Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Sarviapila

Fenugreek eli rohtosarviapila on tunnettu jo vuosisatojen ajan, ja lukuisten hyödyllisten ominaisuuksiensa ansiosta se on suosittu superfood erityisesti Etelä-Euroopassa sekä Länsi-Aasiassa. Sarviapilan siemenet sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka voivat tasapainottaa verensokeria ja tukea ruoansulatuksen toimintaa. Lisäksi sarviapilaa on käytetty muun muassa kolesterolin alentamiseen sekä vaihdevuosien ja PMS-oireiden lievittämiseen.

Sarviapila on tyypillinen osa Lähi-idän maiden ruokakulttuuria, joissa sen kuivatettuja lehtiä ja jauhettuja siemeniä käytetään mausteena. Siementen pähkinäisessä maussa on vivahteita selleristä ja vaahterasiirapista. Keitettynä sarviapila on varsin miellyttävän makuinen. Rohtosarviapilaa voidaan siis nauttia suun kautta, tai siitä voidaan muodostaa tahnaa, jota on perinteisesti levitetty iholle tulehduksia ehkäisemään. Lisäksi sitä esiintyy uutteena saippuoissa ja kosmetiikkatuotteissa. Tutustu tähän suosittuun kasviin, ja tilaa ravintolisä omaan käyttöösi jo tänään!

Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Mikä on rohtosarviapila?

Rohtosarviapila (eng. fenugreek), jota kutsutaan myös nimellä pukinsarviapila, on jo antiikin ajoista saakka tunnettu monipuolisena ja terveydelle hyödyllisenä kasvina. Se on yksivuotinen palkokasvi, jonka suurin tuottajamaa on Intia. Lisäksi sitä kasvaa useissa Etelä-Euroopan ja Lähi-Idän maissa. Sarviapilaa onkin käytetty näillä alueilla moniin eri tarkoituksiin jo vuosisatoja: se on sekä monin tavoin terveysvaikutteinen luontaistuote että suosittu maustekasvi.

Sarviapila on tyypillinen osa sekä intialaista että Lähi-idän maiden ruokakulttuuria, joissa sen kuivatettuja lehtiä ja jauhettuja siemeniä käytetään mausteena. Sen siementen pähkinäisessä ja jokseenkin kitkerässä maussa on vivahteita sekä selleristä että vaahterasiirapista, ja niitä on perinteisesti käytetty lääkkeiden valmistuksessa. Keitettynä sarviapila on kuitenkin varsin miellyttävän makuinen. Fenugreek voidaan nauttia suun kautta tai siitä voidaan muodostaa tahnaa, jota on perinteisesti levitetty iholle tulehduksia parantamaan. Sarviapilaa esiintyy myös uutteena mm. saippuoissa ja kosmetiikassa. Sarviapilauutteen ja -öljyn tiedetään olevan antimikrobisia ja antioksidanttirikkaita. Sarviapilaa käytetään myös mausteena ja aromina elintarvikkeiden valmistuksessa.

Sarviapilan ravintosisältö ja terveysvaikutukset

Sarviapilan terveysvaikutuksista tiedetään paljon: siitä on tutkimusten mukaan hyötyä useilla eri terveyden osa-alueilla. On huomionarvoista, että sarviapilaa on sen kotiseuduilla pidetty ja pidetään edelleen tärkeänä osana perinteistä lääketiedettä. Rohtosarviapila onkin yksi varhaisimpia tunnettuja lääkekasveja. Se on erinomainen vitamiinien, kalsiumin, kuparin ja raudan lähde, mutta sen terveysvaikutukset eivät rajoitu vitamiinien ja mineraalien saantiin: sen suora hyöty moniin nykyajalle tyypillisiin terveydellisiin ongelmiin on tutkitusti monipuolinen.

 1. Sarviapila ravintoarvot

  Yksi ruokalusikallinen sarviapilan siemeniä sisältää:

  • 35.5 kaloria
  • 6.4 g hiilihydraatteja
  • 2.5 g proteiinia
  • 0.7 g rasvaa
  • 2.7 g kuitua
  • 3.7 mg rautaa (20% päivittäisestä saantisuosituksesta)
  • 0.1 mg mangaania (7% päivittäisestä saantisuosituksesta)
  • 0.1 mg kuparia (6% päivittäisestä saantisuosituksesta)
  • 21 mg magnesiumia (5% päivittäisestä saantisuosituksesta)
  • 32.6 mg fosforia (3% päivittäisestä saantisuosituksesta)
  • 0.1 mg B6-vitamiinia (3% päivittäisestä saantisuosituksesta)
 2. Sarviapilan käyttö ja hyödyt

  Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan tunnistamaan ja vahvistamaan kaikki fenugreekin edut, on sen osoitettu auttavan monissa terveysongelmissa. Tässä muutamia sarviapilan tutkituimpia hyötyjä:

  Ruoansulatuksen toiminta
  Apu ruoansulatusongelmiin
  Sarviapila voi auttaa lukuisissa ruoansulatusongelmissa, kuten vatsavaivoissa, ummetuksessa ja mahalaukun tulehduksissa. Esimerkiksi sarviapilan vesiliukoinen kuitu muiden ruoka-aineiden joukossa voi auttaa vähentämään ummetusta. Se tukee myös ruoansulatuksen tervettä toimintaa, ja sitä on käytetty osana tulehduksellisen colitis ulcerosan ruokavalio-hoitosuunnitelmaa anti-inflammatorisen vaikutuksensa vuoksi.
  sarviapila laskee kolesterolia
  Vaikutus kolesteroliin
  Sarviapila näyttää myös olevan hyödyllinen heille, jotka kärsivät sydänsairauksista, kuten valtimon kovettumista tai veren korkeasta kolesteroli-tasosta. Itse asiassa Intiassa tehty tutkimus osoitti, että 2,5 grammaa sarviapilaa kahdesti päivässä, kolmen kuukauden ajan ihmisillä, jotka kärsivät 2 tyypin diabeteksesta, alensi merkittävästi kolesterolia ja triglyserideja vaikuttamatta hyvään HDL-kolesteroliin. Yrttien hyödyntäminen kolesterolin hallinnassa onkin aina ollut suosittua, ja rohtosarviapilan hyvä maine kolesterolin alentajana kasvaa jatkuvasti kuluttajien keskuudessa. Rohtosarviapilan sisältämän saponiinin on huomattu hidastavan kolesterolin imeytymistä ohutsuolessa, joten se voi olla erinomainen luonnollinen vaihtoehto kolesterolin vähentämiseen.
  Tulehdustila kehossa
  Kehon sisäinen tulehdustila ja diabetes
  Sarviapilalla voi olla positiivinen vaikutus kehon tulehduksiin, kuten suun haavaumiin, keuhkoputkentulehdukseen, munuaisten vaivoihin ja jopa syöpään. Richard Palmquistin mukaan Fenugreekin lääketieteelliset ominaisuudet löydettiin jo tuhansia vuosia sitten perinteisen intialaisen lääketieteen harjoittajien toimesta. Sarviapilan sisältämien aminohappojen on havaittu alentavan verensokeria ja yleisesti auttavan verensokerin tasapainon kontrolloinnissa, sen on voitu turvallisesti päätellä olevan hyödyksi aineenvaihdunnan häiriöiden, kuten diabeteksen, hallinnassa ja niihin liittyvien oireiden helpottamisessa. Sarviapila vaikuttaa hidastavan sokerin imeytymistä mahassa ja stimuloi insuliinia. Myös sen käyttöä niveltulehdusten hoidossa on tutkittu ja alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että fenugreek omaa tulehdusta torjuvia ominaisuuksia.
  Fenugreek lisää libidoa
  Miehen libido ja hormonitasot
  Fenugreekin hyödyt miehille kattavat muun muassa erektiohäiriön ja kaljuuntumisen hoidon. Tämä johtuu sarviapilan kyvystä lisätä seksuaalista kiihtymystä ja testosteronin tasoa. Vaikka onkin parasta keskustella lääkärin kanssa ennen luonnontuotteiden käyttöä sairauksien hoitoon ja seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseen, fenugreekista valmistettujen ravintolisien on osoitettu lisäävän seksuaalista halukkuutta ja suorituskykyä miehillä sekä luonnollisesti korjaavan impotenssia. Phytotheraphy Researchissa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että sarviapila-uutteella oli merkittävä vaikutus miehen seksuaaliseen kiihottumiseen, energiaan ja kestävyyteen, sekä auttoi osallistujia ylläpitämään normaaleja testosteronitasoja.
  maidontuotannon buusti
  Imettävien naisten maidontuotanto
  Sarviapila voi auttaa myös imettäviä naisia, jotka kärsivät matalasta maidontuotannosta. Fenugreek voi lisätä naisen rintamaidon tarjontaa, koska sen on nähty toimivan galaksittajana, joka on aine maidontuotannon lisäämiseksi. Tämä stimuloi maitokanavia ja voi lisätä maidontuotantoa jopa 24 tuntia. Vaikka lisätutkimusta tarvitaan määrittämään sarviapilan tarkka tehokkuus ja turvallisuus maidontuotannossa, useat tutkimukset osoittavat sen käytön maidon virtauksen edistämisessä.
  kehon ulkopuolinen tulehdus
  Kehon ulkoinen tulehdustila
  Kehon sisäisen tulehduksen alentamisen lisäksi fenugreekia käytetään joskus ulkoisesti, esimerkiksi kankaaseen käärittynä, lämmitettynä ja suoraan iholle levitettynä. Tämän uskotaan vähentävän ulkoista tulehdusta ja voi hoitaa muun muassa kipua ja turvotusta lihaksissa ja imusolmukkeissa, haavoja, hilseilyä, ekseemaa ja haavaumia. Sitä voidaan myös käyttää lämpimänä hauteena apuna ihotulehdusten parantamisessa.
  sarviapila mausteena ruoissa
  Makua ja aromia ruokiin
  Elintarvikkeissa fenugreek sisältyy usein ainesosana maustesekoituksiin, joita on enimmäkseen löydetty intialaisesta keittiöstä, ja esimerkiksi curry-ruoista. Sitä käytetään myös tuomaan makua siirapissa, elintarvikkeissa, juomissa ja tupakassa. Sarviapila-kasvien lehdet voidaan käyttää salaateissa, ja niin tuoreita kuin kuivattujakin lehtiä käytetään yleisesti intialaisessa ruoanlaitossa
  PMS ja vaihdevuosioireet
  PMS ja vaihdevuosien oireet
  Sarviapilan on huomattu lievittävän kuukautisiin liittyviä oireita. Lisäksi se sisältää naishormoni, estrogeenin kaltaisia isoflavoneja. Estrogeenin häviäminen aiheuttaa vaihdevuosien oireita. Niinpä fenugreek-ravintolisän syöminen voi auttaa vähentämään vaihdevuosien oireita, kuten mielialan vaihteluita, masennusta, kouristuksia ja epänormaalia nälkää. Se voi auttaa valvomaan myös useita muita hormoneja pitäen kehon prosessit linjassa.

Miten voin hyötyä sarviapilan käytöstä?

Sarviapila on kätevä luontaistuote imettäville äideille sen maidontuotantoa kiihdyttävän ominaisuuden ansiosta. Lisäksi sarviapilalla on hormonitoimintaa tukeva vaikutus ja sen on todettu ylläpitävän miesten seksuaaliterveyttä ja lievittävän naisilla PMS- ja vaihdevuosioireita sekä edistävän hyvinvointia kuukautisten aikana.

Kaiken kaikkiaan rohtosarviapila on tutustumisen arvoinen, sillä se sopii yleisesti hyvin käytettäväksi ravintolisänä osana kokonaisterveyden ja vireystason ylläpitoa.

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.