Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Resveratroli

Resveratroli on luonnollinen fenoli, jota esiintyy tavallisimmin punaisissa viinirypäleissä ja mulperin marjoissa. Se on rakenteeltaan monimutkainen kemiallinen fytoaleksiini, joka taistelee bakteeri- ja sienihyökkäyksiä vastaan. Koska tämä sana voi kuulostaa monimutkaiselta, voi se johtaa erittäin yleiseen väärinkäsitykseen siitä, että kyseessä olisi erityisen harvinainen kemiallinen yhdiste - vaikka todellisuudessa jo suomalainen mustikka sisältää resveratrolia! Mustikoiden lisäksi muita yleisiä resveratrolin lähteitä ovat muun muassa osterit, maapähkinät, karhunvatukat, saksanpähkinät, sekä rypäleet ja niistä jalostetut tuotteet kuten viini. Mitä ruoka-aineisiin tulee, punaviini onkin paras resveratrolin lähde.

Resveratrolin uskotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa, torjuvan ikääntymisen merkkejä ja parantavan terveyttä ja hyvinvointia. Tutustu valikoimaamme ja hanki tehokas resveratrol-lisäravinne osaksi painonpudotusta!

Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Resveratroli eli punaviinivalmiste

Resveratroli on eräänlainen kasvikunnan entsyymi, rakenteeltaan monimutkainen kemiallinen fytoaleksiini, joka taistelee bakteeri- ja sienihyökkäyksiä vastaan. Tämä vaikean kuuloinen sana johtaa usein yleiseen väärinkäsitykseen, että kyseessä olisi jokin harvinainen kemiallinen yhdiste, mutta todellisuudessa jo suomalaiset mustikat sisältävät resveratrolia! Yleisiä resveratrolin lähteitä ovat mustikoiden lisäksi muun muassa osterit, maapähkinät, karhunvatukat, saksanpähkinät ja rypäleet ja niistä jalostetut tuotteet - myös viini! Itse asiassa ranskalaisten pitkäikäisyyden syy saattaa piillä juuri runsaassa punaviinin kulutuksessa; punaviini onkin paras resveratrolin lähde, mitä tulee ruoka-aineisiin.

Resveratrolin terveysvaikutukset

Resveratrolia on parhaimmillaan luonnehdittu “lääkkeeksi kaikkeen”. Tämä väittämä kuulostaa vähintäänkin liioitellulta, mutta lähinnä sillä viitataan kyseisen antioksidantin kokonaisvaltaisiin terveysvaikutuksiin elimistössä. Resveratroli ei ehkä ole elämän eliksiiri, mutta elinikää pidentäviä vaikutuksia tällä antioksidantilla kylläkin on. Jatka siis lukemista, ja saatat hämmästyä!

  • Luonnollinen ehkäisy erilaisiin sydän- ja keuhkosairauksiin
  • Ehkäisee ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä
  • Ehkäisee solujen vanhenemista ja kehon heikkenemistä
  • Voi ehkäistä ikänäön muodostumista
  • Tehostaa veren virtausta aivoihin auttaen takaamaan aivojen riittävän hapensaannin
  • Edistää aivojen normaalia toimintaa
  • Sisältää tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia
  • Hillitsee rasvasolujen syntyä ja voi ehkäistä painonnousua
  • Yhdessä aktiivisen liikunnan kanssa voi edistää lihaksiston hyvinvointia ja tehostaa lihasten kasvua
  • Saattaa ehkäistä aivojen hapettumisesta johtuvia muistisairauksia

Resveratroli on luonnollinen ehkäisy ja apu muun muassa sydän- ja keuhkovaivoihin. Lisäksi tämä antioksidantti on varteenotettava lisävaihtoehto syöpää vastaan taistellessa. Resveratroli on myös työkalu muun muassa liikalihavuuden ja siihen liittyvien diabeteksen ja korkean kolesterolin riskien minimoimiseksi. Lisäksi valmiste pitää aivot vetreänä. Vaikuttavaa eikö?

Punaviinivalmiste sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä

Viinin positiiviset vaikutukset sydämeen ja sydänsairauksien ehkäisijänä ovat jo yleisessä tiedossa. Vaikka punaviinin nauttiminen pieninä määrinä ei ole terveydelle haitallista vaan jopa edullista, ei alkoholijuomaa voi kuitenkaan koskaan kutsua “terveysjuomaksi”. Miksi et siis nauttisi näitä punaviinin hyviä puolia punaviinijauheen muodossa ilman alkoholin elimistölle epäedullisia terveysvaikutuksia? Valitettavasti punaviinin merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisijänä ei ole tutkittu vielä riittävästi väitteen todistamiseksi, mutta toisaalta punaviiniä paljon kuluttavien kansalaisuuksien korkeat eliniät puhuvat resveratrolin positiivisten vaikutusten puolesta.

Resveratroli ikääntymistä vastaan

Resveratrolin on todistettu vähentävän vanhenemisen merkkejä. Hiirillä tehdyn kokeen mukaan resveratroli hidasti hiirten vanhenemista silmin nähden, ilmeisesti resveratrolin sisältämän Sirt1-proteiinin kautta. Tämä perustuu etenkin resveratrolin ominaisuuksiin antioksidanttina, jotka ehkäisevät etenkin solujen vanhenemista sekä elimistön yleistä heikentymistä. Resveratrolia onkin luonnehdittu kaikkein tehokkaimmaksi olemassa olevaksi antioksidantiksi sen ominaisuuksien vuoksi, jotka suojelevat elimistöä ns. vapailta radikaaleilta, mikä johtaa ikääntymisen merkkien vähenemiseen.

Resveratroli hidastaa myös erään erittäin yleisen ikääntymisen oireen kehittymistä: ikänäköä. Missourissa tehdyn tutkimuksen mukaan resveratroli kykenee säätelemään angiogeneesiä, estäen silmien verisuonien kasvun, joka johtaa ikänäköön. Näön säilymisen kannalta ihanteellisinta olisi nauttia resveratrolin lisäksi myös omega-3 kalaöljyjä, ja esimerkiksi C- ja E-vitamiineja.

Resveratrolin vaikutukset aivoihin

Resveratroli on lisäksi erinomainen tapa helliä kaikista tärkeintä elintäsi - aivoja, joita resveratroli suojaa ja voimistaa lisäämällä veren virtausta aivoihin, mikä varmistaa aivojen riittävän hapensaannin. Tämä parantaa aivojen kykyä ajatella, oppia ja muistaa. Aivojen toiminnan parantamisen lisäksi resveratrolin fytoaleksiini taistelee aivojen soluheikkenemistä vastaan, mikä on etenkin ikääntymisen seuraus. Lisäksi resveratroli toimii niin ikään suojana aivosoluille, mikäli esimerkiksi äkillinen sairaskohtaus katkaisee aivojen riittävän hapensaannin. Resveratroli toimii siis osaltaan myös sairaskohtauksien ehkäisijänä sekä niiden aikana aivojen suojana ehkäisten DNA:n vahingoittumista. Resveratrolin on todistettu omaavan myös hermostoja säästäviä ominaisuuksia: elimistön resveratroli aikaansaa rasvahappojen hapettumista, jolloin sekä mitokondrioiden toiminta ja glukoosi lisääntyy.

Resveratroli on omaksuttu osaksi hoitoa myös dementia-sairauksista kärsivillä potilailla, sillä tämä antioksidantti toimii eräänlaisena vastavoimana ja aivoja uusivana ja korjaavana hoitona esimerkiksi Alzhaimerin taudista kärsittäessä. Resveratroli toimii erinomaisesti myös dementia-sairauksien ehkäisijänä. British Journal Nutrition lehdessä vuonna 2010 julkaistu tutkimus osoitti, että jo resveratrolia runsaasti sisältäneen rypälemehun nauttiminen paransi ikääntyneiden, mutta ei dementiapotilaiden verbaalisen oppimisen kykyjä jo ensimmäisen 12 viikon aikana.

Resveratroli osana taistelua syöpää sekä muita vakavia sairauksia vastaan

Syöpää vastaan taisteltaessa resveratroli on luonnonmukainen lisä lääkärin määräämiin syöpähoitoihin. Syöpasairauksia hoidettaessa resveratrolin vaikutus perustuu sen toimintaan anti-estrogeenina, eli käytännössä tämä antioksidantti voi pysäyttää tiettyjen estrogeenien säätelemien geenien toiminnan, mikä voi auttaa syöpien katoamisessa ja pesäkkeiden pienenemisessä. Lisäksi resveratrolin on todistettu aktivoivan tiettyjä elimistön säätelijägeenejä, jotka suojaavaat elimistöä erilaisilta sairauksilta.

Resveratrolin tulehduksia neutraloivat vaikutukset

Rypäleiden uskotaan tuottavan resveratrolia sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi: hypoteesin mukaan resveratroli auttaa rypälekasveja suojautumaan erilaisilta sienitaudeilta. Tähän perustuu myös resveratrolin teho erilaisia elimistön tulehdustiloja vastaan. Pahimmillaan nämä tulehdustilat voivat edesauttaa sydän- ja verisuonisairauksien syntyä. Jo tästä syystä resveratrolin säännöllinen nauttiminen on hyväksi, sillä jo ylipaino aiheuttaa elimistöön erilaisia tulehdustiloja.

Resveratroli ja painonhallinta

Ylipainosta ja siitä seuraavista sairauksista kärsivälle resveratroli voi olla varteenotettava vaihtoehto, sillä resveratroli on luonnollinen keino taistella ylipainoa ja sen johdannaissairauksia, kuten diabetesta vastaan: diabeteksen hoidon kannalta erittäin tärkeää on solujen mitokondrioiden toiminnan tehostaminen, johon etenkin ravintolisänä nautittu resveratroli auttaa. Lisäksi resveratroli voi auttaa laskemaan kolesterolia.

Lisäksi resveratroli helpottaa ylipainon aiheuttamia tulehduksia elimistössä, mikä omalta osaltaan helpottaa painonpudotusta ja on osaltaan luomassa painonpudotuksen perustaa, eli tasapainoista elimistöä. Resveratrolin on myös todistettu hillitsevän rasvasolujen syntyä, joten osaltaan resveratroli voi auttaa pysäyttämään ainakin painon nousun. Tämä selittänee myös rasvaisia juustoja sekä voita ja kermaa runsaasti nauttivien ranskalaisten suhteellisen matalat sydän- ja verisuonitautiluvut sekä vähäisen ylipainon.

Yhtenä rypäleiden voimakkaimpana polyfenolina resveratrolin uskotaan kumoavan haittoja, joita runsaskalorinen ja etenkin runsaasti eläinrasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että resveratrolia laihdutuksen yhteydessä käytettäessä ruokavalioon ei tarvitse kiinnittää huomiota. Resveratroli on ennen kaikkea yksi painonpudotuksen useista osatekijöistä.

Resveratroli ja testosteroni

Miehet! Tiesitkö, että elimistöösi kertyy ylimääräistä estrogeenia esimerkiksi muovista? Ylimääräinen estrogeeni miehen elimistössä saattaa aiheuttaa muun muassa alentunutta vireystasoa sekä seksuaalihalujen ja -kykyjen vähenemistä. Kokonaisvaltainen hormonitasojen kohentaminen on aina kohdallaan ja riskitöntä, kun puhutaan luonnollisista menetelmistä. Resveratrolin estrogeenitasoja madaltavat vaikutukset perustuvat antioksidantin ominaisuuksiin, jotka tehostavat maksan toimintaa ja niin ikään liiallisesta estrogeenista eroon pääseminen helpottuu, kun elimistön valmiudet käsitellä sitä kasvavat.

Resveratrolin on tutkittu lisäksi vaikuttavan lihaksistoon vahvistavasti; resveratrolia ravintolisän muodossa nautittaessa vaikutukset esimerkiksi luurankolihaksiin ovat samankaltaisia kestävyysurheilun aiheuttamien muutosten kanssa. Parhaat tulokset saadaan aikaan luonnollisesti samaan aikaan fyysisesti harjoitellessa, jolloin ohessa nautittu resveratroli voi edistää tuloksia jopa 21%. Kyseessä on täysin luonnollinen tapa parantaa suoritusta ja puhdistaa elimistöä.

Historia

Resveratrolimolekyyli löydettiin jo vuonna 1940 Japanissa ja tämä antioksidantti omaksuttiin aluksi syövän hoitometodiksi. Vasta 1990 luvulla resveratroli kiinnitti amerikkalaisten tutkijoiden mielenkiinnon, sillä ylipainoisuus ja sydän- ja verisuonisairaudet kuormittivat jo tuolloin terveydenhoitojärjestelmää runsaasti ja johtivat ennenaikaisiin kuolemiin. Tutkijoita kiinnosti etenkin ns. ranskalainen paradoksi: Ranska on epäterveellisten ruokailutottumusten vuoksi loppujen lopuksi hyvin samankaltainen maa, mitä tulee Amerikkaan. Ranskalaiset nauttivat niin ikään runsaasti punaista lihaa, ranskanperunoita sekä muita korkealle kolesterolille altistavia ruoka-aineita. Kuitenkin maan sydän- ja verisuonisairauksien kirjattu määrä oli vain kolmannes Yhdysvaltojen vastaavasta. Suurimpia eroja näiden maiden ruokailutottumuksissa olivat kuitenkin ruokajuomatottumukset: Ranskassa ei juoda suinkaan coca-colaa illallisen yhteydessä, vaan viiniä, ja jo nuorena. Lopulta tutkijoiden mielenkiinto kohdistuikin erityisesti tähän punaviinin antioksidanttiin, resveratroliin, jota erityisesti Bordeauxin alueella tuotetut punaviinit sisälsivät runsaasti.

Resveratroli ja tutkimustulokset

Resveratroli on herättänyt laajalti kiinnostusta tutkijoiden keskuudessa, ja tutkimustuloksia onkin vuosikymmenien saatossa sekä viime aikoina julkaistu huomattavasti. Valitettavasti resveratrolin vaikutuksia on suurimmaksi osaksi onnistuttu testaamaan tähän mennessä ainoastaan laboratoriohiirillä. On kuitenkin kiistatonta, että resveratroli on hyväksi ihmisen elimistölle. Myös ihmisiin kohdistuvat tutkimukset lienevät lisääntyvän lähitulevaisuudessa, sillä tämän antioksidantin potentiaaliin uskotaan vakaasti lääke- ja terveystieteiden alalla.

Resveratrolin on todistettu pidentävän muun muassa hiivan, erilaisten matolajien ja hedelmäkärpästen sekä hiirien elinikää. Tutkimusta ei ole kyetty tekemään oikeita ihmisiä otantana käyttäen, sillä tämä antioksidantti on ollut tutkimusten aihe vasta noin kaksi vuosikymmentä. Ranskan eliniän odote ja sydän- ja verisuonisairauksien vähäinen määrä puhuvat kuitenkin väittämän puolesta.

Tällä hetkellä resveratrolin vaikutuksia tutkitaan muun muassa ihmisten sydänsairauksiin, sekä sen roolia hapettumisesta aiheutuvien aivovaurioiden ehkäisijänä aivoissa. Lisäksi tämän antioksidantin vaikutusta ikääntyvien ihmisten tasapainoon tutkitaan, sillä resveratroli saattaa parantaa ikääntyneiden ihmisten liikkuvuutta. Meneillään on myös tutkimuksia resveratrolin positiivisia vaikutuksia fyysiseen kapasiteettiin yleensä. Silmät kannattaa siis pitää auki resveratroliin liittyvien uutisten varalta lähitulevaisuudessa.

Miksi nauttisin resveratrolia lisäravinteen muodossa?

Resveratrolia nautitaan ravintolisänä etenkin oikean annoksen varmistamiseksi, sillä ravinnosta saatu resveratrolin taso on yleensä liian vähäinen, usein vain muutamia milligrammoja per kilo. Esimerkiksi kylmässä kypsyneet suomalaiset marjat, kuten puolukka ja mustikka sisältävät jonkin verran resveratrolia, mutta jo marjojen kuumentaminen laskee tämän antioksidantin pitoisuuksia marjassa runsaasti.

Punaviini on kuitenkin resveratrolia eniten sisältävä ruoka-aine, ja resveratrolivalmistetta suositellaan etenkin niille, jotka eivät kuluta punaviiniä tai haluavat välttää sen haittoja, sillä loppujen lopuksi mitään alkoholijuomaa ei voi luonnehtia terveysjuomaksi.

Resveratroli on antioksidanttina luonnon oma valmiste, ja täten riskitön. Tämän antioksidantin potentiaali on valtava, minkä todistaa jo siihen kohdistunut maailmanlaajuinen mielenkiinto tieteen ja tutkijoiden alalla. Varmista siis resveratrolin riittävä saanti jo tänään!

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.