Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Matcha-tee ja viherjauhe - Terveyden ihanat tukipilarit

Joko olet maistanut monien terveyshyötyjen Matchaa? Japanilaista alkuperää oleva, teepuunlehdistä valmistettu viherjauhe pitää sisällään moninkertaisesti antioksidantteja esimerkiksi superfoodina tunnettuihin gojimarjoihin verrattuna. Matchasta saat pitkäkestoista energiaa ilman kofeiinipiikkiä ja lisäksi sen sanotaan mm. parantavan keskittymiskykyä, rentouttavan mieltä, vahvistavan vastustuskykyä ja vauhdittavan aineenvaihduntaa. Tämän superfoodin voidaan siis sanoa tarjoavan lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvoinnillesi ja energiatasoillesi!

Japanilainen Matcha tee

Matcha teelehti ja bambumitta

Matcha tee lienee usealle vielä toistaiseksi tuntematon käsite - valitettavasti. Kyseessä on japanilainen hienoksi jauhettu vihreä tee, jonka väitetään olevan jopa kymmenen kertaa terveellisempää kuin tavallinen vihreä tee! Tässä artikkelissa tulet kuulemaan lisää tästä vihreästä ihmejuomasta ja sen terveysvaikutuksista. Jatka siis lukemista, ja saatat hämmästyä!

Matcha teellä on pitkät perinteet japanilaisessa teekulttuurissa. Tee on peräisin jo 1000-luvulta, kiinalaisista luostareista. Luostareissa tarjoiltu tee oli kovasti japanilaisten munkkien mieleen, sillä sen kerrottiin parantavan keskittymiskykyä tunteja kestävissä meditaatioharjoituksissa. Tee oli niin erinomaista, että japanilaiset munkit alkoivat kasvattaa siitä omaa versiotaan, joka tunnetaan nykyään matcha teenä. Sen maine kiiri aina Japanin ylimystölle saakka ja tee onkin yhä edelleen hyvin arvovaltainen juoma ja itse asiassa ainut teelaji, joka ylipäätään kelpuutetaan perinteisiin japanilaisiin teeseremonioihin. Länsimaissa matchan tarina on paljon tuoreempi.

Matcha ja sen mahdolliset terveysvaikutukset

Vihreän teen elimistöä puhdistavat vaikutukset ovat jo suhteellisen yleisessä tiedossa. Matcha teen samaiset ominaisuudet ovat kuitenkin poikkeuksellisen erinomaiset: matcha sisältää valtavasti klorofyllia eli lehtivihreää, johon teen elimistöä puhdistavat vaikutukset perustuvat. Uskoisitko, että tämä ensiluokkainen yrttitee voi poistaa elimistöstä kuona-aineiden lisäksi myrkkyjä, kuten erilaisia raskasmetalleja ja kemikaaleja? Tämä on kuitenkin totta, sillä matcha on erinomainen tapa taistella muun muassa veren epäpuhtauksia vastaan. Lisäksi matchan sisältämä klorofylli ehkäisee myrkkyjen ja kuona-aineiden liittymistä paksusuolen seinämiin. Matcha teen vaikutus elimistöön onkin erityisesti epäpuhtauksia pois huuhteleva.

Flunssainen nainen sohvalla
Positiiviset vaikutukset immuunijärjestelmään

Matchan sisältämät antioksidantit ovat elimistön kannalta ensisijaisen tärkeitä, sillä ne suojaavat elimistöä muun muassa kudosvaurioilta ja tulehduksilta vähentäen jopa ikääntymisen merkkejä. Lisäksi matchan sisältämät antioksidantit tehostavat ja nopeuttavat aineenvaihduntaa, samalla korjaten verensokeri- ja kolesterolitasoja. Haluatko pysyä terveenä ja välttyä kausiflunssalta? Juo siinä tapauksessa kupillinen matchaa, sillä se voi parantaa ja vahvistaa ennen kaikkea immuunijärjestelmääsi sen korkeiden polyfenoli-, EGCG- ja L-teaniinimäärien avulla.

EGCG molekyyli - immuniteetti
Tulehdustiloja ehkäisevät vaikutukset

Etenkin EGCG:tä matcha sisältää enemmän, kuin mikään muu vihreä tee. Tämä ja useat muut teen sisältämät antioksidantit vetävät puoleensa hapettomia elimistön radikaaleja suojaten näin elimistöä niiden harmillisilta vaikutuksilta, kuten erilaisilta tulehdustiloilta, jotka voivat johtua erilaisista bakteeri-, virus- ja sieni-infektioista.

Glukoosimittari diabetes
Diabetes

Matcha tee on erinomainen valmiste, mikäli sairastat kakkostyypin diabetesta tai olet riskiryhmässä sairastua siihen. Tämä vihreä tee hellii elimistöäsi toimien terveellisen ja toimivan ruoansulatuksen tukena. Antioksidanttirikas matcha voi auttaa laskemaan samanaikaisesti sekä triglyseriditasoja, kolesterolia että maksan glukoosipitoisuuksia. Matcha ehkäisee lisäksi diabeteksen aiheuttamia vaurioita muun muassa maksassa ja munuaisissa.

Paperinen sydän
Vaikutus sydämeen ja verisuoniin

Sydämen ja verisuonien terveydestä kannattaa aina pitää huolta, vaikka et olisikaan riskiryhmässä. Etenkin matchan sisältämät korkeat EGCG-tasot ja niiden seurauksena kurissa pysyvä kolesteroli auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia. Lisäksi EGCG voi auttaa vähentämään lipidien, eli rasvojen kertymistä elimistöön.

Syöpälääkäri
Syöpäsairauksien ehkäisijä

Matcha teetä on käytetty aikanaan syövän hoitoon, ja se voikin toimia tämän ikävän sairauden ehkäisijänä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että matcha-teen sisältämät polyfenolit estävät pahanlaatuisten syöpäsolujen lisääntymisen. Matcha teen nauttiminen voi vähentää riskiä etenkin virtsarakon ja peräsuolen syöpiin sairastumista.

Iloiset ystävykset nauttii teetä
Positiivinen vaikutus mielialaan

Tämä munkkien suosiman mieltä rentouttavan teen tiedetään vaikuttavaan niin ikään mielialaan positiivisesti. Tämä teen ominaisuus perustuu sen runsaisiin L-teaniinimääriin. Kyseessä on aminohappo, joka vaikuttaa mieleen kokonaisvaltaisen positiivisesti lisäten aivojen alfa-aaltojen määrää. Nämä alfa-aallot omaavat etenkin rentouttavia vaikutuksia ja selkeyttävät ajattelua. Juuri teen mieltä rauhoittava vaikutus tekikin siitä munkkien keskuudessa suositun. Mikäli siis kärsit esimerkiksi stressistä, voi matchan juominen helpottaa.

Nainen mittaa vyötäröä
Laihduttamisen tueksi

Sen lisäksi, että matcha tee voi auttaa suojaamaan elimistöäsi diabetekseltä ja sen oireilta, on tämä lähes kaloriton tee-valmiste hyödyksi myös ylipainoa vastaan taistellessa. Matchan nauttiminen voi nopeuttaa muun muassa ruoansulatusta ja rasvan palamista. Ennen kaikkea matcha-tee puhdistaa elimistöä, sillä onhan toimiva kroppa yksi painonpudotuksen kulmakivistä.

Matcha kahvin korvikkeena

Oletko kenties kahvin juoja ja altis erilaisille kofeiinin vieroitus- ja sivuoireille? Mikäli vastasit kyllä, voisi kahvin vaihtaminen matcha-teehen olla aiheellista. Tämä yrttiteejauhe sisältää runsaasti kofeiinia, ja matchan kofeiini on laadultaan hyvin erilaista kahvin kofeiiniin verrattuna, jonka vaikutukset vireystasoon ovat nopeita ja vaihtelevia. Matchan sisältämä kofeiini pitää mielen virkeänä pitkään, sillä piristävä vaikutus on tasainen kestäen noin 3-5 tuntia. Matcha teehen vaihtamalla voit samalla välttyä kahvin aiheuttamilta sydämentykytyksiltä ja muilta mahdollisilta sivuoireilta. Kahvia ei toki tarvitse jättää kokonaan pois, mutta sen voi korvata matcha teellä aina aika ajoin. Voit myös kokeilla Skinny Coffeeta, joka sisältää sekoituksen kahvia, matchaa ja muita superfoodeja.

Matcha detox-kuurina

Matcha teen elimistöä puhdistavat vaikutukset ovat tulleet osaksi detox-trendiä, sillä tämä teejuoma kykenee poistamaan elimistöstä erilaisia kuona-aineita sekä myrkkyjä. Teen toksiineja poistava vaikutus perustuu suuriin klorofyllimääriin, jotka antavat teelle myös sen syvän vihreän värin. Mikä olisi miellyttävämpi tapa hoitaa elimistön puhdistaminen ja detox-kuuri, kuin teetä juomalla? Puhdista elimistösi siis päivittäisellä macha-teemukilliksella ja kiinnitä lisäksi huomiota ruokavalioon.

Matcha teen valmistus

Kupillinen matcha teetä

Matcha tee on perinteiseen japanilaiseen teeseremonian ainoa hyväksytty teelaatu. Teen oikeaoppinen valmistaminen edellyttää hieman enemmän aikaa, kuin ns. normaalin teen valmistaminen. Välineiksi tarvitset tarpeeksi ison (kuumalla vedellä esilämmitetyn) kulhon sekä bambuvispilän, chasen, joka on hätätapauksessa korvattavissa lusikalla.

Matchan annostus teejuomassa on n. puoli teelusikallista tai 2 bambumitallista jauhetta. Tiheän siivilän käyttö on suositeltavaa paakkujen välttämiseksi. Tämän jälkeen kaada n. 75 millilitraa 80-95 asteista vettä kulhoon hitaasti samalla sekoittaen. Sekoita n. 30s - 1 min, kunnes teen pinnalle syntyy tiheä kerros teevaahtoa.

Matcha-jauheen käyttö

Osaisitko kuvitella, että esimerkiksi matcha-jauhe ja leivonta liittyvät jotenkin toisiinsa? Itse asiassa matcha teen ja viherjauheen käyttö on laajentunut sen positiivisten terveysvaikutusten myötä muun muassa ruoanlaittoon ja leipomiseen. Tämän teen samanaikaisesti karvasta ja makeaa makua on hyödynnetty etenkin erilaisissa leivonnaisissa mausteena. Ruoanlaittoon kannattaa käyttää siihen tarkoitettua ei-juotavaa matchaa, sillä syötävä jauhevalmiste on aromeiltaan hieman pehmeämpi.

Ruoanlaitossa ja leivonnassa matcha-viherjauhe on päätynyt lukuisiin resepteihin ja tämä teejauhe on oleellinen ainesosa muun muassa erilaisissa pikkuleivissä, pannukakuissa, vanukkaissa, smoothieissa ja brownieissa. Voit valmistaa siitä myös herkullista ja samalla terveellistä Matcha-jäätelöä. Matcha-jauhe sopii erinomaisesti myös erilaisiin kylmiin ja kuumiin juomiin. Matcha antaa hienon aromin esimerkiksi kahvijuomiin yhdistettynä. Uusin trendi matchan käyttöön onkin esimerkiksi kookosmaitoon valmistettu Matcha-latte. Teejauheen sovellustavat ovat kuitenkin rajattomat, ja luova kokkaaja keksii niitä varmasti rutkasti lisää! Omaksu siis matchan hyödyt myös osaksi ruoanlaittoa!

Matcha latte

Kookos-matcha-latte resepti

Ainesosat:

  • 1-2 tl matcha teejauhetta
  • 1 dl kuumaa vettä
  • 1,5 dl kookosmaitoa
  • 1 tl kookossokeria tai hunajaa

Lisää Matcha teejauhe valitsemasi kupin pohjalle ja kaada joukkoon puolet kuumasta vedestä. Vispaa matcha-jauhe ja vesi yhteen lusikalla tai matcha-vispilällä muodostaen tahnamaisen koostumuksen. Sekoita joukkoon kookossokeri tai hunaja. Lämmitä seuraavaksi kookosmaito kattilassa miedolla lämmöllä, jonka jälkeen kaada maito ja jäljellä oleva kuuma vesi tahnan joukkoon niin, että kuppi on täynnä. Sekoita. Voit halutessasi vaahdottaa kookosmaidon maidonvaahdottimella ennen tahnan joukkoon lisäämistä. Valmiin juoman koristeeksi voit ripotella hiukan matchajauhetta. Herkullinen kookos-matcha-latte on nyt valmis nautittavaksi!

Matchan ravintoarvot

Matchan ravintoarvot ovat kohdallaan ottaen huomioon, että kyseessä on teejuoma. Matchan tiedetään sisältävän muun muassa runsaasti vitamiineja ja kuituja. Jo matchan valmistusmenetelmät varmistavat, että lopputuote sisältää maksimaalisen määrän ravintoaineita. Teelehdet esimerkiksi peitetään perinteisesti ennen niiden poimintaa, joka tapahtuu käsin, jotta kaikki antioksidantit säilyisivät lopputuotteessa, eli hienoksi jauhetussa teejauheessa. Matcha on siitä poikkeuksellinen tee, että teetä juodessa nautitaan koko teelehti veteen jauheena sekoitettuna. Näin varmistetaan, että suurin osa ravintoaineista nautitaan, toisin kuin esimerkiksi teepussiteetä juotaessa. Matcha on erittäin antioksidanttirikas tee, joka sisältää itse asiassa enemmän antioksidantteja kuin goji-marjat! Vaikuttavaa, eikö? Ravintoainesisältönsä vuoksi teetä voisi oikeastaan kutsua jopa superfoodiksi.

Onko Matcha teellä sivuvaikutuksia?

WeightWorldin Matcha-teejauhe on ensiluokkaisista teelehdistä valmistettu luonnonmukainen tuote, jolla ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia. Korkean kofeiinipitoisuutensa vuoksi matcha voi kuitenkin aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli olet kofeiinille allerginen. Tällöin seurauksena voi olla esimerkiksi sydämentykytyksiä tai suolen ärtymistä. Vaikka et olisi kofeiinille allerginen, on matchaa hyvä nauttia kohtuudella, sillä liika kofeiini elimistössä voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta.

Huomaathan, että matcha on luonnollinen valmiste, joka ei korvaa lääkitystä, mikäli sellainen on lääkärin toimesta määrätty. Mikäli olet raskaana tai imetät, olisi suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa matcha-jauheen käytöstä.

Miksi juuri matcha?

Matcha on erityinen vihreä tee sen vuoksi, että juoman mukana nautitaan teelehti kokonaisuudessaan veteen sekoitettuna. Vaihtoehtoiset liuotettavat teet eivät vapauta näitä hyviä ravinteita läheskään yhtä paljon. Lisäksi matcha teen valmistaminen on kontrolloitua, ja tee kasvatetaan turvallisissa ja ravinteikkaissa olosuhteissa. Matcha tee ja teejauheet ovat siis täysin puhtaita, turvallisia ja täynnä erilaisia terveellisiä ainesosia. Matcha on erinomainen tapa huolehtia terveydestä suhteellisen vaivattomasti. Tee siis matcha-kupposesta rentouttava arkirutiini kiireen keskellä: pysähdy nauttimaan sen mausta ja anna matchan rauhoittaa mielesi!

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa