Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Totuus detox-teestä ja sen vaikutuksista

Teepannu vihreää teetä

Useimmat meistä ovat varuillaan etenkin silloin, kun puhumme detox trendeistä, joihin liittyy vain yksi juoma tai täysin nestepitoinen ravinto-ohjelma. Vain nesteisiin pohjautuvat detox dieetit ovat herättäneet paljon eriäviä mielipiteitä, ja on yleisesti todettu, etteivät vain nestepitoiset dieetit kykene pitämään kehomme vireys- ja energiatasoja yllä pitkäaikaisesti ja kestävästi. Suurin osa trendidieeteistä, joista julkisuuden henkilötkin jatkuvasti puhuvat, on nähty olevan suurimmaksi osaksi huijausta, eikä niillä ole todettu juurikaan todellisia kehoa puhdistavia vaikutuksia. Teehen perustuva detox dieetti on kuitenkin hellävaraisempi vaihtoehto kaikkien muiden mehu- ja dieettijuomakuurien joukossa, sillä detox teen vaikutukset pohjautuvat jo olemassa oleviin terveellisiin elämäntapoihin ja sen tarkoituksena on tukea jo olemassa olevaa ruokavaliota. Detox teiden tarkoituksena ei siis ole korvata kokonaisia aterioita.

Detox teet eivät ole uusi keksintö: Televisio- ja mediapersoona Giuliana Rancic käytti “Ultimate Tea Diet” -kuuria ja pudotti raporttien mukaan yli kolme kiloa häitään varten vuonna 2007. Malli Kendall Jennerin taas on huhuttu valmistavan kroppansa muotiviikkoja varten aktiivisella teenjuontikuurilla, jolloin hän juo yli kymmenen kuppia vihreää sitruunaruoholla maustettua detox teetä päivittäin.

Detox teen mahdolliset positiiviset vaikutukset painonpudotukseen

Teen terveydelle positiiviset vaikutukset ovat lukemattomat. Vuonna 2013 tutkimusryhmä, joka koostui sekä italialaisista, hollantilaisista että yhdysvaltalaisista tutkijoista löysi todisteita, että runsas teen juonti vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä, laskee verenpainetta, nostaa vireys- ja energiatasoja sekä auttaa painonhallinnassa ja laihdutus tavoitteiden saavuttamisessa.

Detox teiden käytössä on kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää, että tee itsessään ei ole ainoa elementti toivottujen tulosten saavuttamiseksi. “Vain yhden raaka-aineen, yrtin tai ravintolisän käyttäminen ei auta parantamaan sairauksia, eikä millään yhdellä ainesosalla ole kehoa puhdistavia voimia”, kertoo Manuel Villacorta, “Whole Body Reboot: The Peruvian Superfoods Diet to Detoxify, Energize, and Supercharge Fat Loss” -kirjan kirjoittaja sekä laillistettu ravintoneuvoja. Itse asiassa mitään tieteellistä tutkimusta, joka todistaisi detox teiden toimivuuden sillä tavoin, kuten niitä meille yleensä markkinoidaan ei olla esitetty. Detox tee ei yksinään kykene puhdistamaan ihmiskehoa tai soluja sellaisella tavalla, mistä todellisuudessa olisi hyötyä. Korkealaatuiset detox teet ovat kuitenkin todennetusti tärkeitä kehon ja elimistön toiminnalle, ja ne voivat aktivoida ja tukea kropan luonnollista puhdistautumista päivittäisessä käytössä. Valitettavasti mitkä tahansa haitalliset ravintoaineet kuten alkoholi, prosessoidut ruoat tai tyydyttyneet rasvat voivat yhtä lailla tukkia kehoa ja estää elintoimintojen normaalin toiminnan, kertoo New Jerseyssä toimiva ravintoterapeutti Laura Lagano.

Perinteiset vihreät ja mustat teet ovat erittäin antioksidanttipitoisia. Antioksidantit taas ovat tunnetusti elintärkeitä elimistön terveydelle ja olennainen osa kehon luonnollista puhdistautumisprosessia. “Antioksidantit toimivat hapettumisenestoaineina ja taistelevat kehossa liikkuvia “vapaita radikaaleja” vastaan, jotka taas ovat usein tautien ja soluvaurioiden aiheuttajia. Suuret määrät vapaita radikaaleja kehossamme voivat aiheuttaa vakavia tulehdustiloja ja jopa vaikuttaa geneettiseen perimäämme eli DNA:han, joka taas voi johtaa muun muassa syöpään ja muihin kroonisiin tauteihin”, Villacorta selittää.

Detox teet

Jos musta ja vihreä tee ovat jo itsessään hyödyllisiä elimistölle ja auttavat terveellisemmän elämän ylläpidossa, onko detox teenä brändättyjen teepussien lisäainesosissa jotain vielä erityisen parempaa? – Markkinoiden laadukkaimmissakin detox teissä on paljon eroja, mutta niihin lisättyjen yrttien ja muiden kasviuutteiden yhdistelmät voivat tuoda lisätehoa kehon puhdistukseen, Villacorta sanoo. Muun muassa sitruunaruoho, inkivääri, voikukka, sekä maarianohdake pitävät sisällään ainesosia, joiden on tutkitusti todettu tukevan etenkin terveen maksan toimintaa. Maksa taas on sisäelimistämme tärkein, kun puhutaan kuona-aineiden ja muiden haitallisten aineiden puhdistamisesta kehosta. Erityisesti inkiväärin on todettu rauhoittavan maksan hapettumista ja sisältää paljon antioksidantteja ja siten nopeuttaa maksan luonnollista toimintaa ja tehostaa sitä, Villacorta selittää.

Yhtä raaka-ainetta kannattaa kuitenkin välttää detox-teetä valitessa, vaikka se onkin teepusseissa erittäin yleinen. Senna -kasvia esiintyy usein detox teissä, mutta se on erittäin voimakas laksatiivi ja voi siten sekoittaa elimistön koko toiminnan. “Yksi osa detox puhdistautumisessa on sisäelinten puhdistaminen ja senna auttaa tässä”, Villakorta kertoo. Senna sopii hyvin lyhyeen detox kuuriin, mutta sennan on kuitenkin jatkuvassa käytössä havaittu aiheuttavan muun muassa vatsavaivoja, ripulia sekä nestehukkaa. Jos kuitenkin kärsit ummetuksesta voi sennaa sisältävistä detox teistä olla apua. Älä kuitenkaan käytä tätä yrttiä liikaa, sillä esimerkiksi nestehukasta kärsivä kroppa aiheuttaa itselleen enemmän haittaa kuin hyötyä ja vähentää detox kuurin muita hyviä vaikutuksia.

Kuinka saada parhaimpia tuloksia detox teestä?

detox teekupillinen

Molemmat ravintoneuvojat, sekä Manuel Villacorta että Laura Lagano, ovat sitä mieltä että teen juonti esimerkiksi aamulla ja juuri ennen nukkumaan menoa päivittäin voivat auttaa kehon hyvinvointiin pitkällä tähtäimellä sekä virkistää oloasi, riippuen tietenkin siitä, mitä teelaatuja valitset. Jos pidät paljon teestä, ota tavoitteeksesi juoda vähintään 3-4 kuppia päivässä.

Jos et ole erityisen herkkä kofeiinille, jota suurin osa mustasta ja vihreästä teestä pitää sisällään, voit juoda jopa 7 kuppia päivässä ilman minkäänlaisia sivuvaikutuksia, Lagano kertoo.

Tärkein asia detox tee puhdistuskuurissa ei kuitenkaan ole se minkä teen valitset, vaan mitä syöt päivittäin. “Tee voi toimia puhdistavana lisäosana dieetissäsi vain, jos ruokavaliosi ei jo valmiiksi tuki elintoimintojasi, verisuoniasi ja ruoansulatustasi. Jos todella haluat puhdistaa kehosi haitallisilta aineilta vältä prosessoituja ruokia, rasvaisia tai friteerattuja tuotteita ja lisää kasvisten, hedelmien, täysjyvien, proteiinin sekä terveellisten rasvojen, kuten avokadon, manteleiden tai oliiviöljyn käyttöä”, Villacorta selittää. Heti kun kehosi on puhdas, pääsevät myös detox teiden ravintoaineet helpommin puhdistamaan kehoasi ja tehostamaan sisäelintesi toimintaa.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa