Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

Vitamiinit ovat oleellinen osa kehon hyvinvointia

Elimistömme hyödyntää vitamiineja monipuolisesti peruselintoimintojen ylläpitämiseen, sekä esimerkiksi aineenvaihdunnan toimintaan, ihon hyvinvointiin ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Onkin äärimmäisen tärkeää, että saamme vitamiineja tarpeeksi syömästämme ravinnosta, sillä elimistö ei pysty tuottamaan vitamiineja itse. Voimme varmistaa vitamiinien riittävän saannin nauttimalla monipuolista ja vaihtelevaa ravintoa ja edistämällä vitamiinien imeytymistä terveellisin elämäntavoin. Joskus vitamiinien riittävän saannin takaamiseksi erilaisten vitamiinilisien nauttiminen voi olla tarpeen, ja silloin on tärkeää, että valitsemasi vitamiinilisä on korkealaatuinen, eikä sisällä turhia lisäaineita.

Vitamiinit ovat meille elintärkeitä

Tarvitsemme vitamiineja useisiin elintoimintoihin, kuten säätelemään aineenvaihduntaa ja tukemaan immuunipuolustusjärjestelmää. Elimistömme ei osaa valmistaa niitä itse, vaan saamme ne ravinnosta. Mikäli syöt monipuolisesti, ei sinulla ole hätää - vitamiinipuutosta esiintyy lähinnä jatkuvasti yksipuolista ravintoa syövillä. Vitamiinien saannista kannattaa pitää huoli, oli elämäntilanne mikä tahansa, sillä vitamiinien puutostilat voivat johtaa jopa sairauksiin.

Vitamiineja tulisi saada suositusten mukaisesti monipuolisesta ruokavaliosta, ja lisäksi harkita, vaatiiko elämäntilanne, esimerkiksi raskaus, flunssakausi, tupakointi tai jokin sairaus tukea vitamiinien saantiin. Urheilijoille suositellaan vitamiinilisiä, koska B- ja C-vitamiineja erittyy hien mukana. Lisäksi erityisesti painonpudottajan kannattaa tarkkailla, onko vitamiinien saanti ravinnosta riittävää; vitamiinilisä voi olla tehokas apu aineenvaihdunnan pitämiseksi normaalina myös painonpudotusprosessissa. Flunssakauteen voi varautua vastustuskykyä tukevalla C-vitamiinilisällä .

Vesi- ja rasvaliukoiset vitamiinit

Tunnettuja vitamiineja on kolmetoista – ne jaetaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E-, ja K-vitamiinit. Rasvaliukoisia vitamiineja saadaan elintarvikkeiden rasvaosista. Ne imeytyvät elimistöön sappinesteen välityksellä, sitoutuvat rasvaan ja varastoituvat maksaan suoliston kautta vesiliukoisia helpommin. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiinit ja C-vitamiini. Vesiliukoisten vitamiinien saannista täytyy yleisesti huolehtia useammin, sillä ne eivät varastoidu elimistöön pitkäksi aikaa, vaan poistuvat virtsan mukana.

Rasvaliukoisten A- ja D-vitamiinien kohtuulliseen saantiin tulee kiinnittää huomiota, sillä ne kerääntyvät elimistöön, jos niitä saadaan paljon eikä elimistö ehdi käyttää niitä hyödykseen ajoissa. On kuitenkin huomattava, että on hyvin vaikeaa saada liian suuria annoksia A- tai D-vitamiinia normaalista ravinnosta.

Kauniin tasainen rusketus a-vitamiinin avulla
A-vitamiini

A-vitamiinia saa maitotuotteista, maksasta ja kananmunista. Beetakaroteeni, jota saa esimerkiksi porkkanasta, lehtikaalista ja tomaatista, on A-vitamiinin esiaste; elimistö muuntaa sen A-vitamiiniksi. A-vitamiinia tarvitaan normaaliin kasvuun ja kehitykseen ja näön ylläpitämiseen, sekä lisäksi se edistää ihon ja hiusten kuntoa. Lisäksi beetakaroteeni auttaa suojaamaan ihoa UV-säteilyltä sekä edesauttaa ihon ruskettumista.

Energinen, iloinen nainen.
B-vitamiinit

B-vitamiineja on kahdeksan erilaista: B1 (tiamiini), B2 (riboflaviini), B3 (niasiini), B5 (pantoteenihappo), B6 (pyridoksiini), B7 (biotiini), B9 (folaatti) ja B12 (kobalamiini). Vaikka B-vitamiinia saa paljolti samoista ruoista, kaikilla niistä on oma tehtävänsä, joten niiden kaikkien jatkuva saanti on turvattava. Hyviä B-vitamiinien lähteitä ovat maitotuotteet, täysjyväleipä, pavut, kananmuna, maksa ja liha. B12-vitamiinia saa vain eläinperäisistä tuotteista, kuten maitotuotteista ja lihasta. Usein juuri kasvisruokavaliota noudattaville suositellaan B12-ravintolisää, sillä kyseessä on punasolujen muodostumiselle välttämätön vitamiini. B12-vitamiinin puute oireilee useimmiten anemiana.
Suurin osa B-vitamiineista osallistuu yhdessä normaalin energia-aineenvaihdunnan, hermoston toiminnan ja psykologisten toimintojen edistämiseen. Mikäli näitä vitamiineja ei saada tarpeeksi, voi esiintyä erilaisia puutosoireita kuten haavaumia suupielessä (riboflaviini), ripulia tai ihottumaa (niasiini) tai ummetusta (tiamiini) – tai yleisemmin väsymystä, muistivaikeuksia ja energiatason laskua. Biotiini on tärkeä vitamiini hiusten ja ihon hyvinvoinnille. Folaatti ja kobalamiini ovat tärkeitä solujen jakaantumisprosesseille, mutta erityisesti folaatti on tärkeä raskaana oleville naisille, sillä se edistää normaalia kudosten kasvua ja veren muodostumista. Riboflaviini on hyödyksi normaalin näön ylläpitämisessä.
Kaikkia B-vitamiineja saadaan yleensä hyvin päivittäisestä, monipuolisesta ravinnosta, joten vakavat puutostilat ovat todella harvinaisia. Runsas alkoholinkäyttö syö B-vitamiinivarastoja, ja jotkin sairaudet, kuten suoliston imeytymishäiriöt vaikeuttavat B-vitamiinin imeytymistä. Raskaana olevien ja raskautta suunnittelevien naisten on hyvä pitää huolta erityisesti folaatin saannista.

C-vitamiinipitoise hedelmät ja iloinen nainen
C-vitamiini

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja reaktiivisilta happiyhdisteiltä, kuten vapailta radikaaleilta. C-vitamiini auttaa myös raudan imeytymisessä, tukee immuunijärjestelmän toimintaa sekä edistää kasvua ja ihon hyvinvointia. C-vitamiinia tulisi saada 75 mg päivässä; sitrushedelmät ja marjat ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. C-vitamiinin puute oireilee väsymyksenä ja tulehdusalttiutena, joten jatkuvasti väsymystä kokevan kannattaa tarkistaa C-vitamiinin saannin riittävyys.

D-vitamiinia auringosta
D-vitamiini

D-vitamiini osallistuu kalsiumin ja fosforin imeytymiseen. Se on siis luustollemme elintärkeä vitamiini; D-vitamiinin puute voi johtaa luuston haurastumiseen. Lisäksi se pitää yllä normaalia lihastoimintaa ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. D-vitamiinia saa esimerkiksi kananmunasta ja maksasta, mutta elimistömme osaa itse tuottaa D-vitamiinia altistuessamme auringon säteille. Siksi erityisesti Pohjois-Euroopassa talvikuukausina D-vitamiinin saantia kannattaa tehostaa ravintolisällä. D-vitamiinin minimi saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

E-vitamiini - avokado pähkinä salaatti
E-vitamiini

E-vitamiini on antioksidantti, joka yhdessä C-vitamiinin kanssa suojaa soluja hapettumisstressiltä. E-vitamiini on ainut rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii kehossa antioksidanttina. Sitä saa esimerkiksi punaisesta paprikasta, avokadosta, kasviöljyistä ja pähkinöistä. Saantisuositus on miehille n. 10 mg ja naisille 8 mg vuorokaudessa. Puutostilat ovat varsin harvinaisia, mutta puutostilan oireina voi ilmetä muun muassa lihasheikkoutta, koordinaatiokyvyn heikkenemistä ja silmän verkkokalvon vaurioita.

Luuston hyvinvointi - k vitamiini
K-vitamiini

K-vitamiinia tarvitsemme veren normaaliin hyytymiseen, proteiinien aktivoimiseen elimistössä ja kalsiumin ohjaamiseksi luustoon. K-vitamiinin onkin todettu edistävän luuston hyvinvointia. K-vitamiinia saadaan vihreistä kasveista sekä kananmunista ja maksasta. Tämän vitamiinin puutosta ei esiinny usein, mutta elimistö kuluttaa varastot nopeasti, joten K-vitamiinin saannin tulisi olla jatkuvaa.

Lue myös nämä

Suositellut Tuotteet

Jaa