Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Tiesitkö tämän detoxista?

Detox-kuurit ovat juuri nyt trendikkäitä, ja niillä onkin puolestapuhujia wellness-alan ammattilaisten keskuudessa. Myös julkisuuden henkilöistä löytyy detox-kuurien vannoutuneita kannattajia, kun taas ravitsemustieteilijät suhtautuvat niihin kriittisesti. Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna parin viikon trendikkäät ”mehupaastot” ovat epäilyttäviä, ja lisäksi on tärkeää muistaa, että jotkin detox-menetelmät ovat terveellisempiä kuin toiset.

Liiallinen natrium kerryttää nestettä kehoon
Detox ei ole pelkästään riippuvuuksien nujertamista
Newyorkilaisen The Beljanski Wellness Center -hyvinvointikeskuksen omistajan Sylvie Beljanskin mukaan useimmat liittävät detox-käsitteen päihteistä kuten alkoholista ja huumeista eroon pääsemiseen, vaikka se liittyy myös läheisesti painonpudotukseen. Kuitenkin puhdistuskuurien tarkoitus on yksinkertaisesti eliminoida elimistöstä ympäristön negatiiviset vaikutukset. Tällaisia ympäristön haitallisia vaikutteita ovat esimerkiksi teollisuuskemikaalit ja torjunta-aineet, lisäaineet, passiivinen tupakointi, saasteet ja raskasmetallit. Joitakuita kiinnostavat nykyisin myös tiettyihin elimiin kuten munuaisiin ja suolistoon kohdistuvat ja erityisesti niiden kuntoa kohentavat puhdistuskuurit.
Korkea magnesiumisia ruoka-aineita
Detoxin hyödyt
Terveellisen puhdistuskuurin pitäminen on yksi parhaista menetelmistä kehon ja mielen hyvinvointia ylläpidettäessä. Detox-kuuri voi tarjota apua esimerkiksi selittämättömiin päänsärkyihin tai selkäkipuihin, muistin virkeänä pitämiseen, hiusten ja kynsien vahvistamiseen, allergioiden torjumiseen ja vaarallisten kemikaalien tai lääkeaineiden poistamiseen kehosta.Detoxin avulla myös maksa, munuaiset ja veri voivat puhdistua, mitä ei välttämättä tapahtuisi tavanomaista ruokavaliota noudatettaessa. ”Kun immuunijärjestelmä aktivoituu, myös hormonijärjestelmän toiminta vahvistuu. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että kehon tuntema riippuvuus haitallisista aineista kuten sokerista, kofeiinista, nikotiinista tai alkoholista vähenee”, Beljanski selvittää.
Runsaasti B6-vitamiinia sisältäviä ruokia
Lyhyt detox-kuuri on suosituin, mutta usein kaikista hyödyttömin vaihtoehto
Ravitsemusterapeutti Heather Mangieri suosittelee välttämään kaikenlaisia lyhytkestoisia “korjausohjelmia” kuten mehupaastoja, joissa jätetään pois elimistön tarvitsemia ravintoaineita eikä ohjeisteta tasapainottamaan päivittäistä ravintoaineiden saantia millään tavalla. Hän painottaa, että ei ole missään mielessä hyvä idea poistaa ruokavaliosta proteiinia tai kuitua. Lääkärit muistuttavat, että suolihuuhtelu ilman lääketieteellistä syytä, kuten tulossa olevaa kolonoskopiaa, on tarpeeton toimenpide ja voi aiheuttaa jopa infektioalttiutta tai suolen repeämiä.
Melonit sisältää runsaasti kaliumia
Terveellisten elämäntapojen pysyvä noudattaminen tuo parhaat tulokset
Mangierin mukaan pitkäkestoinen ”detox”, eli terveellisten elämäntapojen ja kohtuuden noudattaminen joka päivä on parempi vaihtoehto kuin tiettyjen ruoka-aineiden, kuten hiilihydraattien tai makeutusaineiden välttely. ”Pysyvästi terveet elämäntavat syntyvät siitä, että ihminen tekee useita terveitä valintoja, mutta omien tapojen muuttaminen vie aikaa”, hän toteaa ja lisää, että jos tavoitteena on parantaa elämäntapoja tai pudottaa painoa jollakin ohjelmalla, johon ei voi sitoutua loppuelämäkseen, tuloksena on mitä todennäköisimmin epäonnistuminen. Runsas nesteiden kuten veden, vihannes- ja hedelmämehujen sekä detox yrttiteen juominen ja ravintolisät voivat tukea immuunijärjestelmän toimintaa ja kehon tasapainoa. Myös liikunta, kuten jooga ja tai chi, sekä meditointi auttavat stressinhallinnassa ja energiatasapainon ylläpidossa. Vaihtoehtohoidot kuten homeopatia ja luontaislääketiede ovat myös suosittuja menetelmiä stressin ja jännittyneisyyden lievitykseen, vaikkakaan homeopatialla ei ole vankkaa tieteellistä taustaa.
Nestehukka aiheuttaa turvotusta
Jos suunnittelet detox-kuuria, kysy ensin lääkäriltä neuvoa
Ennen kuin aloittaa detox-kuurin, jonka avulla aiotaan vakavissaan parantaa elämäntapoja ja hyvinvointia, Beljanski neuvoo käymään lääkärin puheilla. Lääkäri voi auttaa löytämään oireiden pohjimmaisen syyn ja antaa suosituksia niiden hoitamiseen. Jotkin lyhyet detox-kuurit ovat hyvä lähtökohta uusille, paremmille elämäntavoille, mutta ne eivät tuota pitkän aikavälin tuloksia.
Einesruoat, kuten pizza kerää nestettä kehoon
Aloita pienillä tavoitteilla
Sokeririippuvuudesta irti pyristelevät kokeilevat usein sokeria sisältävien ruoka-aineiden poistamista ruokavaliostaan ja myös laihtuvat tällä tavoin. Tällöin kaikki sokeri jätetään pois, mukaan lukien jälkiruoat, makeutetut juomat ja prosessoidut elintarvikkeet. Mangieri muistuttaa, että mikäli sokeri jätetään yhtäkkiä kokonaan pois, niin saavutettu hyväkin lopputulos ei välttämättä kestä kauaa. Kannattaa siis asettaa itselleen pieniä tavoitteita ja tehdä pieniä muutoksia ennen seuraaviin tavoitteisiin siirtymistä.”Jos ongelmana on sokeri, kannattaa tehdä lista kaikista paljon sokeria sisältävistä ruoka-aineista, joita syö säännöllisesti, ja valita jokaiselle jokin vaihtoehto. Jos juo paljon sokeroituja juomia, voi valita tilalle kalorittoman vaihtoehdon. Sokerin kokonaan jättäminen pois yhtäkkiä on liian epämääräinen tavoite. Parhaat tulokset saadaan pienistä, täsmällisistä tavoitteista.” Sama pätee kofeiiniin: ei kannata esimerkiksi lopettaa kahvinjuontia kokonaan yllättäen, vaan korvata osa päivittäisistä juomista vaikkapa teellä ja näin vähentää kofeiinin saantia pikkuhiljaa.
Nestehukka aiheuttaa turvotusta
Elimistömme puhdistaa itse itsensä
Terveellisistä puhdistuskuureista puhuttaessa Mangieri toteaa, että ei ole tarpeellista ryhtyä noudattamaan mitään erikoista puhdistusdieettiä ruuansulatuselimistön puhdistusta varten; tämä on nimittäin elimistömme perustehtävä. Maksa, iho, virtsatiet ja ruuansulatuselimistö taistelevat luonnostaan epäpuhtauksia vastaan ja poistavat ne kehostamme.
Einesruoat, kuten pizza kerää nestettä kehoon
Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio auttaa elimistöä puhdistautumaan paremmin kuin yksikään lyhyt puhdistuskuuri
Paras tapa suojella kehoamme epäpuhtauksilta on hyvin yksinkertainen. Mangieri kiteyttää, että meidän tulisi päivittäin kuluttaa ravintoa, joka pitää ruoansulatuksemme ja muun elimistömme terveenä. Syömällä oikein voimme olla varmoja, että kehomme myös toimii oikein. Hedelmät, vihannekset, korkealaatuinen proteiini, runsaskuituiset hiilihydraatit, terveelliset rasvat, vitamiinit, kasvipohjaiset ravintoaineet ja probiootit ovat kaikki tärkeitä tasapainoisen, terveen kehon ylläpidossa. Jos kuitenkin suoliston hyvinvointi huolestuttaa, niin sen puhdistamiseksi kannattaa kokeilla suolen toimintaa edistäviä probiootteja magnesiumsulfaatin tai sitruunamehun sijaan.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa