ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN

Selluliitti

Tuskailetko näkyvän selluliitin kanssa samalla, kun pyrit pitämään kehostasi mahdollisimman hyvää huolta? Miksi mikään ei auta? Selluliitti tai “appelsiini-iho” on erittäin yleinen iho-ongelma, jota esiintyy erityisesti vatsan, reisien ja takapuolen alueella. Selluliitti on erityisesti naisten ongelma, koska naisten ihon rakenne päästää rasvasolut puskemaan ihon pintaan helpommin kuin miesten. Selluliitti voi kuitenkin vaivata myös miehiä. Selluliitin syntymiseen ja sen määrään kehossa vaikuttavat useat eri tekijät. Muun muassa ruokavalio, epäterveelliset elämäntavat, vähäinen liikunta, tupakointi, hormonit ja geeniperimä voivat osaltaan edesauttaa selluliitin syntymistä. WeightWorldin valikoimasta voit löytää tuotteita, joiden vaikutus ulottuu ihon pintaa syvemmälle, ja joiden avulla voit hoitaa sekä näkyvää selluliittia, että sen ilmestymiseen johtavia syitä.
Lue Lisää

Kaikki tuoteryhmän tuotteet

Mitä on selluliitti?

Selluliitti on yleinen iho-ongelma, joka vaikuttaa useimpiin meistä, ja jopa 90% naisista kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Selluliittia esiintyy, kun ihon alla sijaitseva rasva kertyy epätasaisesti ja näkyy ulospäin. Vaikka selluliittia voi esiintyä sukupuolesta huolimatta, on se usein yleisempää naisilla, lähinnä siksi, että naisten iho eroaa rakenteellisesti miesten ihosta. Miehillä ihon kerrokset ovat lähtökohtaisesti naisten ihokerroksia paksummat, jolloin epätasaisesti kertynyt rasva ei näy kerrosten läpi.

Vaikka selluliitti on seurausta ihonalaisista rasvakertymistä, selluliittia ei esiinny ainoastaan ylipainoisilla. Selluliittiä voi esiintyä vartalon muodosta huolimatta, ja se on tavallista myös hoikilla ihmisillä, sillä painon sijaan selluliitin syntymiseen vaikuttaa rasvan määrä kehossa. Kuitenkin selluliittia esiintyy todennäköisemmin ylipainoisilla, sillä usein heillä on enemmän rasvaa kehossaan. Selluliittia esiintyy kaiken ikäisillä, mutta selluliitin määrä voi lisääntyä erityisesti esimerkiksi murrosiän ja raskauden yhteydessä. Yleisimpiä alueita, joille selluliittia muodostuu, ovat reidet, pakarat, käsivarret sekä vatsa ja lantion alue.

Miten selluliitti syntyy?

Ymmärtääksemme, mistä selluliitti johtuu ja miten sitä syntyy, on ymmärrettävä miten iho toimii. Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joilla kaikilla on omat tehtävänsä, mutta jotka kaikki toimivat yhdessä.

Oraskesi – Oraskesi on ihon uloin kerros, jonka näemme ja joka koostuu useista ohutkerroksista. Ihokerroksen tärkein tehtävä on toimia esteenä ulkoisille tekijöille. Tämä uloin ihokerros koostuu rasvoista sekä kuolleesta ihosolukosta, jota jatkuvasti uudistetaan ja korvataan. Tässä ihokerroksessa on lisäksi eläviä ihosoluja, jotka liikkuvat jatkuvasti ylöspäin. Jatkuvan uusiutumisen avulla ihosolut toimivat tehokkaana suojana esimerkiksi infektioita vastaan.

Verinahka – Verinahka on ihon keskikerros, jossa selluliitti esiintyy. Tämä ihokerros on sidekudosta, joka sisältää rasvakerroksen. Tämä ihokerros sisältää myös vesivaraston, joka tulee olla tasapainossa, jotta iho säilyy terveenä ja hyvinvoivana. Mikäli ihokerroksen sisältämä rasva ei saa tarpeeksi ravinteita, se voi alkaa supistua. Ihon rypyt ja niin kutsuttu appelsiini-iho syntyy, kun rasvakerros ei saa tarpeeksi ravinteita ja rasvasolujen kammioista työntyy pieniä rasvasolusaarekkeita kohti heikentynyttä ihoa.

Rasvakerros – On ihon paksuimpia kerroksia ja muodostuu apidosyyteistä, jotka ovat rasvan keräämiseen ja varastoimiseen erikoistuneita soluja. Tätä rasvakerrosta keho hyödyntää energiavarantona sekä kehon lämmittämiseen.

Miksi toiset ovat sitten alttiimpia selluliitille kuin toiset? Selluliitin esiintymiseen vaikuttaa esimerkiksi kehon koostumuksen lisäksi ihon paksuus. Toisilla oraskesi ja verinahka ovat ohuempia kuin toisilla, jolloin muhkuroita esiintyy ihossa helpommin. Miehillä erityisesti oraskesi ja verinahka ovat lähtökohtaisesti naisten ihokerroksia paksumpia, jolloin muhkuraisetkaan rasvasolut eivät näy kerrosten läpi. Sukupuolten väliset erot ihon rakenteessa selittyvät hormonitoiminnan eroista. Ihon anatomiaan voi jonkin verran vaikuttaa omilla elintavoilla, sillä esimerkiksi runsas auringolle altistuminen voi ohentaa ihoa ja altistaa näin selluliitin syntymiselle.

Mikä selluliittia aiheuttaa?

Image of Fruit & Veg
Ruokavalio

Se, mitä suuhumme laitamme, on yksi suurimmista syistä selluliitin muodostumisessa. Jos ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa, hiilihydraatteja ja suolaa, on todennäköistä, että kehoon muodostuu ajan saatossa selluliittia.

Cellulite on Leg
Hormonit

Hormonitoiminnan epätasapaino voi aiheuttaa selluliittia. Esimerkiksi insuliini, estrogeeni, prolaktiini ja noradrenaliini voivat osaltaan vaikuttaa.

Woman With No Cellulite
Vaatteet

Tiukat vaatteet, kuten liian kireät housut tai alusvaatteet, voivat rajoittaa verenkiertoa ja estää ravinteiden kulkeutumisen soluille.

Two Young People Running
Elintavat

Ei ainoastaan syömämme ruoka, mutta myös muilla elintavoilla voi olla suuri vaikutus selluliitin syntyyn. Esimerkiksi aktiivisella liikunnalla voit ehkäistä sitä, kun taas tupakointi voi osaltaan edistää selluliitin syntyä.

Image of Genes
Geenit

Tietyt geenit saattavat aiheuttaa selluliitin periytymistä, mikä tarkoittaa sitä, että usein jos perheenjäsenillä esiintyy selluliittia, on todennäköistä, että myös muut perheenjäsenet kärsivät siitä elämänsä aikana.

Woamn Drinking From Water Bottle
Nestehukka

Selluliittia esiintyy, kun iho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita ja tämän vuoksi veden puute ja nestehukka voivat heikentää ihon kuntoa ja näin edistää selluliitin syntyä.

Selluliitin eri tasot

Selluliitti voidaan luokitella neljään eri vaiheeseen riippuen sen vakavuudesta. Mitä pidemmälle selluliitin muodostuminen on edennyt, sitä muhkuraisempaa iho on:

Vaihe 0 - Iho on tasainen eikä siinä esiinny muhkuroita.

Vaihe 1 - Ihossa ei ole selviä selluliitin merkkejä, mutta sormin puristettaessa muhkuroita ja epätasaisuutta on nähtävissä.

Vaihe 2 - Iho alkaa menettää kimmoisuuttaan ja seisoessa muhkuroita on nähtävissä.

Vaihe 3 - Selluliitti on selvästi nähtävissä sekä seisoessa että makuuasennossa.

Selluliitin ennaltaehkäisy

Selluliitin syntyyn vaikuttaa moni tekijä aina hormonitoiminnasta geeneihin. Selluliitin syntyä voi kuitenkin ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Selluliittiä hoitaessa tärkeintä onkin ennaltaehkäisy. Selluliittia voi ehkäistä esimerkiksi monipuolisella ruokavaliolla sekä aktiivisella liikunnalla. Lisäämällä liikunnan määrä päivittäisessä elämässä, voit ennaltaehkäistä selluliitin syntymistä kotoa käsin. Lisää arkeen hyötyliikuntaa sen mukaan, mistä nautit. Näin voit ehkäistä myös stressiä, joka itsessään voi auttaa selluliitin ehkäisemisessä, sillä stressillä voi olla vaikutusta kehon aineenvaihdunnan toimintaan. Lisäksi selluliittia voi ehkäistä ja hoitaa erilaisilla verenkiertoa tehostavilla voiteilla sekä aineenvaihduntaa kiihdyttävillä ruoka-aineilla ja selluliitti-valmisteilla.

Auttaako hieronta?

Erilaiset hierontamenetelmät sekä muut ihon manipulointitekniikat voivat auttaa poistamaan nestettä muhkuraisilta alueilta, mutta ne eivät kuitenkaan poista itse ongelmaa, joka on rasvan epätasainen kertyminen. Hieronta ei siis vähennä alueen rasvaa, mutta voi hetkellisesti auttaa vähentämään ihoalueen muhkuraisuutta. Hieronta voi myös auttaa parantamaan ihoalueen verenkiertoa ja edistää aineenvaihduntaa näin auttaen selluliitin syntyyn.

Miten päästä eroon jo muodostuneesta selluliitista

Selluliitin hoidossa tulee olla pitkäjänteinen, sillä tulosten näkeminen vaatii aikaa. Paras ase selluliittia vastaan on kuitenkin ehdottomasti kehon rasvaprosentin alentaminen. Rasvaprosentin alentamiseen puolestaan parhaat keinot ovat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunta. Kehon rasvaprosenttia alentaakseen elintapojen muutosten ei tarvitse olla suuria, sillä suurimman eron tekevät arjessa tehdyt pienet valinnat.

* Hoitotulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.