Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Vihreä tee

Vihreän teen hyvää tekevät vaikutukset on tunnettu monissa paikoin jo vuosituhansien ajan. Vihreä tee sisältää runsaasti eri antioksidantteja, jotka voivat tarjota monenlaisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointia ajatellen. Vihreän teen sisältämät antioksidantit voivat muun muassa tukea painonhallintaa sekä auttaa säätelemään kehon kolesteroli- ja verensokeritasoja.

Tee - ja erityisesti vihreä tee - on todellinen viisasten juoma, joka voi tarjota positiivisia vaikutuksia sekä kehon että mielen terveydelle. Vihreän teen sisältämät flavonoidit tukevat painonhallintaa ja tasapainottavat elimistön toimintaa, ja sen sisältämät kofeiini ja L-teaniini puolestaan virkistävät mieltä. Helli kehoasi ja ota teejuoma, tai vihreä tee -kapselit osaksi jokapäiväistä ruokavaliotasi! Tutustu valikoimaamme ja nauti laadukkaasta vihreästä teestä!

Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Vihreä tee hellii kehoa ja mieltä

Vihreän teen positiiviset vaikutukset terveydelle on tunnettu jo vuosituhansien ajan, ja viime aikoina niistä on saatu myös tieteellistä näyttöä. Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja, joilla on lukuisia suotuisia vaikutuksia terveydelle. Vihreän teen sisältämät antioksidantit muun muassa tukevat painonhallintaa sekä auttavat säätelemään kehon kolesteroli- ja verensokeritasoja. Teen sisältämän kofeiinin ansiosta teehetkellä on myös virkistävä vaikutus. Vihreää teetä on olemassa monia eri laatuja pehmeästä, paahdetusta Longjing-teestä merellisen syvänvihreään Senchaan. Monelle teen ystävälle teehetki on päivän kohokohta, joka hellii kaikkia aisteja.

Toisaalta hekin, joilla ei ole aikaa tai kiinnostusta päivittäiseen teen valmistukseen, voivat hyötyä vihreän teen terveyshyödyistä käytännöllisten valmisteiden avulla. Esimerkiksi vihreä tee-kapselit voivat tarjota vihreän teen antioksidanttiset vaikutukset kätevästi silloinkin, kun et ennätä keittää teekupillista. Vihreä tee-uute saattaa myös vaikuttaa elimistössä jopa tehokkaammin kuin kokonaisista lehdistä keitetty juoma. Olivat valintasi sitten vihreä tee-kapselit tai hartaudella keitetty kuppi kuumaa, on vihreän teen ottaminen osaksi jokapäiväistä ruokavaliota erinomainen valinta!

Mitä vihreä tee sisältää?

Teelehdet sisältävät runsaan määrän bioaktiivisia yhdisteitä, joista monilla on suotuisia terveysvaikutuksia. Kun teelehtiä uutetaan juomaksi tai ravintolisäksi, suuri osa näistä bioaktiivisista yhdisteistä säilyy tallessa. Näin teelehtien sisältämät ravintoaineet pääsevät tehokkaasti ravitsemaan elimistöä. Teen täsmälliset ravintoarvot riippuvat siitä, missä se on kasvanut ja miten sitä on käsitelty. Kaikki tee on peräisin samasta Camellia sinensis-teepensaasta, mutta tekijät kuten maaperä, kasvupaikan korkeus sekä poimimisen jälkeinen käsittely ja säilytys voivat vaikuttaa voimakkaasti valmiin teen sisältämien flavonoidien määrään. Vihreä tee-kapselit sisältävät jopa korkeamman pitoisuuden flavonoideja kuin teejuoma.

Tee sisältää runsaasti polyfenoleja, kuten katekiineja sekä flavonoideja, joilla on voimakkaan antioksidanttinen vaikutus. Erityisesti vihreä tee-kapselit sisältävät korkean pitoisuuden flavonoideja pienessä annoskoossa. Vihreä tee sisältää esimerkiksi teobromiinia ja teofylliiniä, joita esiintyy myös muun muassa kaakaopavuissa. Teobromiinilla ja teofylliinillä on keuhkoputkia laajentava vaikutus, minkä ansiosta näitä aineita käytetään yleisesti hengenahdistusta lievittävissä lääkkeissä esimerkiksi astman hoitoon. Teobromiinia myydään jo joissakin maissa yskänlääkkeenä, ja EU-alueella vastaava valmiste on kehitysvaiheessa. Lisäksi vihreä tee sisältää esimerkiksi kofeiinia ja muita flavonoideja, kuten katekiineja, joista erityisesti ECGC-katekiinia pidetään monien vihreän teen terveysvaikutusten lähteenä.

Eräs voimakkaimpia vihreän teen sisältämiä yhdisteitä on EGCG-antioksidantti (epigallokatekiinigallaatti), jonka vaikutuksia terveyteen on tutkittu laajasti. Vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan ECGC voi tehostaa aineenvaihduntaa sekä suojella kehoa sydän- ja verisuonitaudeilta. ECGC vaikuttaa olevan yksi pääsyy vihreän teen terveyttä edistävään voimaan.

ECGC:n lisäksi vihreä tee sisältää myös muita flavonoideja, kuten L-teaniinia, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti terveyteen. L-teaniinilla on havaittu olevan rauhoittava ja ahdistuneisuutta lievittävä vaikutus, mikä voi osaltaan selittää, miksi teehetki on niin tärkeä osa päivää miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Erään tutkimuksen mukaan vihreä tee-uute ja L-teaniini myös tehostivat muistia ja keskittymiskykyä henkilöillä, jotka kärsivät lievästä kognitiivisesta heikkenemisestä eli Alzhaimerin taudin esiasteesta.

Flanovoidien lisäksi vihreä tee sisältää myös pieniä määriä hivenaineita, jotka voivat tukea hyvää kokonaisterveyttä. 2 desilitraa haudutettua vihreää teejuomaa sisältää esimerkiksi 18% päivittäisestä mangaanin tarpeesta ja 10% B2-vitamiinin tarpeesta. Teen ravintoarvot vaihtelevat myös teelaadun mukaan. Yleisesti ottaen nuoret ja vasta poimitut teelehdet sisältävät herkimmän maun sekä eniten flavonoideja - tämän vuoksi vuoden ensimmäinen teesato on myös kaikkein arvokkain. Vastapoimittua teetä on Suomessa vaikea löytää, vaikka on myös teespesialisteja, jotka välittävät korkealaatuista teetä melko pian poimimisen jälkeen. Vihreä tee-kapselit voivat kuitenkin tarjota hyödylliset flavonoidit ilman vaivalloista tuoreen teen hankkimista!

On myös hyvä tietää, että katekiinien määrään vaikuttaa teen käsittely. Jos teetä säilytetään huolimattomasti ja se altistuu esimerkiksi liialliselle hapelle tai kosteudelle, antioksidantteja tuhoutuu. Näin ollen on tärkeää valita teetä, joka on mahdollisimman tuoretta - mieluiten samana vuonna poimittua - ja säilyttää se hämärässä, kuivassa sekä viileässä paikassa. Toisaalta jos et halua käyttää aikaa ja rahaa korkealaatuisen vihreän teen etsimiseen, ovat vihreä tee-uutetta raaka-aineenaan käyttävät vihreä tee-kapselit myös käytännöllinen ja taloudellinen valinta meille, jotka emme asu teen kasvualueilla.

Vihreä tee-kapselit ja teehaudute sisältävät runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, joiden ansiosta sen terveysvaikutukset ovat suotuisia ja monipuolisia. Teen sisältämistä flavonoideista tärkeimpiä ovat katekiinit, kuten ECGC, sekä L-teaniini. Tee sisältää myös kofeiinia, minkä ansiosta sillä on virvoittava vaikutus - mutta L-teaniinin rauhoittava vaikutus tasapainottaa kofeiinin stimuloivaa vaikutusta, minkä ansiosta tee virkistää pitkäkestoisemmin ja tasaisemmin kuin kahvi. Teen sisältämiä flavonoideja on tutkittu paljon, ja niillä on havaittu monenlaisia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Mitä tuoreempaa ja korkealaatuisempaa vihreä tee on, sitä voimakkaammat sen terveysvaikutukset ovat.

Jos et pysty hankkimaan hyvää vihreää teetä, vihreä tee-kapselit ovat myös erinomainen vaihtoehto teelehtien hauduttamiselle. Lisäksi flavonoideja pitäisi päivässä saada erittäin suuri määrä, jotta niillä olisi merkittäviä terveysvaikutuksia, mutta harva kuitenkaan jaksaa valmistaa ja litkiä joka päivä useita kupillisia teetä. Vihreä tee-uute puolestaan sisältää flavonoideja tiivistetyssä muodossa, jolloin sinun on helpompi saavuttaa suositeltu päiväannos ECGC-katekiinia.

Miten vihreää teetä kasvatetaan?

Vaikka vihreä, musta ja valkoinen tee ovat ulkonäöltään ja maultaan kaukana toisistaan, ne ovat itse asiassa kaikki peräisin samasta kasvista. Teepensas eli Camellia sinensis tuottaa teelehtiä, joista voidaan eri tavoin käsittelemällä valmistaa erilaatuista teetä. Teen väri riippuu siitä, millä tavoin sitä on käsitelty. Musta tee saa tumman sävynsä ja voimakkaan makunsa hapettamisesta, jonka aikana teelehtien annetaan altistua hapelle kosteassa huoneessa. Vihreää ja valkoista teetä puolestaan ei hapeteta lainkaan, minkä ansiosta niissä säilyy enemmän flavonoideja. Oolong-tee on mustan ja vihreän teen välimuoto, koska sitä hapetetaan vain vähän aikaa.

Vihreää teetä valmistaessa teelehtien hapettuminen keskeytetään pian poimimisen jälkeen kuuman lämpötilan avulla. Tapa, jolla teelehdet kuumennetaan, vaikuttaa valmiin teen makuun ja ulkonäköön. Kiinalaiset teet usein paahdetaan, jolloin niihin kehittyy pehmeän ruohoinen aromi sekä kellertävä väri. Japanilaiset teet puolestaan tavataan höyryttää, mikä antaa teelehdille merellisen vivahteen ja syvänvihreän värin. Tavallisin japanilainen teelaatu, Sencha, onkin väriltään ja maultaan kaukana tavallisesta kiinalaisesta teestä, joka on olemukseltaan selvästi maanläheisempää. Myös teen kasvattajamaiden sisällä on paljon eroja siinä, miten teelehtiä käsitellään. Omilla alueilla on omat perinteensä, ja tiettyjen kasvattajien teetä pidetään erityisen suuressa arvossa. Esimerkiksi Kiinassa on muutama tietty valtavan haluttu teetyyppi, joista maksetaan huutokaupoissa valtavan suuria summia ja joista liikkuu myös paljon väärennöksiä. Tällainen on esimerkiksi Huangshang Maofeng-tee, jonka parhaat, pieniä orkideoita muistuttavat nuput poimitaan varhain keväällä.

Teesadon runsaus ja ajankohta riippuvat kasvattajamaasta. Joissakin maissa teetä kerätään ympäri vuoden, kun taas toisissa poiminta sijoittuu vain tiettyyn sesonkiin. Esimerkiksi Japanissa teesatoa kerätään vain tietyn satokauden aikana. Tällöin ensimmäisen poiminnan teet ovat kaikkein arvokkaimpia, koska niissä on vivahteikkain maku ja korkein pitoisuus terveydelle suotuisia flavonoideja. “Shincha”, eli “uusi tee”, on joka vuosi haluttua tavaraa heti, kun poiminta alkaa eteläisessä Japanissa. Shincha sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita ja on “vanhaa teetä” selkeästi makeampaa.

Koska vihreää teetä ei ole hapetettu, se sisältää enemmän flavonoideja kuin musta tee. Myös mustalla teellä voi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta vihreä tee voittaa antioksidanttien määrässä. Vihreän teen terveellisyys perustuu sen puhtauteen - matkalla pensaasta teekuppiin teelehtiä käsitellään vain vähän, jolloin ne säilyttävät luonnolliset ominaisuutensa. Sanotaan, että teejuoma keksittiin aikoinaan Kiinassa, kun keisari Shennongin vesikuppiin putosi vahingossa lehtiä, jotka yllättäen antoivatkin vedelle miellyttävän ja virkistävän maun. Tämä tarina lienee vain legenda, mutta on totta, että vihreä tee on pohjimmiltaan hyvin luonnonläheinen juoma. Hyvälaatuiset teenlehdet aukeavat teekupissa kuin kukkaset.

Vihreän teen terveysvaikutukset on tunnettu jo vuosituhansia

Vihreän teen on uskottu olevan terveellistä jo muinaisista ajoista asti, ja modernin tieteen kehityttyä sen terveysvaikutuksia on myös tutkittu laajasti. Tutkimuksissa vihreän teen sisältämillä bioyhdisteillä on havaittu olevan monenlaisia suotuisia vaikutuksia terveyteen. Vihreä tee voi tukea painonhallintaa ja tehostaa kehon lämmönsäätelöä ECGC-katekiinin avulla sekä virkistää mieltä kofeiinipitoisuuden ja L-teaniinin ansiosta. Teellä voi olla myös esimerkiksi verensokeria sekä kolesterolitasoja tasapainottavia vaikutuksia, ja säännöllinen vihreän teen nauttiminen on alustavissa tutkimuksessa osoittautunut diabetesta ehkäiseväksi tekijäksi.

Eikö sinulla ole aikaa keittää vihreää teetä tai onko sen maku mielestäsi kitkerä ja epämiellyttävä? Usein teen kitkeryys johtuu siitä, että se on haudutettu liian kuumaan veteen - jos teenautintoa haittaa epämiellyttävä makuvivahde, kokeile antaa veden jäähtyä muutaman minuutin ajan ennen teen valmistamista. Voit myös kokeille pehmeämmän makuista teetä, kuten paahdettua hojichaa tai paahdetun riisin kanssa sekoitettua genmaichaa. Voit kuitenkin myös ilahtua tiedosta, että vihreä tee-uutetta sisältävät ravintolisät voivat olla jopa vielä tehokkaampi terveyspommi kuin haudutettu teejuoma! Vihreä tee-kapselit sisältävät korkeamman pitoisuuden flavonoideja, joten vain yksi kapseli voi sisältää jopa kymmentä teekupillista vastaavan määrän ECGC-katekiinia ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Ei siis syytä huoleen, vaikka ajatus vihreän teen juomisesta sellaisenaan ei miellyttäisikään! Kätevät vihreä tee-pillerit voivat tarjota kaikki teejuoman terveysvaikutukset tehokkaammassa paketissa.

Vihreä tee tukee painonhallintaa

Vihreän teen suotuisa vaikutus painonhallintaan perustuu sen sisältämään EGCG-katekiiniin. Tutkimuksen mukaan katekiinia ja kofeiinia sisältämä vihreä tee-uute tehosti rasvanpolttoa sekä termogeneesiä eli kehon lämmönsäätelyä selkeästi, kun taas pelkkää kofeiinivalmistetta käytäneellä vertailuryhmällä ei esiintynyt vastaavia vaikutuksia. Kofeiinikin tunnetaan aineenvaihduntaa tehostavista vaikutuksistaan, mutta tutkimuksen mukaan vihreä tee vaikuttaa sisältämiensä flavonoidien ansiosta jopa tehokkaammin kuin kofeiinivalmisteet, koska se yhdistää kofeiinin ja katekiinien hyödyt. Näin ollen vihreä tee-kapselit voivat olla laihduttajalle hyödyllinen lisäravinne.

Vihreän teen painonhallintaa tukeva vaikutus perustuu siihen, että se tehostaa rasvan muuntumista käyttökelpoiseksi energiaksi. Muillakin flavonoideilla saattaa olla tähän vaikutusta, mutta erityisesti ECGC-katekiini on yhdistetty teen rasvanpolttoa tehostavaan vaikutukseen. ECGC edistää myös termogeneesiä eli elimistön lämmönsäätelyä. Tutkimusten mukaan ECGC:n ylipainoa vähentävä ja ehkäisevä vaikutus todennäköisesti perustuu sen vuorovaikutukseen muiden solujen ja solureseptorien kanssa. Tämä vaikutus on luonnollisesti tehokkaimmillaan, kun vihreä tee-kapselit tai teejuoma nautitaan osana tasapainoista ruokavaliota sekä säännöllisen liikunnan yhteydessä.

Myös muut ravintoaineet, kuten kaakaopavut, persikat ja härkäpavut, sisältävät katekiineja, mutta jostakin syystä vihreän teen katekiinit tehostavat painonhallintaa tehokkaammin kuin muista raaka-aineista saadut katekiinit. Tiede ei vieläkään ole täysin perillä siitä, miten vihreä tee vaikuttaa kehoon, mutta suotuisista lopputuloksista on saatu runsaasti näyttöä. Tutkijat uskovat, että vihreän teen painonhallintaa tukeva vaikutus perustuu nimenomaan sen sisältämiin katekiineihin. Kyseessä ei ole pelkästään kofeiinin vaikutus vaan kofeiinin ja ECGC-katekiinin yhteisvaikutus, joka tehostaa aineenvaihduntaa. Vihreän teen termogeeninen ja rasvanpolttoa tehostava vaikutus voivat auttaa terveellisessä painonpudotuksessa. Lisäksi vihreä tee-kapselit tai teejuoma ovat sydämen terveydelle hellävaraisempi vaihtoehto kuin kahvi, koska sen sisältämät flavonoidit tasapainottavat kofeiinin kiihdyttävää vaikutusta.

Vihreä tee-kapselit tai teejuoma sisältävät myös muita terveyshyötyjä

Tutkimuksessa on havaittu, että vihreä tee tasapainottaa veren kolesterolitasoja ja saattaa ehkäistä “pahan” LDL-kolesterolin nousua. Vihreä tee voi myös tasapainottaa verensokeritasoa sekä parantaa insuliiniherkkyyttä. Vihreän teen sisältämien flavonoidien insuliiniherkkyyttä korostava vaikutus on käynyt ilmi useissa tutkimuksissa. Näin vihreä tee-kapselit tai haudutettu tee osana tasapainoista ruokavaliota voi auttaa ehkäisemään ylipainoa ja diabetesta. Japanilaisen tutkimuksen mukaan vihreän teen säännöllinen nauttiminen voi ehkäistä riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Tutkimuksen mukaan ECGC-katekiini voi kontrolloida glukoosin vapautumista ruoansulatuselimistössä ja näin auttaa verensokeritason tasapainottamisessa.

American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vihreä tee voi myös auttaa suojaamaan kehoa iskeemisiltä sydän- ja verisuonitaudeilta. Tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen vihreän teen nauttiminen pienensi selkeästi riskiä kuolla iskeemisiin sydänsairauksiin. Vihreä tee-kapselit tai teejuoma, jotka sisältävät runsaasti flavonoideja, voivat siis suojella myös sydäntä.

Vihreän teen terveysvaikutuksista tarvitaan lisää näyttöä, jotta voidaan varmuudella selvittää, millä tavoin teen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet vaikuttavat elimistöön. On kuitenkin jo olemassa vahvaa näyttöä siitä, että vihreä tee-kapselit sekä teejuoma sisältävät monia terveyttä ja normaalin painon ylläpitämistä tukevia vaikutuksia. Tee on jo vuosituhansia ollut veden ohella maailman suosituin juoma, ja vaikuttaa siltä, että monet perinteiset uskomukset sen terveellisyydestä pitävät paikkansa.

Vihreän teen nauttiminen

Teen keittämiselle ja nauttimiselle pyhitetty teehetki voi olla mukava tapa, mutta vihreän teen terveyshyötyjä ajatellen vihreä tee-uute ja siitä valmistetut vihreä tee-kapselit ovat kuitenkin vielä parempi vaihtoehto. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vihreä tee-uute sisältää teen ravintoaineet tiivistetyssä muodossa. Vihreä tee-pillerit voivat sisältää jopa 500mg teeuutetta kerta-annoksessa, kun taas keskiverrossa teekupillisessa on noin 25-30 milligrammaa katekiineja. American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 270 milligramman päiväannos ECGC-katekiinia tehostaa rasvanpolttoa ja kehon lämmönsäätelyä. Näin ollen keskivertoja teekupillisia pitäisi juoda kymmenkunta, jotta katekiinien vaikutus olisi optimaalinen. Harva jaksaa litkiä kymmentä teekupillista päivässä! Sitä vastoin yhden tai kahden vihreä tee-kapselin ottaminen päivässä on mutkatonta.

Voit toki myös käyttää teeuutteesta valmistettua lisäravinnetta ja silti nauttia myös päivittäisestä teehetkestä. Vihreää teetä voi periaatteessa juoda liikaa - sen sisältämä kofeiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jos sitä juodaan merkittäviä määriä, ja anemiasta kärsivillä ihmisillä se voi heikentää raudan imeytymistä etenkin aterioiden yhteydessä nautittuna. Pari kupillista päivässä ei kuitenkaan aiheuta haittavaikutuksia, joten voit huoletta siemailla iltapäiväteetä. Vihreä tee-kapselit sisältävät runsaasti flavonoideja, joten niiden käyttäminen riittää kuitenkin antamaan kaikki teen terveysvaikutukset ilman teen keittelyä.

Useimmat teen ystävät ovat yhtä mieltä siitä, että vihreä tee on parhaimmillaan puhtaana, ilman lisättyä maitoa tai makuaineita. Mielenkiintoista kyllä, tutkimuksen mukaan maidon lisääminen vihreään teehen myös heikentää sen sisältämien antioksidanttien vaikutusta. Näin ollen vihreä tee kannattaa ehdottomasti nauttia sellaisenaan, sekä maun että terveysvaikutuksen säilyttämiseksi! Moni nauttii mustaa teetä maidon, sokerin tai hunajan kera, mutta vihreä tee on syytä nauttia mahdollisimman luonnonmukaisesti, jos haluaa saada siitä kaiken hyödyn irti. Juo vihreä tee sellaisenaan tai ota kätevät vihreä tee-kapselit osaksi jokaista päivää.

Kahvinjuojien maassa moni voi olla ennakkoluuloinen vihreää teetä kohtaan, mutta sen kokeileminen hellii kehoa ja mieltä! Missä muodossa sitten haluaakaan nauttia teensä, on vihreän teen ottaminen osaksi jokapäiväistä ruokavaliota hyvä valinta. Tee on todellinen viisasten juoma, jolla voi olla positiivisia vaikutuksia sekä kehon että mielen terveydelle - teen sisältämät flavonoidit tukevat painonhallintaa ja voivat tasapainottaa elimistön toimintaa, ja sen sisältämät kofeiini ja L-teaniini puolestaan virkistävät mieltä. Vihreä tee on monelle harrastus, ja uuden sadon teetä valmistetaan ja nautitaan hartaudella. Toisaalta hekin, joilla ei ole aikaa tai kiinnostusta juoda vihreää teetä, voivat nauttia sen monipuolisista terveysvaikutuksista helppojen lisäravinteiden avulla - helli kehoasi ja ota teejuoma tai vihreä tee-kapselit osaksi jokapäiväistä ruokavaliotasi!

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.