta imeytyvät ravinteet eivät poistu aktiivihiilen mukana. Aktiivihiiltä sisäisesti nauttivan ja detox-kuurilla olevan kannattaa käyttää valmistetta kuitenkin vasta noin kaksi tuntia ruokailun jälkeen, sillä vasta syöty ateria lähinnä häiritsee aktiivihiilen toivottuja vaikutuksia.

Aktiivihiilen suurin, mutta kylläkin epätodennäköinen riski lienee sen joutuminen keuhkoihin. Muuten lääkehiili on myrkytöntä. Vaikka aktiivihiilen soveltamisessa vain taivas on rajana, on kuitenkin muutamia aineita ja aineyhdisteitä, joihin aktiivihiili ei tepsi. Niitä ovat muun muassa rauta, etanoli, metanoli ja syanidi.

Aktiivihiili on elimistön eräänlainen vapaamatkustaja: nautittu aktiivihiili vaikuttaa elimistössä luonnollisen ruoansulatuksen keston ajan. Aktiivihiili on elimistössä erittäin kohtelias vieras: se ei vaikuta vaikuta veren- tai virtsan pitoisuuksiin tai muihinkaan mitattaviin elimistön ominaisuuksiin kuten Cooney David. O. todisti vuonna 1980 kokeessaan, jossa kohderyhmänä oli ryhmä lampaita, joiden ravinnosta korvattiin 5% aktiivihiilellä uusi kuukautta kestävällä tutkimusjaksolla. Kun tutkimusjakso päättyi ja lampaiden veren ja virtsan pitoisuuksia verrattiin vertailuryhmään, huomattiin, ettei eroa ollut. Tutkimuksessa mitattiin seuraavat pitoisuudet: kalsium, kupari, rauta, magnesium, epäorgaaninen fosfori, kalium, kreatiini, natrium, sinkki, ureahappo, urean typpi, alkaaninen fosfataasi, kokonaisproteiini ja pH-arvo, eikä merkittävää eroa voitu todistaa suuntaan tai toiseen. Lähinnä aktiivihiili parantaa puhdistavan vaikutuksensa vuoksi immuunijärjestelmän toimintaa.

Aktiivihiilen mielenkiintoisia sovelluksia

Koska aktiivihiilen puhdistavaa ja myrkkyjä imevää vaikutusta voi hyödyntää lähes rajattomasti, on aktiivihiiltä sovellettu myös veden puhdistamiseksi. Juomaveteen liukenee usein monia erilaisia aineita ja jopa jätettä ja myrkkyjä. Paljas silmä ei näe veteen liuenneita kemikaaleja, hormoneja tai myrkkyjä ja tästä syystä vedenpuhdistuslaitokset ympäri maailmaa hyödyntävät hiilisuodattimia veden filteröimiseksi ja puhdistamiseksi.

Pienemmän skaalan sovellus tästä on aktiivihiilikapselin sijoittaminen juomalasiin ennen juomista. Kyseessä on todella yksinkertainen tapa puhdistaa juomavesi myrkyistä ja kemikaaleista hyödyntäen aktiivihiilen parhaita ominaisuuksia.

Aktiivihiiltä on käytetty filtterinä myös esimerkiksi savukkeiden filttereissä, sillä valmiste vähentää hengitettävien myrkkyjen määrää häkä poissuljettuna, sillä häkä imeytyy aktiivihiileen huonosti. Aktiivihiiltä on sovellettu ilman suodattamiseen myös kaasunaamareissa.

Aktiivihiili ja sieni-infektiot

Ihmisten yleinen kiusa, erilaiset sieni-infektiot leviävät kosteusvaurioiden, huonon sisätilojen tuuletuksen ja kosteiden huoneiden välityksellä. Aktiivihiilen ominaisuuksia hyödyntäen on elimistön puhdistus näistä ikävistä vapaamatkustajista mahdollista ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ratkaisu ennen raskaan lääkityksen aloittamista.

Miksi aktiivihiili on kokeilemisen arvoinen valmiste?

Aktiivihiilen salaisuus piilee sen luonnollisuudessa: kuinka moni nykyajan kosmetiikka- tai hyvinvointivalmiste on enää yksiaineinen? Aktiivihiili perustuu luonnon omaan, mutta valvotusti tuotettuun puhtaaseen hiileen, jonka myrkkyjä ja kuona-aineita imevät ominaisuudet on keksitty jo vuosisatoja sitten, ja joista on sittemmin tullut apteekkien ja lääkekaappien vakiovaruste lääkehiilen muodossa. Hiiltä esiintyy kaikkialla, missä on elämää. Hiili on käytännössä lähes synonyymi sanalle orgaaninen.

Lääkehiilen laaja käyttö ja useat tutkimukset ovat todistaneet tämän hiilivalmisteen toimivuuden jo vuosikymmenten ajan. Aktiivihiilen läpimurto kauneuden- ja hyvinvoinnin saralla lienee vielä tuloillaan, mutta on vääjäämätön. Valmisteen potentiaali on yksinkertaisesti liian korkea tullakseen sivuutetuksi. Artikkelissa mainitut aktiivihiilen eli lääkehiilen sovelluskohteet ovat vain pintaraapaisu valmisteen useista eri sovelluskohteista, joista moni on varmasti vielä löytämättä. Joka tapauksessa lääkehiiltä kannattaa varastoida jo hätätapauksien, kuten äkillisen myrkytyksen varalta. Mikäli etsit luonnollista helpotusta ehkäpä johonkin aiemmin mainittuun vaivaan - mitä vielä odotat?

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.