Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Tunnista nesteen kertymisen merkit ajoissa

Nesteiden kertyminen esimerkiksi alaraajoihin pitkän kävelyn jälkeen on suhteellisen yleinen vaiva, eikä ajoittainen nesteen kertyminen vartaloon yleensä ole suuri huolenaihe. Elimistö pyrkii luonnollisesti pitämään nesteiden tasapainoa yllä ja keho palautuukin nesteen kertymisestä suhteellisen nopeasti, mikäli nesteturvotus on peräisin esimerkiksi suolaisen ruoan syömisestä. Ongelma syntyy, jos tasapaino järkkyy, eikä elimistö pääse eroon ylimääräisestä turvotuksesta. Jos tunnistat itsesi alla kuvatuista oireista, ja näitä vesipöhön, lääketieteellisesti kutsutun ödeeman, merkkejä esiintyy jatkuvasti, olisi hyvä keskustella oireista lääkärisi kanssa. Vakavissa tapauksissa turvotus ja nesteen kertyminen voivat olla oireita esimerkiksi sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Vesipöhö voi saada vaatteet tuntumaan kireiltä
 1. Painonnousu

  Nopea painonnousu on usein yksi ensimmäisiä nesteen kertymisen merkkejä. Todennäköisesti yön aikana tulleet lisäkilot eivät ole rasvaa vaan kyseessä on kehoon kertynyt ylimääräinen neste. Tämän vaikutus voi saada sinut tuntemaan olosi turpeaksi ja pöhöttyneeksi, saaden housut, sukat ja jopa kengät tuntumaan epämukavilta.

 2. Nivelten turvotus ja lihassärky

  Kun nestettä kertyy vartaloon äkillisesti, voi tämä heijastua nivelten turvotuksena. Lisäksi nesteen kertyminen voi vaikuttaa lihasten toimintaan ja johtaa lihaskipuihin tai särkyihin koko kehossa. Voit tuntea olosi kokonaisvaltaisesti nuutuneeksi, kävelyn haastavaksi, tuntea paikoittaista herkkyyttä raajoissa tai tuntea jäykkyyttä nivelissä ympäri kehoa.

  Korkea pulssi
 3. Kohonnut pulssi

  Kun kehoon kertyy ylimääräistä nestettä, saattaa se näkyä raajojen turpoamisena, mikä puolestaan vaikeuttaa veren kiertämistä kehossa. Sydän joutuu pumppaamaan kovempaa ja nopeampaa, jotta veri pääsee raajoihin. Siksi saatat tuntea, että sydämesi pumppaa ulos rinnastasi ja pulssisi nousee. Ajan myötä tämä sydämen ylimääräinen työskentely voi johtaa pitkäaikaiseen sydän- tai verisuonivaurioon.

 4. Poikkeavuudet ihossa

  Jos veren virtaus häiriintyy, saatat huomata poikkeavuuksia ihon värissä. Iho saattaa punehtua alueilla, joilla verenkierto on voimakasta tai saatat huomata epänormaalin vaaleita laikkuja alueilla, joilla veren virtaaminen on heikompaa. Iholla voi myös esiintyä painaumia tai kuoppia ihoa painellessa. Tai vaikutus voi olla päinvastainen ja ihosi on turvonnut eikä se anna periksi, kun kosketat ihoa.

 5. Vaikea hengittää

  Koska ödeema aiheuttaa kudosten yleistä turvotusta, eikä se kohdistu tiettyyn alueeseen, sillä voi olla vaikutus jopa keuhkojen kudoksiin. Äärimmäisessä tapauksessa keuhkot voivat turvota nesteen kertymisen myötä tehden hengittämisen vaikeaksi. Käheä ja karhea ääni, hengästyminen hengittäessä ja yskä voivat olla merkkejä nesteen kertymisestä keuhkoihin.

Lue myös nämä